|

Meslek liselerinin hakimiyeti bitiyor

Üniversite tercihleri için bu yıl yayınlanan ÖSYM kılavuzunda çok önemli değişiklikler var. Kılavuza göre meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçişle girdikleri okullara, artık dışarıdan da öğrenci alınacak.

Yeni Şafak
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 00:44 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Üniversite adaylarını, tercih heyecanı sardı. ÖSYM'nin yayınladığı 2015 Yerleştirme ve Tercih kılavuzuna göre tercih yapacak öğrencileri sürpriz değişiklikler bekliyor. 500 sayfanın üzerinde olan kılavuzda bu yıl göze çarpan en önemli değişiklik, meslek liselilerin sınavsız geçişle girdikleri okullara artık dışarıdan da öğrenci alınacak olması. ÖSYM'nin yayınladığı tercih kılavuzunu değerlendiren Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, “Meslek yüksekokullarının bu yılki kontenjanları, yüzde 60'ı meslek liselerinden gelen, yüzde 40'ı ÖSYM'den gelen öğrenciler alınacak şekilde düzenlendi. Bunun hem iyi hem kötü yanı var, meslek lisesi öğrencileri kendi alanları dışında, yani YGS'ye girdilerse artık oraları da tercih edebilecekler ve oraya yerleşme şansları artacak. Kötü tarafı ise, öğrencinin kendi okuduğu alandaki okula yerleşme şansı azalacak” diye konuştu.



AÇIKÖĞRETİM ESKİSİ GİBİ DEĞİL


Bu yıl bin 500 civarında yeni bölüm açıldığını söyleyen Kültür Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Fatih Yılmaz, “Yeni bölümlerle birlikte kontenjanlarda bir artış söz konusu. Öğrencilerin kazanma ihtimali yüzde 3 ile yüzde 5 arasında arttı” dedi. Açıköğretim ve uzaktan eğitim fakültelerinin de artık kontenjanla sınırlanacağını bildiren Yılmaz, “Öğrenciler, kazanamayınca Açıköğretim'i 'Nasıl olsa seneye bir daha girerim, puanım kesilmez' diye tercih ediyorlardı. Artık kontenjan sınırlaması olduğu için o bölümlere yerleştikleri takdirde seneye girdikleri sınavda puanları kesintiye uğrayacak. Bu nedenle öğrencileri bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.



HUKUK İÇİN 2014'TEKİ TM2 GEÇERLİ


Puan türlerini değerlendiren Sınav Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal, kılavuzda TS puan türünün kontenjanının geçtiğimiz yıllara oranla arttığını söyledi. Ünsal, geçen sene öğrenci kabul etmeyen kimya gibi bölümlerin bu yıl da öğrenci almayacaklarını söylerken, çok sayıda öğrenci alan devlet üniversitelerinin de bu yıl azalmaya gittiğini belirtti. Kılavuzda tıp ve hukuk sıralamalarında değişiklik olduğunu ifade eden Ünsal, tıp okumak için ilk 40 bini, hukuk okumak içinse ilk 150 bini aşmamak gerektiğini söyledi. Ünsal'a göre, bu durum devlet üniversitelerinde okumak isteyenleri çok etkilemiyor. Çünkü devlet üniversiteleri hali hazırda yüksek puan ve başarı sıralaması istiyordu. Ancak mevcut durumda bu karardan vakıf üniversitelerini tercih etmek isteyen öğrenciler çok fazla etkilenecek, geçmiş yıllarda daha düşük puanlarla girdikleri bölümlere bu yıl yerleşemeyecekler. Ünsal, bu yıl YÖK kararıyla hukuk programlarına girişte puan türünün TM-2 yerine TM-3 olarak değiştirilmesinden dolayı hukuk puanlarının kılavuzda yer almadığını, hukuk seçeceklerin 2014'teki TM2 puanlarını dikkate almalarını sözlerine ekledi.





POPÜLER KÜLTÜR ETKİSİ


Kontenjan artış ve azalmaları ile ilgili olarak Kültür Dershanesi Rehberlik Öğretmeni Dilek Orhan, “Yıllara göre değişlik olması olası bir durum. Piyasada hangi bölümler rağbet görüyorsa popüler kültüründe etkisiyle yıllara göre dağılım değişebiliyor” dedi.



Felsefe grubunun kontenjanları arttı


Geçtiğimiz yıllara oranla felsefe grubu olarak bildiğimiz sosyoloji, felsefe ve psikoloji bölümlerinin kontenjan sayıları yükseltildi. Öğrencilerinin sık sık iş bulamamaktan ve Türkiye'de çalışma alanlarının olmamasından şikâyet ettiği felsefe bölümünün kontenjan sayısı arttırıldı. 958 kişilik bir artışın olduğu felsefe bölümü, bu yıl 6 bin 225'lik bir kontenjana sahip. Son yıllarda önemi artan bölümlerden biri olan sosyolojinin kontenjanı 14 bin 320 iken bu yıl 457 kişilik bir artışla 14 bin 777'ye ulaştı. Bunlarla birlikte psikoloji bölümü de artış yaşayan bölümlerden biri. 930 kişilik bir artışın yaşandığı bölüm, 2014'te 5 bin 751 kişilik bir kontenjana sahipken bu yıl 6 bin 681 öğrenci alacak. Öte yandan İstanbul, Ankara, Marmara ve Selçuk gibi üniversitelerin hukuk ve tıp fakültelerinde kontenjanlar düştü. Örneğin İstanbul ve Ankara Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi geçen yıl 800 öğrenci alırken, bu yıl kontenjanı 650 öğrenciyle sınırlı.





