|

Meslek Yüksek Okulları 4 yıl olacak

YÖK, yeni bir uygulama başlatacak. YÖK, 'Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi' açma kararı aldı.

Aa
00:00 - 7/08/2007 Salı
Güncelleme: 14:37 - 7/08/2007 Salı
Yeni Şafak
Meslek Yüksek Okulları 4 yıl olacak
Meslek Yüksek Okulları 4 yıl olacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 'Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi' açma kararı aldı. Buna göre, Meslek Lisesi çıkışlılar, alanlarının devamı niteliğindeki 4 yıllık lisans programlarında okuma imkanı, önlisans düzeyinde eğitim yapan Meslek Yüksek Okulu (MYO) çıkışlılar da lisans tamamlama fırsatı elde edebilecek.


UYGULAMALI TEKNİK BİLİMLER FAKÜLTELERİ AÇILIYOR

Temmuz ayında yapılan YÖK Genel Kurulu'nda, 'Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri'nin açılmasına karar verildi.


Karara göre, Afyon Kocatepe, Batman, Cumhuriyet, Dumlupınar, Düzce, Fırat, Karabük, Karadeniz Teknik, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Pamukkale, Sakarya, Selçuk, Süleyman Demirel Üniversiteleri ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde bulunan Teknik Eğitim Fakülteleri, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesine dönüştürülecek.


Çankırı Karatekin, Ege, Gaziantep ve Uludağ Üniversiteleri bünyesinde Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri kurulacak.


Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversiteleri bünyesinde yer alan Teknik Eğitim Fakülteleri, meslek liselerinin öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitimine devam edecek ve bu iki üniversitede, Teknik Eğitim Fakültelerinin yanında, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri açılacak.


Böylece, 23 üniversitede, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesinin kurulmasına ve iki üniversitedeki Teknik Eğitim Fakültesinin de işlevini sürdürmesine karar verildi.


Hazırlığı 2 yıldan beri devam eden ve gerekçesi, YÖK tarafından Şubat 2007'de yayımlanan 'Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi' raporunda açıklanan çalışmanın, meslek lisesi çıkışlılara, alanlarının devamı niteliğindeki 4 yıllık lisans programlarında okuma imkanı vereceği, önlisans düzeyinde eğitim yapan MYO çıkışlılara da 2 2 ( lisans tamamlama) fırsatı getireceği öğrenildi.


YÖK yetkililerince yapılan açıklamada, Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olanların iş bulma konusunda zorlandıkları belirtilerek, sadece öğretmenlik diploması aldıkları için iş dünyasında iş bulmakta zorlandıkları kaydedildi.


Bu fakültelerin, buradan mezun olanların daha rahat iş bulabilmeleri için 'Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi'ne dönüştürüldüğü ifade edilerek, fakültelerin iş dünyasının taleplerine uygun nitelikte, lisans düzeyinde eleman yetiştirmek üzere, uygulama ağırlıklı eğitim yapacakları bildirildi.


Ayrıca buradan mezun olup da öğretmen olmak isteyenlerin, yine Fen-Edebiyat Fakültelerinde 1.5 yıllık tezsiz yüksek lisans yaparak öğretmen olabilecekleri de belirtildi.



17 yıl önce