|

Liderlere yol haritası

Ankara’da yapılan B20 Türkiye Konferansı’nda küresel ekonomideki tıkanıklığı aşmak ve daha fazla istihdam ile büyümeyi sağlayacak yol haritası belirlendi. 2,5 ay sonra Antalya’dayapılacak G20 Liderler Zirvesi’ne sunulmak üzere hazırlanan 19 maddelik bir talep listesinde küresel yatırım prensipleri, yatırımların vergilendirilmesi ve ülkelere özel alt yapı yatırım stratejileri gibi konular yer aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 4/09/2015 Cuma
Güncelleme: 08:10 - 4/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

Küresel ekonominin gündemindeki konuların masaya yatırılacağı B20 Türkiye Konferansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı açılışla Ankara'da dün başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen konferansa 60 ülkeden binin üzerinde iş adamı ve finans dünyası temsilcisi katılıyor. Konferansı'n dünkü ayağında dünya liderlerine sunulmak üzere hazırlanan ve Küresel iş dünyasının 19 talebinin yer aldığı B20 Türkiye Raporu açıklandı.



VERGİLENDİRME ŞEFFAF OLMALI


Yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyum gözetilmesi gerekliliğine işaret edilen raporda, ülkelere özel altyapı yatırım stratejilerinin geliştirilmesi önerisi yer aldı. Raporda, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'nın onaylanması ve yürürlüğe konulması talebi de gündeme getirildi. Küresel finansal reform gündeminin nihai hale getirilmesi ve onaylanması gerektiğinin altı çizilen raporda, kanunlar arasındaki bütünlüğün sağlanmasının ve finansal reform gündemindeki danışma sürecinin iyileştirilmesinin önemine değinildi.



YATIRIM PRENSİBİ SETİ TALEBİ


G20'nin Şirketlerde Hak Sahipliği Şeffaflığı Prensipleri'nin uygulanması talebinin aktarıldığı raporda, ortak bir uluslararası yatırım prensipleri setinin oluşturulması ve yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyumun gözetilmesi gerektiğine işaret edildi. Raporda, G20 büyüme hedefleriyle bağlantılı olarak ülkelere özel altyapı yatırımı stratejilerinin geliştirilmesi gerektiği, altyapının menkul değer olarak geliştirilebilmesini kolaylaştırmak amacıyla altyapı yatırım ekosisteminin iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.



GENÇ VE KADIN İSTİHDAMI


Özellikle teknik, yönetsel ve girişimcilik becerilerini dikkate alacak biçimde, beceri açıklarını gidermeye yönelik programların geliştirilmesi ve finanse edilmesinin önemi de raporda yer aldı. Raporda, istihdam olanaklarını arttırmak için işgücü piyasalarını daha dinamik ve kapsayıcı yapacak yapısal reformların uygulanması, genç istihdamının ve kadınların istihdama katılım


oranlarının artırılması gerektiği belirtildi.



KOBİ'LERE FİNANSMAN KOLAYLIĞI


Raporda; KOBİ kredi güvenilirliği ile ilgili verilerin daha şeffaf ve kolay erişilebilir yapılarak KOBİ'lere kredi sağlama konusundaki riskleri azaltacak bir takım finansal araçların daha etkin kullanılabilmesinin sağlanmasına işaret edildi. Raporda; “KOBİ'lerin alternatif finansmana erişiminin genişletilmeli ve derinleştirilmeli. KOBİ'lerin uluslararası standartlara uyum sağlaması için destek verilmeli ve uluslararası pazarlara erişimlerinin kapasite geliştirme ve teknik yardım programlarıyla iyileştirilmeli. 5 yıllık küresel geniş bant bağlantısı hedefi G20 üyesi ülkelerin büyüme stratejilerine entegre edilmeli.



KOBİ'lerin dijital ekonomiye ve inovasyon ekosistemlerine erişimi paydaş iş birliği aracılığıyla iyileştirilmeli" talepleri dile getirildi.



İlk 2 günde 20 oturum


B20 Türkiye Konferansı kapsamında 2 günde 20 oturumla küresel ekonominin gündemindeki önemli konular küresel iş dünyası ve hükümet yetkilileri tarafından tartışılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla bugün devam edecek konferansta G20 finans bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacağı ana oturum da yapılacak.



En büyük sorun kredibilite açığı


Zirverinin açılış oturumunda konuşan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün itibarıyla dünya ekonomisinin önündeki en büyük sorun olarak kredibilite açığını gördüklerini vurguladı. Yılmaz, “Bu kredibilite açığını biz ne kadar çabuk kapatırsak, o kadar hızlı güven oluşacaktır ve


bu oluşan güven de güçlü bir büyümeyi, sürdürebilir bir büyümeyi getirecektir. İşte bunun içindir ki 'uygulama', dönem başkanlığımızın sac ayaklarından birini oluşturmuştur" dedi. Son 13 yılda Türkiye'de sağlanan başarının da aslında anahtarının bu olduğunu dile getiren Yılmaz, kararlı bir siyasi iradeyle yapılan uygulamaların, güven ve istikrarın, büyümenin temel dinamiğini oluşturduğunu vurguladı.



Girişimcilik vizesi verelim


Gelişen dijital ekonomi için küresel ticaret sisteminin iyileştirilmeli.


G20 ülkeleri içinbir girişimcilik vizesi programı başlatılmalı.


Yerelleştirme önlemlerini de içeren ticarete tarife dışı engelleri barındıran mevcut korumacı


önlem ler geriye çekilmeli.


5 yıl içerisinde tüm G20 ülkelerinde gümrük prosedürleri ve sınırlararası geçiş sistemleri için kapsamlı bir dijital ortamı


geliştirilmeli ve adapte edilmeli.


Kamu alımları dijitalleştirilmeli.



#Küresel ekonomi
#inovasyon ekosistemleri
#Hak Sahipliği Şeffaflığı Prensipleri
9 yıl önce