|

Merkez efendi'de CUMA BAYRAMI

Yenilenen çehresiyle hizmetine kaldığı yerden devam eden Merkez Efendi Camii, bölge halkının ilk tercihi oluyor. Eski ihtişamlı günlerine dönen camide, her Cuma bayram havası yaşanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 15/11/2015 Pazar
Güncelleme: 23:03 - 14/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
FATİH ÖZKANOĞLU


Merkez Efendi Camii'de, Müslümanların bayramı Cuma günü, ayrı bir bayram havası yaşıyor. Günün ilk ışıklarıyla mütevazı caminin ev sahipliğini yaptığı geniş külliyede hummalı bir çalışma başlıyor. Cuma selasına kadar süren çalışmalarla türbeden camiye, avludan abdesthaneye kadar her bir zerre gül suyuyla yıkanıyor. Minareden yükselen ezan sesiyle inanç erleri, camiyi dolduruyor. Yavuz Sultan Selim'in kız kardeşi Şah Sultan'ın desteğiyle inşa edilen Merkez Efendi Camii ve Külliyesi adını Mesir Macunu'nun mucidi ve geleneksel tıbbın öncülerinden olan Merkez Efendi'den alıyor. İlgisizlikten harabeye dönüşen, asırlara tanıklık etmiş Merkezefendi Camii, Zeytinburnu Belediyesi tarafından Külliye ve Meydanı'yla birlikte Kültür Vadisi projesi kapsamına dahil edilmesiyle yeniden dirildi.





ASLI KORUNARAK İHYA EDİLDİ


Aslına uygun olarak ihya edilen cami, türbe, çilehane, abdasthane, gasilhane, kütüphane, hamam ve eğitim sınıflarıyla hizmetini sürdürüyor. Zeytinburnu ilçesine bağlı tüm camilerde olduğu gibi Merkez Efendi Camii'nde de her gün temizlik yapılıyor. Cuma günleri ise her taraf gül suyuyla özenle yıkanıyor. İlk iş olarak camiinin her bölgesi deterjanla dezenfekte edilmeye başlanıyor. Ardından gül suyuyla yapılan ikinci bir yıkama ile her bir oda adeta bir gül bahçesine dönüşüyor.


#Merkez Efendi Camii
#Cuma
#cuma nmazı
8 yıl önce