STK'larda iş kapısı


Eğitim Danışmanı Mürşide Demirkol, Tıp ve Hukuk gibi bölümlerin 'tüm zamanların meslekleri' olduğunu, anne babaların da en çok bu meslekleri önerdiklerini belirtti. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle hem sosyal hem de teknolojinin birleştiği bölümlerin önem kazandığını anlatan Demirkol, bu tür mesleklerin gelecekte daha çok önem kazanacağının altını çizdi. Bu duruma bir örnek veren Demirkol, adayların sadece makine bölümünü değil de makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan makatronik bölümünü tercih ettiklerini ifade etti. Bunun dışında Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının da bir meslek kapısı haline geldiğini aktaran Demirkol, sivil toplum kuruluşlarının devlete ve özel sektöre bir alternatif olduğunu söyledi. Demirkol, sivil toplum kuruluşlarının önü açık bir saha ve fırsatları yakalamasını bilen gençler için bir iş kapısı olduğunu da sözlerine ekledi.



Vakıflarda değişim yok


*Geçen yıl devlet üniversitelerinin lisans bölümlerine yaklaşık 338 bin kontenjan ayrıldı, bu yıl ayrılan kontenjan 329 bin. Lisans bölümlerinde aslan payına sahip olan devlet üniversiteleri, kontenjanlarını geçen yıla göre 10 bin kişi düşürdü. Vakıfların lisans kontenjanı fazla oynamadı, yaklaşık 80 bin öğrenci alınacak. KKTC'nin lisans kontenjanı bir miktar yükseldi, 8 binden 14 bine çıktı. Bu yıl Türkiye genelinde lisans bölümlerine 423 bin aday alınacak.



*Vakıf üniversitelerinin iki yıllık kontenjanı, 59 binden 74 bine yükseldi. Bu yıl, kontenjanlardaki en büyük artış burada oldu. Devletteki iki yıllıkların kontenjanı değişmedi, bu yıl da 302 bin öğrenci alacaklar. KKTC'nin iki yıllıklarında sadece bin kontenjan artış göze çarpıyor.



Kılavuzdaki özel koşullara dikkat edin


* Başarı sırasına göre tercih yapın:


Tercih yaparken 'Y' ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF, Y-TS, Y-DİL) puanları ve sıralamaları kullanacaksınız. Bu bölümde ise daha çok kullanacağınız sütun 'Alanında' sütunu. Bu sütun da yer alan ve başına '0' (sıfır) olan rakam sizin o puan türündeki sıralamanızı gösterecek. Tercih yaparken bu sıralamayı kullanmaya özen gösterin. Puanlar yanıltıcı olabilir.


* Devlet ve vakıf üniversitesi ayırımına dikkat edin:


Devler üniversiteleri, dönemlik harçlar dışında öğrencilerden ücret talep etmez. Vakıf üniversiteleri ise burslu olan bölümler hariç yıllık öğrenciden ücret alırlar. Bazı öğlenciler vakıf üniversitelerinin puanının düşüklüğüne aldanarak dikkat etmeden vakıf üniversitelerini seçebiliyor. Kayıt için gittiklerinde de ücret miktarlarını duyunca şok oluyorlar. Bu nedenle tercih ettiğiniz üniversitenin devlet mi yoksa vakıf mı olduğunu iyi bilmeniz gerekiyor. Dikkatli olmakta fayda var.


* Özel koşulları mutlaka okuyun:


Tercih kılavuzunda puan ve sıralamanın yanında özel koşul numaraları bulunuyor. Bu numaralar o bölümle ilgili özel bir durumun olduğunu gösteriyor. Bu koşulları dikkatle okumalısınız. Örneğin bu koşullarda “Bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var” ya da “Bu yıl ki derslerimiz merkez kampüste değil, farklı bir ilçede görülecek” gibi maddeler yer alabilir. Bu gibi sürprizlerle karşılaşmamak için özel koşulları incelmenizde fayda var.





İki yeni üniversite ve yeni bölümler


* Bu yıl iki yeni üniversite açıldı. İskenderun Teknik ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi. YÖK bu yıl devlette 21 bin 851, vakıflarda 13 bin 311 yeni bölüm açtı. Geçen yıllarda olmayıp bu yıl açılan bölümler ise şöyle: Türk İslam Arkeolojisi, Basım Yayın ve Redakte, Dijital Oyun Tasarım, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Polonya Dili Ve Edebiyatı, Restorasyon ve Konservasyon ve Yerel Yönetimler.




YARIN:

Alternatif Bölümler


#tercih dönemi
#üniversite tercihlei
#üniversite bölümleri
#tercih rehberi
9 yıl önce