|

Mardin özüne dönüyor

PKK'nın emrinden çıkmayan belediyelerin yıllarca baskı altında tuttuğu Mardin, öz kültürüne ve sosyal hayatına yıllar sonra geri dönüyor. Şehir yeniden festival ve şenliklere ev sahipliği yapmaya başlarken; PKK kıskacı altındaki gençler de eğitim ve spora yönlendiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/11/2017 Salı
Güncelleme: 12:13 - 14/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Şehir yeniden festival ve şenliklere ev sahipliği yapmaya başlarken; PKK kıskacı altındaki gençler de eğitim ve spora yönlendiriliyor.
Şehir yeniden festival ve şenliklere ev sahipliği yapmaya başlarken; PKK kıskacı altındaki gençler de eğitim ve spora yönlendiriliyor.

Mardin’de güvenlik önlemleri halen en üst seviyede olsa da artık kent ve ilçe merkezlerinde güvenlik güçleri görünür değil. Valilik ve belediye önünden de duvarlar, barikatlar kaldırılmış. İnsanlar gündüzleri ve geceleri güvenle alışverişine çıkıyor, sosyal aktivitelere katılıyor. Şehre civar illerden turistik ziyaretler başlamış. Mardin sıra geceleri de, eğlence hayatı da hayli canlanmış durumda.

ŞEHİR DÜNYAYA AÇILACAK

PKK terör örgütünün saldırılarının arttığı dönemde kapanan 18 otelin 4’ü yeniden açılmış. Kalan otellerin açılması için de çalışmalar sürüyor. Mardin’de normalleşme için önce sosyal hayatın canlandırılması hedefleniyor. Amaç, tarihi dokusuyla öne çıkan bu medeniyet beşiğini sadece Türkiye’ye değil, dünyaya açmak. Festivaller, şenlikler düzenleniyor. Bilim şenlikleri, bisiklet turları, uçurtma festivalleri gibi çok sayıda sosyal etkinlikle Mardin artık çok canlı bir şehir.

GELENEKLER CANLANDI

PKK terör örgütünün yıllardır yasakladığı gelenekler de tekrar canlanıyor. Bunlardan biri de Mardinli kadınların yılda bir yaptıkları bağ bozumu buluşmaları. Bir festival olarak düzenlenen bağbozumu Mardinliler için unutulmuş bir gelenek olarak kalmayacak artık. En çok yaşlı kadınların gözlerinde parıltı oluşturan bu festivalde kadınlar hep beraber üzümleri topluyor, ezip güneşe serdikten sonra da kurutarak cevizli sucuk yapıyorlar.



Mardin’de önemli yer tutan tarihi araştırmalar ve arkeoloji konusunda Mardin Müzesi bahçesinde çocuklara kazılar yaptırılıyor. Müzenin bulunduğu sokak restore edilerek bir sanat sokağı haline getirilmiş. Özellikle de hafta sonunda tertip edilen yöresel konserlere halk büyük ilgi gösteriyor.

OPERA SAHNESİ YAPILACAK

Mardin’de gençleri terör örgütün kandırmaması için sosyal faaliyetler, sanat ve spora ağırlık verilirken, çok ciddi projeler de yürütülüyor. Mardin’e bir opera sahnesi yapılması planlanıyor. Üniversiteyi canlandıracak projeler üzerinde çalışılıyor. Şehrin çeşitli noktalarına bilgi evleri kurulurken, bunların hemen karşısına da üniversiteli gençler için çamaşırhaneler açılması planlanıyor. Gençlik turları, etkinlikler düzenleniyor.

SPORA TEŞVİK ARTTI

Mardin’in halen kayyumla yönetilen belediyesi gençlerden spor takımları kurmaya başladı. Hentbol ve kız voleybol takımlarının yanısıra yüzmeye de önem veriliyor. 17 seyyar havuz ve otellerin havuzlarından faydalanmak suretiyle kız ve erkek çocuklardan yüzme sporunda da büyük başarılar getirecek takımlar oluşturuluyor. Mardin, bu şehirden bir olimpiyat sporcusu çıkarmayı istiyor.


Tehditler bitti hizmet geldi

Kayyum atandıktan sonra Mardin Belediyesi, halka devletin şefkat elini uzatmış durumda. İl ve ilçe yönetimleri halkı yerinde ziyaret ederek talep ve isteklerini dinliyor. Devralındığında 650 milyon lira olan belediyenin borcunun 52 milyonu ödendi. Kalanı taksitlendirilirken, ödemelerde zorluk çekilmediği belirtiliyor.

OCAKTA 2 BİN EV TESLİM EDİLECEK

Özellikle 4 ilçe, PKK terör örgütünün saldırıları sonucu büyük hasar görürken, vatandaşların talepleri üzerine 6 bin 500 konut yapımı planlandı. Bu konutların 2 bininin 2018 yılı Ocak ayında vatandaşlara teslim edilmesi planlanıyor. PKK terör örgütü birbirine yakın evler üzerinden şehirleri terörize ederken, TOKİ’nin yaptığı bu evler birbirine yakın olmayan geniş aralıklı sokaklar ve 4-5 kat üzerine kuruluyor. Yeşillendiriliyor ve özellikle de PKK’nın yıllarca evlerine hapsettiği insanların dışarı çıkması için sosyal donatılarla donatılıyor.

KÖYLER YOLA KAVUŞUYOR

Şimdiye kadar 200’e yakın çocuk parkı yapıldı. Mardin’de PKK terörü ardından planlanan dönüşüm, köyleri yola kavuşturuyor. Halen dönüşüm kırsal kalkınma ağırlıklı olarak ilerliyor. Mardin kırsalı ilk kez sıcak asfalt yolla tanıştırıldı. Bu yıl 350 km. yol sıcak asfaltla döşenirken, gelecek yıl bin km. daha sıcak asfalt yol döşenecek.

#Mardin
#Kayyum
#Terör
#PKK
6 yıl önce