|

Merkel’e sağduyu telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile mecliste oylanacak asılsız Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili telefonla görüştü. Erdoğan, Almanya'nın tasarıya ilişkin sağduyulu bir yaklaşım sergilemesinin önem taşıdığını vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:27 - 31/05/2016 Salı
Yeni Şafak

Almanya Federal Meclisi'nin, asılsız Ermeni 'soykırım' iddialarını destekleyen karar tasarısı oylaması öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Federal Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan görüşmede, Almanya Parlamentosu'nda 2 Haziran Perşembe günü oylanacak 1915 olaylarıyla ilgili tasarı hakkındaki kaygılarını iletti.



GÜMÜLDÜR'DEN ARADI


Görüşmede, Türkiye'nin hassasiyetlerine dikkati çeken Erdoğan, Almanya'nın tasarıya ilişkin sağduyulu bir yaklaşım sergilemesinin önem taşıdığını vurguladı. Telefon görüşmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gümüldür'de olduğu sırada gerçekleştiği öğrenildi. Erdoğan ve Merkel'in, geri kabul anlaşması ve vize serbestisi konusunda ilgili kurumlar arasındaki görüşmelerin devamının önemine de işaret ettikleri belirtildi.



Geri çekin önergesi






Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, İstanbul Büyükçekmece ve Almanya Gelsenkirchen “kardeş şehir“ kurucu başkanı, Gelsenkirchen Büyükşehir Eski Belediye Başkanı ve CDU Milletvekili Oliver Wittke ile Berlin'de biraraya gelerek, Almanya Parlamentosu'nda oylanacak sözde Ermeni soykırımı önergesi ilgili görüştü. Görüşmenin sonunda Alman Milletvekili Wittke, Alman Meclisi'ne “Ermeni kararının hiçbir tarafa bir yararının olmayacağını ve geri çekilmesi gerektiğini” savunan bir önerge verdi.



Binlerce Türk'ten protesto


Almanya Federal Meclisi (Bundestag) tarafından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının gündeme alınması, Almanya'da yaşayan Türkler tarafından protesto edilecek. Berlin'de bugün sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türk-Alman Dayanışma Platformu gösteri düzenleyecek. Protesto gösterisine tüm Almanya'dan on bin kişinin katılması bekleniyor. Gösteride sanatçı Uğur Işılak'ın da kısa bir konser vereceği öğrenildi. Gösteriye, Türkiye'den sanatçı ve futbolcular da katılacak.


#Ermeni soykırımı iddiaları
#Merkel
#Bundestag
8 yıl önce