|

Melike Hatun Camii'nde Bülent Arınç detayı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 4 yıl önce yapımına başlanan, 7 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği Melike Hatun Camii açılışı bugün yapıldı. Törende konuşan Erdoğan "Melike Hatun'a vefa borcumuzu da bir nebze ödemiş olacağız. Camimizin isim babası Bülent Arınç Beydir" dedi.

Yeni Şafak
14:24 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 14:43 - 27/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
Melike Hatun Camisi'nin açılışı
Melike Hatun Camisi'nin açılışı

Ankara'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 4 yıl önce yapımına başlanan, 7 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği Melike Hatun Camii, bugün ibadete açıldı.

Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneğince, "İtfaiye Meydanı" olarak da bilinen Ulus Erbakan Meydanı'nda 4 yıl önce yapımına başlanılan caminin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Erdoğan'ın açılış törenindeki konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bülent Arınç detayı

Melike Hatun Cami'mizin mimarisi zannediyorum Türkiye'de bir ilk. Yaklaşık 7 bin cemaat kapasitesi, 3 şerefeli 4 adet minaresi. Altta kongre salonu, toplantı salonları, 5 katlı otoparkı...

Melike Hatun'a vefa borcumuzu da bir nebze ödemiş olacağız. Camimizin isim babası Bülent Arınç Beydir.

Ayette mescitlere sahip çıkmamız onları ihya etmemiz gerektiğini emrediliyor. Bir dönem Ankara'da da ihmail edildiğini görüyoruz. Bilhassa tek parti döneminde, Ankara'nın kadim kimliğinden kopartılmak ve adeta camisiz hale getirilmek istendiği inkarı mümkün olmayan bir gerçektir.



"Tokyo ve Mimar Sinan Camilerinin devamı niteliğinde"

Caminin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp, caminin merkezi kubbesi etrafında altı yarım kubbe bulunduğunu, 2000'de Tokyo Camisi ve 2011'de İstanbul'da inşa edilen Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Girişinde ilave iki sıra ön revak bulunan caminin, en ince detayına kadar yeni bir tasarım anlayışıyla işlendiğini vurgulayan Şenalp, "Bu sebeple bu eser, klasik Osmanlı-Türk mimari uslubu içerisinde, her detayı orijinal, taklit değil, sahih ve yeni bir eserdir." dedi.

Şenalp, yüzlerce senedir devam eden çini, kündekari, hat, tezyinat, sedefkari, çitakari, mukarnas gibi yerli ve milli sanatların yepyeni numunelerinin bu yeni mimari tasarım içinde yerlerini aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Meydanın ve caminin altındaki zengin mekanlarda alışveriş fonksiyonu düşünülmemiş, yaklaşık 12 bin metrekarelik sadece sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bin kişilik kongre salonu, medeniyet müzesi, sergi holü, toplantı salonları, kitap kafeler, kütüphane, sanatçılar kahvesi gibi özel ve geleneksel sanatların yaşatılacağı mekanlar ile de insanların sosyalleşebileceği, bir araya gelebileceği sosyal ve kültürel alanlar tasarlanmıştır. Bu mekanlar, Ankara'nın kültür ve sanat hayatına ciddi katkı sağlayacaktır."

Altındağ Camii ve Kültürel Tesisleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Halim Altunkal da caminin konumu ve kapasitesi sayesinde Ankaralılara önemli kolaylıklar getirdiğini ifade ederek, özellikle cuma namazları ve kandil gecelerinde Ulus'taki tarihi camilerde oluşan cemaat yoğunluğunu da paylaşacağını kaydetti.

Bazı yollar trafiğe kapatılacak

Öte yandan, Başkentte Melike Hatun Camisi'nin açılışı nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak.

Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Adnan Saygun Caddesi'ndeki Melike Hatun Camisi'nin ibadete açılışı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın tören düzenlenecek.

Etkinlik nedeniyle Adnan Saygun Caddesi, Ordu Sokak, Kosova Sokak, Temiz Sokak, Ayhan Sokak, Çavuş Sokak ve Suluçeşme Sokak, saat 10.00'dan program sona erene kadar çift yönlü araç trafiğine kapalı olacak.



#Melike Hatun Camii
#Bülent Arınç
6 yıl önce