|

MHP tabanı da ‘çözüm’ diyor

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gazetelerin Ankara temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:02 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
7 Haziran'da çıkan mesajı nasıl okudunuz?

Tek başına iktidar çıkmadığına göre bir 'uzlaşı sağlayın' mesajıydı. İkincisi, kamplaştıran bir dil yerine daha uzlaştırıcı bir siyaset dili talebidir. Üçüncüsü yeni Türkiye reformlarına devam iradesi ortaya çıkmıştır. Dördüncüsü de çözüm sürecinin bir an evvel başarıyla sonuçlandırılması iradesi vardır. Erken seçim uzak ihtimal, hükümet kurmak için gayret ederiz ama olmazsa da kıyamet değil. Türkiye tekrar bir seçime gider. Biz önyargısız, samimi olarak çabalarımızı sürdüreceğiz. Yani afedersiniz koalisyon pazarlıkları 'at pazarlığı' şeklinde 'şu bakanlık sana şu bana, şu genel müdürlük sana bu bana' şeklinde olmayacaktır. Mühim olan hükümet protokolüdür.



BELKİ İSİM DEĞİŞEBİLİR


MHP ile koalisyon, çözüm sürecinin bitmesi anlamına mı gelecek?

Şu anda MHP'nin çözüm sürecine karşıyız derken yani ismi değişebilir ama Türkiye'de MHP seçmeninin de yaklaşık yüzde 48'i çözüm sürecinin sürdürülmesini istiyor. Gidişatın zıttına 'bırakın tekrar silahlı çatışma dönemi başlasın' şeklinde bir şeye milletin razı olmayacağını düşünüyorum.



Acaba süreçte bir konsept değişikliği mi olacak?

Biz hükümet olarak 'bu iş artık kapanmıştır' demiyoruz. Çözüm sürecinin yanında duran 3 partinin aldığı oylar da ortada. Tereddütler, güvensizlikler çıkmış olabilir ama seçim sonuçları çözüm iradesini pekiştirmiş bir iradedir. Buradan kimse kolay kolay geri dönmez. Çözüm sürecini Türkiye halletmek mecburiyetindedir. İsmi ve adımların şekli değişebilir ama sonuçta silahların gömüldüğü eşit yurttaşlık temelli yeni bir Türkiye'nin inşasını tamamlamak zorundayız.



İsrail elini ovuştururak seyrediyor


Suriye sınırında askeri seçeneğe ne kadar yakınız?

Türkiye hiçbir zaman askeri seçeneğin olmasını istemez. Ama fiilen her gün onlarca farklı tehditle karşı karşıya kalıyoruz. Zaten askerimiz sınırda her türlü tertibatı alıyor. Türkiye askeri seçeneği her zaman son çare olarak görmüştür.



İsrail hiç konuşulmuyor, sanki hiç ilgilenmeyen bir ülke gibi...

İsrail'e bakın, elini ovuşturarak seyrediyor. En fazla rahatlayandır bölge ülkeleri arasında. İsrail'i tehdit edecek bir bölge ülkesi kalmadı şu anda. Bölge halkları arasında Şiilerle Sünniler arasında temel birleşme noktalarından birisi İsrail'in saldırganlığına karşı bir tavırdı, artık bu hiç dile getirilmeyen bir hale geldi.



IŞİD ile PYD arasında bir işbirliği olduğunu düşünüyor musunuz?

O kadar enteresan bilgiler geliyor ki, mesela IŞİD petrolü alıyor Suriye rejimine satıyor. Suriye rejimi bir yerden çekiliyor orayı PYD'ye bırakıyor. Hatta geçen gün rejimin çekildiği bir alanı IŞİD'e bıraktığı görüldü.






#Numan Kurtulmuş
#İsrail
#pyd
9 yıl önce
default-profile-img