|

Lahit mezar alanı müzeye dönüşüyor

Kocaeli’de geçtiğimiz ay İSU binasının kazısında çıkan Roma dönemine ait toplu mezarlığın, yerinde görülebilmesi için açık hava müzesine dönüştürülmesine karar verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:25 - 21/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Lahit mezar alanı  müzeye dönüşüyor
​Lahit mezar alanı müzeye dönüşüyor

Geçtiğimiz ay İSU binasının temel kazısı sırasında lahit mezar bulunmuş, mezarın hemen yanında kazıya devam edilirken 4 mezara daha rastlanılmıştı. Bulunan mezarlar topraktan arındırılarak, üzerleri kapatıldı.

İlk olarak mezarların yerinden çıkartılarak Kocaeli Müzesinin bahçesine götürülmesi planlandı.

TEMEL KAYDIRILDI

Daha sonra yapılan istişareler neticesinde mezarların yerinde kalması ve bölgenin bir açık hava müzesine dönüştürülmesi kararına varıldı. Bu hususta gerekli projelerin hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildiği öğrenildi. Projenin tamamlanması halinde her yıl yüzlerce turistin İzmit’e gelmesi hedefleniyor.

Mezarların çıkmasının ardından Koruma Kurulu devreye girerek İSU binasının temelinin kaydırılmasına karar verdi. Temel yaklaşık 1 metre denize doğru kaydırıldı. Bulunan mezarlardan bir tanesinin çocuk olduğu öğrenilirken, bu büyüklükte bir toplu mezarın İzmit’te ilk çıktığı öğrenildi. Yetkililer kazının devam edeceği bilgisini verdi.

#İSU
#Kocaeli
7 yıl önce