|

Millet iradesine bomba

15 Temmuz gecesi gerçekleştirilmeye çalışılan FETÖ darbe girişiminin hedeflerinden birisi de Meclis oldu. Meclis’e önce tankla girmek isteyen darbecilere vatandaş set oldu. Bunun üzerine darbeciler Meclis’i helikopterle ateş altına aldı. Havadaki jetler Meclis’i bombardımana tuttu. Sabah saatlerinde ise hainler helikopterden asker indirmeye kalkıştı, onda da başarılı olamadı. Ankara’da bulunan milletvekilleri kurşunların altında Meclis’e girerek millet egemenliğine sahip çıktı.

Yeni Şafak ve
13:32 - 30/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 10:50 - 30/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
HASAR GÜN IŞIĞIYLA ORTAYA ÇIKTI
Şiddetli patlamalar, bazı 
bölümlerde ağır hasarlara neden 
oldu. Kısa aralıklarla patlamalar 
birbirini izledi. Saat 03.30 gibi 
Meclis’e bir bomba daha atıldı. 
Sabahın ilk ışığıyla hasarın da 
boyutları ortaya çıktı.
HASAR GÜN IŞIĞIYLA ORTAYA ÇIKTI Şiddetli patlamalar, bazı bölümlerde ağır hasarlara neden oldu. Kısa aralıklarla patlamalar birbirini izledi. Saat 03.30 gibi Meclis’e bir bomba daha atıldı. Sabahın ilk ışığıyla hasarın da boyutları ortaya çıktı.

Meclis, tarihinde ilk kez FETÖ'cü cuntacılar tarafından bombalandı. Helikopter ve F-16'lar tarafından 7 kez bombalanan Meclis'te büyük hasar oldu. Meclis'in camları kırıldı, çatısı kullanılamaz hale geldi, tavandaki sıvalar çöktü, kapıları kırıldı... En büyük hasarı Başbakanlık ofisi aldı. Meclis'te tğüm bunlar yaşanırken halkın iradesi, 'bizim yapacağımız şey burada ölmektir diyerek Meclis'i terketmedi.



ŞEREF KAPISINI TARADILAR


Cuntacılar, önce Şeref Kapısı'nın olduğu yerden Meclisi taradılar. Darbecilerin askeri Meclis'in bahçesine indirmeye kalkıştığı sırada Meclis polisi darbecilere ateş açtı. Hainler ile emniyet arasında çatışma çıktı. Polislerin vermiş olduğu mücadele ile cuntacılar Meclis'e giremediler. Çıkan çatışma sonucunda 12 emniyet mensubu yaralandı. Milletvekilleri de yoğun bombardıman ve kurşunlar altında Meclis'e giriş yaptı. Öte yandan helikopter ile Meclis'e asker indirmek istediler ama bu girişim de başarısızlıkla sonuçlandı. Cuntacılar Meclis'i ele geçirmek için karadan tankları, havadan uçakları ve helikopterleri kullandı.





TANKLARA DA GEÇİT VERİLMEDİ


Darbe girişiminin olduğu saatlerde Genelkurmay Başkanlığı'na gelen tanklar vatandaşın yoğun tepkisiyle karşılaştı. Tankları durdurmak isteyen halka havadan helikopterle ateş açıldı, tanklar vatandaşın üzerine yürüdü. Sivil araçlar başta olmak üzere emniyet araçlarını ezerek Meclis'in Çankaya ve Dikmen Kapılarından girmek isteyen tanklar emellerine ulaşamadı.



HAREKETLİLİK GECE BAŞLADI


Darbe gecesi saat 01.40 sularında yaklaşık 100 milletvekilinin katılımıyla Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan Meclis'te AK Parti, CHP ve MHP Grup Başkanvekilleri, darbeye karşı olduklarını dile getirdi. Saat 02.35'de Ankara'da çok alçaktan uçan jetler, TBMM'yi hedef aldı.





