|

Lazkiye’den böyle geliyorlar

Lazkiye üzerinden deniz yoluyla Muğla’ya sızmak isteyen PKK’lılar Afrin’den yola çıkıyor. Türkiye’ye Amanoslar üzerinden sızıp, Samandağı’ndan yine Suriye’ye Lazkiye kırsalına geçiyor. Keseb’de Mihraç Ural’ın Acilciler örgütü onları himaye ediyor. PKK’lılar gemilerle 700 km kat edip Fethiye’ye geliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:36 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Güvenlik güçleri, insansız hava aracı ve bir helikopterin desteğiyle bölgedeki operasyona devam ediyor.
Güvenlik güçleri, insansız hava aracı ve bir helikopterin desteğiyle bölgedeki operasyona devam ediyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun deşifre ettiği PKK’nın Lazkiye yolu, Lazkiye kırsalında Şam yönetimi güçlerinin etkinlik kazanması sonrası kullanılmaya başlandı. Soylu geçtiğimiz gün, PKK’nın yeni yöntemler aradığını belirterek, “Lazkiye’den deniz üzerinden, Muğla, Köyceğiz, Fethiye ve İzmir civarına sızma konusunda terör örgütü liderleri talimat verdi” ifadelerini kullanmıştı. Terör örgütü iç güvenlik harekatlarıyla kendisine intikal ve üslenme alanı bulamaması üzerine bu yola başvurdu.

YOLCULUK AFRİN’DEN BAŞLIYOR

PKK’nın kullandığı bu yeni yolun iki ana bağlantısı var. Bunlardan biri Suriye’nin kuzey batısındaki Afrin. Çok sayıda Suriye ve Türkiye kökenli terörist Afrin’de faaliyet gösteriyor. Afrin’in Lazkiye ile doğrudan kara bağlantısı bulunmadığı için teröristler sınırı kaçak yollarla aşarak Türkiye içine sızdı. Terörün yeni yolunun ikinci bağlantı noktası ise teröristlerin yıllardır çeşitli eylemler yaptığı Amanoslar. Bu sıradağlar üzerinden Hatay’ın Samandağ'a kadar ulaşan teröristler Suriye Rejimi, Lübnan Hizbullahı ve Rusya’nın ortaklaşa kontrol ettiği Lazkiye kırsalındaki Keseb kasabasına ulaştı.

DENİZYOLU HİZMETİ URAL'DAN

Keseb’te bu terörislere barınma ve lojistik gibi imkanları sağlayan, himaye eden, silah sağlayan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın da dostu olan ve Suriye gizli servisiyle bağlantılı Mukaveme-i Suriye adlı terör örgütünün lideri Mihraç Ural'dı. Eylem planları iki örgüt tarafından ortaklaşa yapıldı ve Akdeniz’den açılacak tekneyi de Ural’ın adamları sağladı. PKK’ya deniz ulaşımı hizmeti veren Ural bu konuda deneyimli bir isim. 11 Mayıs 2013 günü Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki terör saldırısını gerçekleştiren Ural ve örgütü tonlarca ağırlıktaki bombaları tekneyle Samandağ’a getirmişti. Örgüt, rejim saflarında savaşırken yaralanan Şebbihaları tedavilerinin yapılması için de Türkiye’ye denizden kaçırıyor.

DENİZDE 700 KİLOMETRE SEYİR

Akdeniz’e açılan teröristler 700 kilometreden fazla denizde seyredip Fethiye açıklarına geliyor. Tenha koylardan ülkeye sızan teröristler burada kanlı eylemler gerçekleştirmek için son hazırlık yapmaya başlamışlardı ancak İstihbarat ve Emniyet birimleri bu kirli planın ayrıntılarına ulaştı. Afrin’den başlayarak Amanoslar üzerinden tekrar Suriye’ye geçen ve deniz yoluyla Muğla’ya ulaşan teröristlerin 850 km'lik yolculuğu, güvenlik birimlerinin operasyonu sonucu bitti.

TANKLAR GELDİ, YOL UZADI

Afrin ve İdlib operasyon hazırlıkları kapsamında Afrin’in Türkiye tarafından tanklarla çevrelenmesi ve Amanoslar’da da güvenlik tedbirlerinin sıklaştırılması sonrası teröristlerin bu hattının kapandığı bildirildi. Amanoslar’ın kapatılmasının ardından çok daha uzun bir yolu kullanmaya çalışan teröristler Afrin’den-Halep-Lazkiye yolu üzerinden Lazkiye’ye ulaşabiliyor ancak bu durum teröristlerin yolunu yarı oranda arttırıyor. PKK’nın dışında DHKP/C’nin de Lazkiye kırsalında kampları var. 

#Lazkiye
#PKK
#Muğla
7 yıl önce