|

Mağdurlara özel hukuk klinikleri

Mağdur odaklı adalet sistemine geçiliyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın koordinesinde yapılan çalışmayla, mağdurlara ücretsiz avukat imkanı getirilecek. Adalete erişimi güçlendirmek için hukuk klinikleri devreye girecek. Klinikler için hukuk fakülteleriyle işbirliği yapılarak mağdurlara destek sağlanacak.

Yeni Şafak ve
03:00 - 4/05/2016 mercredi
Güncelleme: 00:51 - 4/05/2016 mercredi
Yeni Şafak

Türkiye, mağdur odaklı adalet sistemine geçiyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ koordinasyonunda sürdürülen çalışmalarla, ceza yargılamalarında belirli mağdur ve tüm sanıklara ücretsiz avukatla temsil imkanı getirilmesi hedefleniyor. Yapılacak düzenlemelerle hukuki yardım sigortası sistemi geliştirilecek. Kişiler, trafik ve sağlıkta olduğu gibi, ödeyecekleri prim karşılığında karşılaşabilecekleri hukuki risklere karşı avukatlık hizmeti ve hukuki yardım alacak.



PRO-BONO SİSTEMİ GELİYOR


Dezavantajlı grupların adalete erişimini güçlendirmek için hukuk klinikleri devreye girecek. Hukuk fakülteleriyle işbirliği sayesinde, mağdurlara destek sağlanmasının yanısıra, hukuk eğitimi uygulamalı hale getirilmiş olacak. Maddi imkanı kısıtlı kişi veya kamu yararına çalışan gönüllü kuruluşlara, avukatlık ücreti almaksızın veya çok az bir ücret karşılığı hukuk hizmeti verilmesini öngören “pro bono- toplum yararına hukuk hizmeti” uygulamaya girecek.



DAVA SÜRECİ KISALACAK


Yargısal süreçlerin kısaltılması ve hizmet kalitesinin arttırılması için vaktin idaresi uygulaması devreye girecek. Vatandaşlar, dava açarken, yargılamanın ne kadar vakit süreceğini bilecek. Tüm mahkeme ve savcılıklarda uygulanması planlanan adım, ilerleyen aşamada üst yargıda da devreye sokulacak. Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Kanun Taslağı'nda gerekli çalışmaları yaparak Bakanlar Kurulu'na sunacak. Sivil toplum kuruluşlarında, barolarda, üniversitelerde, emniyette mağdurlara yaklaşım kılavuzları hazırlanacak.



ÇOCUK ODAKLI ADALET SİSTEMİ


Çocuklara yönelik adalet sistemi güçlendirilecek. Adalet Bakanlığı bünyesinde çocuk adalet sistemine ilişkin çalışmaları yürütecek bir birim oluşturulacak. Cumhuriyet savcılıklarına bağlı çocuk büroları daha etkin hale getirilecek. Bu yıl en az 50 mahkemede, fiziki şartlar çocuk adaleti sistemine göre dizayn edilecek. Standartları belirlenen çocuk adli görüşme odaları yaygınlaştırılacak. Çocuk mahkemeleri yaygınlaştırılarak fiziki şartları düzeltilecek. Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kanun Tasarısı hazırlanacak. Halen 6. ve 7. sınıfta seçmeli okutulan “Hukuk ve Adalet” dersinin zorunlu olması için çalışma yapılacak.


#Özel hukuk klinikleri
#Bekir Bozdağ
il y a 8 ans