|

Mikroplara siyah sarımsakla direnin

Kahvaltı sofralarınıza için leziz bir başemal soslu yumurta tarifini paylaştığımız bu hafta tam bir şifa kaynağı olan siyah sarımsaktan bahsediyoruz. Beyaz sarımsağın fermante edilmesiyle kokusu kaybedilen siyah sarımsak, taze halinden çok daha fazla antioksidan içerdiği için bağışıklık güçlendirici özellik taşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2017 Pazar
Güncelleme: 23:42 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Bugün size siyah sarımsaktan bahsetmek istiyorum. Günlük hayatımızda mikroplardan koruyucu ve yaşlanma karşıtı bir besin olduğu için sarımsağa bolca yer vermek istesek de, kokusu nedeniyle yemekten hep kaçınırız. Güzel haber şu ki, sarımsak artık kokusuz da üretilebiliyor. Siyah Sarımsak, bildiğimiz sarımsağın fermente edilmesi ile elde ediliyor. Sarımsak alınıyor, uygun nem ve sıcaklık bulunan bir yerde 45 gün kadar bekletiliyor. Bu sırada önce kararıyor ve sonra da kuruyor. Bütün bunlar olurken, kendine has, hoş bir aroma kazanıyor. O bildik keskin sarımsak kokusu da kaybolup gidiyor. Fermentasyon, yani mayalanma işlemi sırasında sarımsakta bir besin kaybı olmuyor, aksine taze halinden çok daha fazla miktarda antioksidan ve bağışıklık güçlendirici madde oluşuyor.







KANSERE KARŞI KORUYUCU


Sağlıkla ilgili araştırmalara göre sarımsak, kansere karşı da koruyucu bir bitki. Dünya Sağlık Örgütü bir yetişkin için günde bir diş sarımsak tüketimini öneriyor. Bazı sağlık uzmanları Mısır piramidlerinin inşaatında çalışan işçilerin sırrının sarımsak olduğunu söylüyorlar. Artık koku sorunu kalmadığına ve eskisinden daha da güçlü bir sarımsağımız olduğuna göre bunu nasıl kullanmalıyız? Her şekilde yenebileceğini düşünüyorum. Ben, hakiki zeytinyağı ile karıştırıp çok da fazla bir ilave yapmadan ekmeğimi banardım. Aynı şekilde salatalara ilave ederek, makarnaların üzerinde, dolmalarda, et yemeklerinde de kullanılabilir.



PAZAR KAHVALTISANA YUMURTA


Gelelim Pazar kahvaltısına değişik bir yumurta yemeği önermeye. Güzel bir Pazar kahvaltısı için bir yumurta yemeği önerisine ne dersiniz? Bildiğimiz gibi yumurta insan vücudunun en iyi şekilde kullanabildiği proteinleri içeriyor. Bu yüzden günde bir yumurta yemek özellikle çocuklarımız için çok gerekli. Değişik yumurta tarifleriyle sabahları sofraları şenlendirmek te mümkün. Türk Mutfağı, bu açıdan da zengin bir mutfak. Bildiğimiz haşlanmış yumurtayı kaşar peyniri ve beşamel sosla sofraya getirmeye ne dersiniz? Hadi tarife bir bakalım.



BAŞAMEL SOSLU YUMURTA


MALZEMELER


(beşamel soslu yumurta)


*2 yumurta


*2 yemek kaşığı tereyağı


*2 yemek kaşığı un


*2 su bardağı süt


*Bir fiske muskat cevizi rendesi


*200 gram eriyebilen peynir (kaşar, küp çökeleği vb)


*Tuz ve baharatlar







Yapılışı

: 2 yumurtayı yıkayalım ve kaynayan tuzlu suyun içine atıp 6-7 dakika kaynatalım. Bir tavada yağımızı eritelim ve un kokusu çıkana kadar kavuralım. Sütü ilave edip karıştırarak beşamel sosumuzu hazırlayalım. Muskat cevizi, tuz ve baharatlarla lezzetlendirelim. Haşladığımız yumurtaları soyalım ve ısıya dayanıklı bir kaseye koyalım ya da küçük bir fırın kabına iki yumurtamızı yerleştirelim. Üzerine beşamel sosumuzu döküp rendelenmiş peyniri serpelim. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 7-8 dakika pişirelim.



#Siyah sarmsak
#Fermentasyon
7 yıl önce