YAPACAĞIMIZ ŞEY BURADA ÖLMEKTİR


Darbecilerin Meclis'e saldırdığı saatlerde, TBMM korumaları TBMM Genel Kurulu'nda bulunan milletvekillerine sığınaklara geçmeleri istendi. Ancak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Sayın başkanım her yeri bombalıyorlar. Burayı kapatıp aşağıya gidersek bu millet meydana gelmez, bu millet 'meclis korktu' der. Bizim burada yapacağımız şey burada ölmektir” diyerek bombalar altında kalan Meclis'i terk etmeyeceklerini vurguladı.



EŞİ VE KIZI İLE BİRLİKTE YARALANDI


Hainlere karşı dik duruş sergileyen milletvekillerini aileleri yalnız bırakmadı. Meclis'e cuntacılar tarafından atılan bomba nedeniyle AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve eşi Betül Türkoğlu, Kızı Cennet Bala Türkoğlu şarapnel yarası alarak yaralandılar. Cennet Bala Türkoğlu'nun eline kurşun isabet ediyor. Hemen olay yerinde müdahale ediliyor.



SON ANDA KURTULDU


Darbecilerin iki ateş arasında MHP'li Oktay Vural ve oğlu son anda kurtulanlar arasında. Oktay oğlu ile birlikte sığına inerken, hainler tarafından açılan ateş arasında kaldı. Vural oğlunu ve kendisini güçlükle Meclis kapısından içeriye attı.



DARBELER HAFIZALARDA CANLANDI


Yoğun bombardıman ardından sığınakta geçirilen gecede Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve milletvekilleri birbirlerine darbe anılarını anlattı. O esnada AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz›ün telefonu çaldı. İnceöz›ü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aradı. Erdoğan, darbeye karşı milli duruş sergileyen milletvekillerine teşekkür etti, tarih yazdıklarını söyledi.





BOMBARDIMAN ALTINDA BİLDİRİ


Kahraman yanında bulunan AK Parti, CHP ve MHP'li grup başkanvekilleri ile ortak bildiri yayınlama kararı aldı, bombardımanda el yazısı ile bildiri kaleme alındı. Bildiriye AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ve MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural da katkı sağladı.



HDP TELEFONLA ARANDI


Sığınakta bulunmayan HDP ise telefonla aranarak bildiriye onay verip vermediği soruldu. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de bildiriye onay verdiklerini söyledi. El yazısı ile yazılan bildiri daha sonra tablet bilgisayara aktarıldı. Ardından o gün saat 17.00'de Meclis Genel Kurulunda Başkan Kahraman tarafından okundu.



YARIM ASILRIK TBMM BİNASI


FETÖ'cü cuntacıların darbe girişimde hedef aldığı TBMM binasının inşaatı sırasında seçildiği noktada adeta mesaj içeriyor. TBMM Başkanlığı'nca hazırlanan “Yarım Asırlık TBMM Binası” adlı 124 sayfalık çalışmada TBMM'nin yapımına ilişkin detaylara verildi. 4 Aralık 1936 tarihinde Başkanlık Divanı kararı ile yapımına karar verilen bina için proje yarışması açıldı.





Başkomutan MECLİSTE


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde zarar gören Meclis'i ziyaret etti. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a geçmiş olsun dileklerini iletti, bombalanan bölümlerinde incelemelerde bulundu. Meclis Başkanı Kahraman'a geçmiş olsun ziyarette 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile STK'lar da bulundu.



Darbe izleri silinmeyecek


TBMM Başkanı İsmail Kahraman, cuntacıların Meclis'e yapmış oldukları saldırıyı vatandaşın görmesi için Meclis'in halkın ziyaretine açılması talimatını verdi. Bunun üzerine Meclis çalışanları büyük çaplı temizlik yapmayarak, sadece yerdeki cam kırıklarını temizledi. Düşme tehlikesi olan yerleri sabitlediler. Darbeci hainler tarafından Meclis'in bombalanan bölümlerinden birini ya da özel olarak belirlenecek bir noktaya “Demokrasi Müzesi” yapılması da gündemde.







#15 Temmuz
#Darbe Direnişi
#Meclis
8 yıl önce