|

Mavi Hat Operasyonu'nda tahliye

Mahkeme, Limak Holding'in ortaklarından Bacaksız'ın da aralarında bulunduğu 12 sanığın tahliyesine karar verdi. Botaş Genel Müdürü Düzyol'un tanık olarak dinlenilmesi de kararlaştırıldı.

Aa
00:00 - 17/11/2008 Pazartesi
Güncelleme: 20:04 - 17/11/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Mavi Hat Operasyonu'nda tahliye
Mavi Hat Operasyonu'nda tahliye

"Mavi Hat Operasyonunun" ardından açılan davada tutuklu yargılanan 23 sanıktan, Limak Holding'in ortaklarından Sezai Bacaksız'ın da aralarında bulunduğu 12'si hakkında tahliye kararı verildi. BOTAŞ'taki "yolsuzluk" iddiaları üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında yürütülen operasyonun ardından açılan davaya Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar İbrahim Selçuk, Mustafa Şağban, Eyüp Fatih Eraslan, Ahmet Karademir, İsa Yerdelen, Rıza Çiftçi, Mehmet Sezgin, Abdullah Gündüz, Ethem Tozlu, Ekber Topal, Özgür Haşemoğlu, Mehmet Bulut, Seydi Çevik, Lokman Usta, Cemal Yazıcı, Hasan Turgay Günay, Rahmi Ülgen Güven, Selahittin Hacıömeroğlu, Merdan Hürmeydan, Muhammed Hüseyin Ayaydın, Sezai Bacaksız, Ümit Nejat Alpaslan ile tutuksuz sanıklar Servet Üst, Rubil Gökdemir, Ali Karaer ve sanık avukatları katıldı.

Tanık ifadelerine başvurulan duruşmada, geçmişte BOTAŞ Finansman ve Muhasebe Daire Başkan Yardımcısı olan Recep Altındağ, bir gün, sanıklardan dönemin BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Çiftçi'nin kendisinden bir şirketin avans durumu hakkında bilgi istediğini, bunun üzerine edindiği bilgileri Çiftçi'ye aktardığını kaydetti. Altındağ, bunun son derece normal olduğunu, her zaman firmalarla ilgili bu tür işlemlerin olabileceğini belirtti. DPT Müsteşarlığında uzman olarak çalışan Davut Yılmaz da 2006'dan bu yana Adatepe Barajının iz ödeneğinin çıkartılması ile ilgili DSİ'nin taleplerinin olduğunu belirtti. Bir uzman arkadaşıyla maliyet, üretilecek enerji ve fayda açısından inceleme yaparak rapor düzenlediklerini kaydeden Yılmaz, "Barajın iz ödenekten çıkartılması için yasal olmayan bir şekilde herhangi birinin talebi olmamıştır" dedi.

Sanık Rubil Gökdemir'in arkadaşı olduğunu beyan eden Aydın Menderes Doğan ise yaklaşık 2 yıl önce Gökdemir'in, "Çorum kompresör ihalesinin bir firmaya göre yapıldığını" kendisine söylediğini aktardı. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i ziyaret ettiklerini anlatan Doğan, "Gökdemir, bana anlattığı hususları Bakan Güler'e de anlattı. Bakan da şikayeti haklı bulup gerekli yerlere yönlendirdi" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan'ın tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istediği duruşmada, sanıklar ve avukatları tahliye talebinde bulundu.


MAHKEMENİN KARARLARI

Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Heyeti, "suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimali, mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçen süreyi" dikkate alarak tutuklu sanıklardan Abdullah Gündüz, Ümit Nejat Alpaslan, Merdan Hürmeydan, Selahittin Hacıömeroğlu, Rahmi Ülgen Güven, Sezai Bacaksız, Cemal Yazıcı, Mehmet Bulut, Özgür Haşemoğlu, İsa Yerdelen, Eyüp Fatih Eraslan ve Erhan Peker'in tahliyesine karar verildiğini açıkladı.

Sanıklardan Rıza Çiftçi'nin avukatının BOTAŞ Genel Müdürü Hüseyin Saltuk Düzyol ile BOTAŞ görevlileri Ertuğrul Tuğrul ve Niyazi Esenbel'in tanık olarak dinlenilmesi talebini kabul eden mahkeme, dosyanın kamu ihale mevzuatı çerçevesinde incelenerek, dosya kapsamındaki ihalelerde usulsüzlük bulunup bulunmadığının belirlenmesi için bilirkişilere gönderilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

Bu arada, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, öğleyin verilen aradan sonra duruşma başlarken, "Yargılama süreciyle ilgili hoş olmayan söz ve davranışlar kulağımıza geliyor. Doğan çocuğun nesebini en iyi anne bilir" şeklinde bir açıklamada bulundu.

15 yıl önce