|

Liseye girişte sorular 8. sınıftan

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye girişte uygulanacak yeni sistemde sadece 8. sınıftan soru sorulacağını söyledi. Sınav süresinin 135 dakika, soru sayısının ise 90 olduğunu açıklayan Yılmaz, öğrencilerin istedikleri okula gideceğini, kimsenin MEB tarafından istemediği bölüme gönderilmeyeceğini belirtti.

Yeni Şafak ve
08:00 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 08:20 - 28/11/2017 Salı
Yeni Şafak
​Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, katıldığı bir tv programında, liselere yerleştirmede uygulanacak yeni sisteme ilişkin bilgiler verdi.
​Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, katıldığı bir tv programında, liselere yerleştirmede uygulanacak yeni sisteme ilişkin bilgiler verdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, katıldığı bir tv programında, liselere yerleştirmede uygulanacak yeni sisteme ilişkin bilgiler verdi. Kimsenin kaygı duymayacağı, kolay, anlaşılır ve sade bir sistem hazırladıklarını belirten Yılmaz, "Hiçbir evladımız istemediği bir okula gönderilmeyecek. Mutlaka tercihi içinde bulunan okul gruplarından birine gönderilecek" dedi. Yılmaz, eğitim bölgelerinden adrese dayalı öğrenci alan bir sistemin hayata geçirileceğini, aralık ayı içinde eğitim bölgelerine ilişkin çalışmanın tamamlanacağını açıkladı.

SORU SAYISI 90'A ÇIKTI

Daha önce, öğrencilerin bütün müfredattan genel yeteneğinin ölçüleceğini açıkladıklarını hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti: Geçmiş yıllara dönerseniz bu bir şekilde dershaneciliği veya ilave yardımcı kaynakları aramaya iter diye görüş geldi. Dolayısıyla da bu sistemde sadece 8. sınıflardan soru sorulacak. Yine daha önceki açıklamamızda 60 soru sorulacağını söylemiştik. Yükseköğretim Kurulu’nun soru sayısını artırması üzerine biz de soru sayısını 60'dan 90'a çıkardık. 90 soru için 135 dakikalık süre verilecek. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak. Sınav tek oturumda yapılacak.

İLK YIL TALEP FAZLA OLUR

Yılmaz, sınavla girilen okullara başvurunun ilk yıl fazla olabileceğine işaret ederek, rehberlikle öğrencilerin yönlendirilmesi ve sınavsız girilen okulların da başarı gösterdiğinin görülmesiyle, bunun, sınavla alınan öğrenci sayısının 2-3 katını geçmeyeceğini düşündüklerini söyledi.

İSTEDİKLERİ OKULA GİDECEKLER

"Bir veli, evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz onun kaydını imam hatip lisesine yapmayacağız. Meslek lisesine göndermeyecekse, o evladımızı meslek lisesine göndermeyeceğiz" diyen Yılmaz, öğrencilerin istedikleri okula gideceğinin, kimsenin istemediği hiçbir bölüme gitmeyeceğinin altını çizdi.

AÇIK UÇLU SORU YOK

Bakan Yılmaz açık uçlu sorularla ilgili de karara vardıklarını söyledi: "Açık uçlu soru olmayacak. Toplumda 'bunun değerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün değil' şeklinde bir algı var. Dolayısıyla yeni bir tartışmaya yol açmamak için açık uçlu soru sormamayı kararlaştırdık."

OKUL NOTU ETKİLİ OLMAYACAK

Yılmaz, yerleştirmede okul notunun dikkate alınmayacağını söyledi. "Tercih, ev yakınlığı, ortaokul kaydı esas alındığında öğrenci okula yerleşmiş olur" diyen Yılmaz, güzel sanatlar ve spor liselerinin eskiden olduğu gibi yetenek sınavıyla öğrenci alacaklarını belirtti.

SINAV ÜCRETSİZ OLACAK

Sahte adres kayıtlarının çok önemli olmayacağını düşündüklerini kaydeden Bakan Yılmaz, “Bu sadece sosyal medyada var ama vatandaşın gündeminde yoktur. İkametgah değiştiyse okul da değişecek. Bu sınava girerken hiçbir ücret almayacağız. Sınav ücretsiz olacak” açıklamasında bulundu.

  • Ücretli öğretmene mülakatta imtiyaz olacak
  • Bakan İsmet Yılmaz, ücretli öğretmenlerin düşük ücret karşılığı çalışmalarından rahatsız olduğunu söyledi. Bu öğretmenlerin gerçekten mağdur olduklarına inandığını vurgulayan Yılmaz, mülakatlarda imtiyaz sağlanacağının müjdesini verdi: “Şöyle bir kanuni değişiklik yapacağız. Bizde beş yıl ücretli öğretmenlik yaparak, öğretmenlik tecrübesini kazanmış kimselere, üç katı kontenjana girme şartı olmadan mülakat hakkı konusunda bir imtiyaz tanıyacağız. Bu da onların uğradığı kaybı biraz giderecektir."

SPORCULAR ATANACAK

Milli sporculardan öğretmen atamaları için kadro taleplerinin bulunduğunu bildiren Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bu karşılandığında atama yapacaklarını kaydetti.

Yeterli derslik kapasitemiz varBakan İsmet Yılmaz, yaklaşık 1 milyon öğrencinin, ikametgahının olduğu yerde okuyacağını ve velilerin çocuklarını istedikleri okula gönderemeyecekleriyle ilgili endişelerinin olduğunu söyledi. Bu endişelerin yersiz olduğunu belirten Yılmaz, "1 milyon 180 bin 8. sınıf öğrencimiz var. Toplam lise birlerin kapasitesi bizim 1 milyon 268 bin. Buna özel okullar da dahil değil. Özel okulların 200 bin kapasitesi var? İkisi 1 milyon 468 bin yapar. Böyle bir kapasitenin olduğu yerde kaygı duymaya gerek var mı?" dedi.

Danıştay’ın uygulaması yanlıştı

Danıştay’ın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğine atamalarda ilahiyat fakültesi mezunları arasından atama yapılmasına dair işlemin yürütmesini durdurma kararına yönelik değerlendirmelerde bulunan Bakan İsmet Yılmaz, eğitim fakültelerinden mezun olup da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verecek bir bölümün bulunmadığına dikkati çekti. Bunu kaldırmak için yasal düzenleme de dahil gereğini yapacaklarını söyleyen Yılmaz, “Danıştay’ın yaptığı kesinlikle yanlış uygulamaydı. Bunu düzeltebilmenin yolu bir yasa çıkarmak. Şu anda eğitim fakültelerinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yok. Olsaydı olabilirdi. Davayı açanlar, oradan mezun. Ancak daha sonra o bölüm kapatıldı” dedi.


#Milli eğitim
#İsmet Yılmaz
6 yıl önce