|

Masadaki fotoğraf

Türkiye’nin attığı adımlarla bölgede planlanan oyunları bozması üzerine ABD Savunma Bakanı Mattis Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabul ettiği Mattis’e, ABD’nin terör örgütü PYD’ye verdiği destekten duyduğu rahatsızlığı iletilirken Türk güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK’da ele geçirdiği güdümlü tanksavar füzesi gibi silahlarla ilgili belgeler de masadaydı.

Yeni Şafak
07:11 - 24/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:54 - 24/08/2017 Perşembe
Diğer
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabulü
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabulü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Suriye’nin kuzeyinde PYD ve YPG’ye sözde devlet asla kurdurmayız” açıklaması, İran ve Rusya ile temaslar ABD’yi harekete geçirdi. ABD Savunma Bakanı James Mattis Türkiye’ye günü birlik ziyaret gerçekleştirdi. İkili ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede Kuzey Irak’ta planlanan referandumun yanlış bir adım olacağı, Irak’ın toprak Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

ABD Savunma Bakanı Mattis, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli tarafından resmi törenle karşılandı. Ardından Canikli ve Mattis, ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Mattis, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe’de kabul edildi. Saat 13.00’te gerçekleşmesi beklenen görüşme bir saat geç başladı, bir saat 10 dakika sürdü. Basına kapalı gerçekleşen kabulde, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.


Silahların dökümü ortaya kondu

Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığı görüşmelerde, özellikle ABD tarafından terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye verilen silah desteği ve Rakka sonrası süreç masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk bakana, ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği destekten Türkiye’nin duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi.

Ankara, bu konudaki rahatsızlığını bir kez daha dile getirirken, ABD’nin PYD/YPG’ye verdiği, Türk güvenlik güçlerinin PKK’da ele geçirdiği silahların dökümünü ortaya koydu. Mattis’e gösterilen belgelerden biri, 16 Ağustos’ta 48’inci Hudut Tugay Komutanlığı’nca Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Biliç Tepe bölgesinde ele geçirilen iki AT-4 güdümlü tanksavar füzesine ilişkindi. Askeri kaynaklar, İsveç menşeili tanksavarların PYD/YPG güçlerine verildiğini ileri sürmüşlerdi.

Genelkurmay Başkanlığı da füzelerin fotoğraflarını yayınlarken, seri numaralarını paylaşmamıştı. Mattis’e füzelerin seri numaralarının da verildiği öne sürüldü. Güvenlik birimleri, ABD’nin Türkiye’nin eline koz vermemek için, PYD/YPG’ye verdiği silahların büyük çoğunluğunun başka ülke menşeili olduğunu tespit etmişlerdi.

#Recep Tayyip Erdoğan
#James Mattis
#ABD
#YPG
7 yıl önce