|

Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti

Irak ve Suriye tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli ile CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Yeni Şafak
19:44 - 23/09/2017 Cumartesi
Güncelleme: 21:12 - 23/09/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
TBMM Genel Kurulu
TBMM Genel Kurulu

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Sürpriz görüşme

Başbakan Binali Yıldırım, tezkere için TBMM'ye geldi. Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüştü.

Savunma Bakanı'ndan açıklama

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli TBMM'de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, bugüne kadar çok büyük bedeller ödemiştir. Bugün itibariyle terör örgütlerinin Türkiye'ye yönelik saldırılarını sadece bölücü ve ayrılıkçı ideolojilerle tarif etmek mümkün değildir. Ülkemizin de içinde bulunduğu bu coğrafyada devletler küçükleştirilmek, yeni devletçikler kurulmak istenmektedir. Bu şekilde coğrafya dizayn etmeye çalışanlar tarafından çok daha kolay yönetilebilir hale gelecektir. Bölücü terör örgütleri de bu projenin gerçekleşmesi için taşerondan başka bir şey değildir. 100 yıl öncesinin defterleri yeniden açılmıştır. Küresel senaristler, bu projeyi 30 yıl öncesinde de hayata geçirmeye çalışmıştır. "

PYD/YPG, PKK'nın bir parçasıdır. Aynı yerden kumanda edilmekteler, aynı havuzu kullanıyorlar, bunu da biliyoruz.

Referandum yangına neden olacak
Bölgemizi tehdit eden bir diğer karar da,
IKBY'nin referandum kararıdır. Böyle bir karar, bölgede önü alınamaz bir yangına neden olacaktır
. Böyle bi referandumdan sonra, tehlike çok daha görünür ve yakın hale gelecektir. Bu referandumdan en büyük zarar ve acıyı da dost ve kardeşimiz Kuzey Irak Kürt halkı çekecektir. Biz bugüne kadar oradaki kardeşlerimizin yanında olduk. Zulme karşı her türlü desteği verdik. Bugün orada Kürt kardeşlerimiz barış içerisinde hayatlarını idame ettiriyorsa bu Türkiye'nin verdiği destek sayesindedir."
MHP adına Grup Başkanvekili Erkan Akçay konuştu:

Buradan bir kez daha bu maceradan vazgeçilmesi, referandumun iptal edilmesi çağrısını yapıyoruz. Türkiye olarak Irak anayasası çerçevesinde çözüm temelinde destek olacağımızı burada söylemek istiyorum. Ülkemizin tehdit ve tehlikeleri savuşturacak imkan ve kabiliyetlere sahip olacağını da söylemek istiyorum. Bu gelişme ile birlikte müttefiklerimizin örtülü ambargo uygulamaları da bizi yolumuzdan alıkoymayacaktır.

Gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir. MHP, Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması ilkesi ile hareket etmiştir. İkinci husus Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğüdür.

Gayrimeşru ve kabul edilemez bu referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir. MHP tavrını net bir şekilde ortaya koymuştur. Referanduma izin verilemeyeceğini, en ağır yankısının Türkiye'de hissedileceğini, referandum ateşi ile oynayanların kendilerinin yanacağını söyledik. Biz bu tezkereyle bir gece ansızın görünebileceğimiz hususunda şaka yapmadığımızı, oyun oynamadığımızı, Türkiye’nin bekası için her şeyi göze alabileceğimizi kesin bir şekilde söylüyoruz.

#Başbakan
#Binali Yıldırım
#Tezkere
#IKBY
#Irak
#Referandum
7 yıl önce