|

Meteorolojiden bu illere sağanak uyarısı

Meteorolojiden yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Kıyı Ege dışında tüm yurdun aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Karadeniz ile Samsun, Erzincan, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Yeni Şafak
08:41 - 6/05/2016 Cuma
Güncelleme: 10:40 - 6/05/2016 Cuma
Meteorolojiden bazı illere sağanak yağış uyarısı yapıldı
Meteorolojiden bazı illere sağanak yağış uyarısı yapıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı iç ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın, genellikle güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kuvvetli (30-60 km/sa) olarak esmesi bekleniyor.



4 il için ayrı uyarı


Konya, Karaman, Aksaray ile Niğde genelinde sağanak bekleniyor.



Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bölge genelinde parçalı çok bulutlu hava ile aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak görüleceği bildirildi.



Açıklamada, hava sıcaklığının yağışlı hava şartları dolayısıyla 1 ila 3 derece azalacağı belirtildi.



Rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği ifade edildi.



Bugün hava nasıl olacak


Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:



Ankara:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 13


İstanbul:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 18


İzmir:

Parçalı ve çok bulutlu, doğu ilçeleri aralıklı sağanak yağışlı 20


Adana:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 20


Antalya:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 20


Samsun:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların; bu sabah saatlerinde il genelinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.) 14


Trabzon:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların; il genelinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.) 17


Erzurum:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 12


Diyarbakır:

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21



1 aylık yağış 1 gecede düştü


Samsun'da uzun yıllar Mayıs ayında toplamda metrekareye ortalama 50 kilogram yağış düşerken, gece başlayan ve aralıksız devam eden yağışlar neticesinde bu rakam neredeyse yakalandı. Son 4 saatte metrekareye 42 kilogram yağış düştü.



Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, devam eden yağışlar sayesinde Mayıs ayı yağış rekorunun kırılabileceği belirtildi. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü yetkilileri şu bilgileri verdi:



“Samsun'un Mayıs ayı yıllık ortalama yağışı metrekareye 50 kilogram civarında. Dünden bu zamana kadar metrekareye 43,7 kilogram yağış düştü. Saat 04.00'ten bu sabah saat 09.00'a kadar ise 5 saatlik dilimde metrekareye 42 kilo yağış düştü. Böylelikle Samsun'un Mayıs ayındaki yağış ortalaması 5 günde yakalanmış oldu. 1 aylık yağış 5 günde gerçekleşti. Yağışlar, bugün öğlene kadar şiddetti olarak devam edecek. Öğleden sonra da Cumartesi günü akşam saatlerine kadar da aralıklı olarak devam edecek."



Sağanak hayatı da olumsuz yönde etkiledi. Vatandaşlar, yoğun yağışlarda şemsiye ile yürümesine rağmen ıslanmaktan kurtulamadı.



Önümüzdeki hafta yaz geliyor


Öte yandan, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Şen, hava sıcaklıklarının gelecek hafta başından itibaren yaz mevsimi değerlerine yaklaşacağını açıkladı.



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, yurt genelinde mevsim ortalamalarında seyreden hava sıcaklıklarının, çarşamba gününden itibaren ortalamaların 2 ila 3 derece altına ineceğini ve hafta sonuna kadar etkili olacağını belirtti.



Yurdun güneydoğusu hariç diğer bölgelerde yağış görüleceğine dikkati çeken Şen, "Son değerlendirmelerimize göre bu hafta sonuna kadar yurdun güneydoğusu hariç diğer bölgelerde yağışlar görülecek. Doğu'da ise hafta sonu dahil olmak üzere gök gürültülü sağanak yağışlarda yıldırım ve su baskını olasılığı yüksek. Pazartesi gününden itibaren de yurt genelinde hava sıcaklıkları önemli derecede artacak, yaz değerlerine yaklaşacak. Yağışlara ise bir süre ara var." değerlendirmesinde bulundu.


#Meteoroloji
#Samsun
#Erzincan
#Tunceli
#Bingöl
8 yıl önce