|

Metin Kaplan tahliye edildi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, "Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği yöneticisi" olduğu iddiasıyla yargılandığı davada 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Metin Kaplan'ın, yeniden yargılanmasına ve tahliye edilmesine karar verdi.

Yeni Şafak
13:03 - 16/11/2016 Wednesday
Güncelleme: 13:43 - 16/11/2016 Wednesday
AA
Metin Kaplan
Metin Kaplan

"Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği (AFİD/İCCB) yöneticisi" olduğu iddiasıyla yargılandığı davada, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Metin Kaplan'ın, yeniden yargılanmasına ve tahliye edilmesine karar verildi.



Dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucu, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan aldığı 17,5 yıl mahkumiyet infazının bitmesini Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bekleyen Metin Kaplan'ın avukatları, geçtiğimiz Temmuz ayında bu mahkemeye müvekkillerinin yeniden yargılanması ve tahliye edilmesi talebiyle başvurdu.



Dilekçede, "Metin Kaplan'ın kayınbiraderi Hasan Basri Gökbulut'un dönemin Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yargılandığı örgüt davasından mahkum edildiği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), bu yılın mayıs ayında, adil yargılanma ilkesinin ihlal edildiği kararı verdiği, Metin Kaplan'ın da aynı gerekçelerle mahkum edildiği ve bu nedenle davasının yeniden görülmesinin zaruri olacağı" şeklinde gerekçeler sunulduğu öğrenildi.



Dilekçede, adil yargılanma ilkesi ihlali tespit eden AİHM'in kararına istinaden Metin Kaplan'ın da yeniden yargılanması ve bu doğrultuda tahliye edilmesi talebi yer aldı.



Talebi değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dün akşam verdiği kararla, 12 Ekim 2004'den bu yana cezaevinde bulunan Metin Kaplan'ın, AİHM kararı çerçevesinde yeniden yargılanmasına ve bu karar doğrultusunda tahliye edilmesine hükmetti.



Metin Kaplan'ın tutuklu bulunduğu Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yakalandığı hastalık sonucu ameliyat olduğu ve sağlık gerekçelerinin raporlarla birlikte mahkemeye sunulduğu da kaydedildi.





  • Davanın geçmişi
  • Almanya'nın sınır dışı etmesi üzerine 13 Ekim 2004'te Türkiye'ye getirilen Metin Kaplan, dönemin İstanbul, Erzurum ve Adana DGM'lerince açılan, "Uçakla Anıtkabir'e saldırı" ve "Fatih Camisi'nin işgal hazırlığı"nın da aralarında bulunduğu 13 ayrı suçlamaya ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanmaya başlanmıştı.
  • Kaplan, 20 Haziran 2005 tarihli duruşmada, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmış, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını "usul eksikliği bulunduğu, eksik soruşturma yapıldığı ve yeni Türk Ceza Kanunu'ndaki hak mahrumiyetlerine ilişkin hükümler dikkate alınmadığı" gerekçeleriyle bozmuştu.
  • Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yapılan yargılamada ise Kaplan, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek'' suçundan müebbet hapse çarptırılmış, Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararı, Kaplan'ın eylemlerinin "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek bozulması yönünde hüküm kurmuştu.
  • İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Temmuz 2010'da, Metin Kaplan'ı, "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 17,5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.
  • Metin Kaplan'ın avukatları, 1 Ağustos 2014'te mahkemeye başvurarak müvekkillerinin yeniden yargılanması ve tahliye edilmesine yönelik başvuruda bulunmuştu. Avukatlar aynı dönem Anayasa Mahkemesine, hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuru da yapmıştı.
#Metin Kaplan
#Köln
7 years ago