|

Meclis tezkere için toplanıyor

TBMM, bugün Irak ve Suriye tezkeresinin 1 yıl süreyle uzatılması için olağanüstü toplanıyor. Geçen yıl hayır oyu veren CHP bu kez evet diyecek. HDP’nin ise yine hayır oyu vermesi bekleniyor. Meclis’te ayrıca 63. Hükümet’te görev alan 11 bağımsız bakan da yemin edecek.

Yeni Şafak
04:00 - 3/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:34 - 3/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak
NUR BANU ARAS


Meclis, Irak ve Suriye tezkeresini görüşmek üzere bugün saat 13.00'te olağanüstü toplanacak. Genel Kurul'da süresi 2 Ekim'de dolacak Irak ve Suriye'ye yönelik tezkerenin 1 yıl uzatılmasını içeren Bakanlar Kurulu kararı ele alınacak.


Tezkerede DAEŞ ve PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin tehdidini bertaraf etmek hedefleniyor. Türkiye'nin kara sınırları boyunca ulusal güvenliğe dönük risk ve tehditlerin arttığı vurgulanan Bakanlar Kurulu onaylı tezkerede, Kuzey Irak'taki PKK unsurları ile Suriye sınırındaki terör faaliyetlerine karşı TSK'nın sınır ötesi operasyon yapmasına imkan veren tezkerenin süresi bir yıl daha uzatılacak.



CHP BU KEZ 'EVET' DİYECEK


Geçen yıl yapılan oylamada tercihini 'hayır'dan yana kullanan CHP bugün yapılacak görüşmelerde tezkereye 'evet' oyu vereceğini açıkladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında toplanan MYK'da, tezkereye 'evet' denilmesi kararlaştırıldı. CHP'nin tezkereye 'evet' oyu kullanmasının gerekçesinin ise geçen yıldan farklı olarak, PKK'nın yanı sıra DAEŞ'le de mücadeleye yeşil ışık yakması olduğu öğrenildi.



HDP'NİN TAVRI DEĞİŞMEDİ


2014 yılında Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen Suriye ve Irak tezkeresine milli hassasiyetleri gerekçe göstererek 'evet' oyu kullanan MHP'nin bugün yapılacak görüşmelerde de aynı tutumu göstermesi bekleniyor. MHP yönetiminden edinilen bilgiye göre, MHP grubu tezkere görüşmelerine katılacak ve geçmişteki tutumlarını devam ettirecek. HDP'nin ise tavrında bir değişiklik olmayacak ve tezkereye 'hayır' diyecek.



BAĞIMSIZLAR YEMİN EDECEK


Tezkere için olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu'nda 63. Hükümet'e dışardan atanan bağımsız bakanlar da yemin edecek. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun,


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kudbettin Arzu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, İçişleri Bakanı Selami Altınok ile Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu da yemin edecek.


#Suriye tezkeresi
#Meclis Genel Kurulu
#Yalçın Topçu
#Cenap Aşcı
#Selami Altınok
9 yıl önce