|

Merkel’den ‘Ortak çalışalım’ teklifi

PKK ve IŞİD terörüne karşı operasyonlarını kararlılıkla sürdüren Türkiye, bir yandan da yoğun bir diplomasi trafiği ile muhataplarını bilgilendiriyor. Almanya Başbakanı Merkel'in Davutoğlu ile görüşmesinde, iki müttefik ülkenin karşı karşıya bulunduğu terörizm tehditleri ve yasa dışı göç konusunda dayanışma ve işbirliğinin artırılması teklifini gündeme getirdiği öğrenildi

Yeni Şafak
04:00 - 27/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:48 - 26/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye IŞİD ve PKK'ya karşı operasyonlarını kararlılıkla sürdürürken bir yandan da yoğun bir diplomasi trafiği sürdürüyor. Operasyonların ardından ilk olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşme trafiğini önceki akşam İngiltere Başbakanı David Cameron, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, dün de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile devam ettirdi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, görüşmelerde muhataplarına IŞİD, PKK ve DHKP-C'ye karşı yürütülen mücadele ve operasyonlar hakkında bilgi veren Başbakan Davutoğlu, sınır ötesi yapılan harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkına dayandığını vurguladı.


LİDERLERDEN TAM DESTEK GELDİ

Liderler de saldırılarda hayatını kaybeden güvenlik görevlileri için üzüntülerini dile getirirken, Türkiye'nin teröre yönelik haklı mücadelesini ve operasyonları desteklerini ifade ederek dayanışmanın devam edeceği mesajını verdi. Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefon görüşmesinde, bazı Alman Bakanların ülkemizdeki çözüm sürecine ilişkin beyanlarına da atıfta bulundu. Şansölye Merkel, Başbakan Davutoğlu'na dile getirdiği önemli hususları AFC Dışişleri Bakanı ve AFC Savunma Bakanı'nın dikkatine getireceğini bildirdiği aktarıldı.


DAYANIŞMA SÜRECEK

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Merkel, görüşmede, son günlerdeki terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlar ve şehit edilen güvenlik görevlileri için taziye dileklerini iletti. Merkel'in, “Almanya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu, Türkiye'yi, gerek PKK gerek IŞİD'e karşı yürüttüğü mücadelesinde güçlü şekilde desteklediklerini” ifade ederek teröre karşı alınan önlemler bağlamında Türkiye ile hem ikili düzeyde hem de NATO çerçevesindeki mevcut işbirliğini sürdüreceklerini söylediği kaydedildi.


MEŞRU MÜDAFAA VURGUSU

Başbakan Davutoğlu, ayrıca BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile telefonda görüştü. Ban Ki-Moon, hayatını kaybeden vatandaşlar ve şehit edilen güvenlik görevlileri için Davutoğlu'na başsağlığı dileklerini iletti. Ban'ın Türkiye'nin Suriye'deki insani kriz çerçevesinde üstlendiği büyük yük ve IŞİD ile mücadele bağlamında oluşturulan uluslararası koalisyona verdiği desteğin uluslararası toplum tarafından takdirle karşılandığını, BM'nin Türkiye'nin terörle mücadelesine tam destek verdiğini vurguladığı kaydedildi.


HAKLI BİR MÜCADELE

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile de telefonda görüştü. Juncker görüşmede, son günlerdeki terör saldırıları neticesinde birçok vatandaşın yaşamını yitirmesi ve güvenlik görevlilerinin şehit edilmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Davutoğlu'na başsağlığı dileklerini iletti. Juncker'ın, “Türkiye'nin teröre yönelik haklı mücadelesine AB'nin verdiği güçlü destek ve dayanışmanın devam edeceğini” vurguladığı da bildirildi.






#PKK
#IŞİD
#NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
#Angela Merkel
9 yıl önce