|

Misliyle karşılık verdik

ABD Büyükelçiliği, Washington’un PKK ve FETÖ’ye desteği nedeniyle kriz yaşayan iki ülke ilişkilerini daha da baltalayacak skandal bir adım attı. Elçilik, Türkiye’deki tüm vize işlemlerini askıya aldı. Türkiye ise jet bir karşılık verdi. Washington Elçiliğimiz, ABD vatandaşlarına vize işlemlerinin askıya alındığını duyurdu. Şimdi kamuoyu İncirlik’in kapatılması dahil ABD'ye karşı yeni adımlar atılmasını bekliyor. Skandal kararın İstanbul konsolosluk görevlisi Metin Topuz’un FETÖ suçlamasıyla tutuklanmasından sonra gelmesi dikkat çekti. İstanbul Başsavcılığı, Topuz’un 17-25 Aralık kumpasına karışan FETÖ’cü polis ve savcılarla yoğun temasını tespit etmişti.

Yeni Şafak ve
03:00 - 9/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 06:57 - 9/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Misliyle karşılık verdik
​Misliyle karşılık verdik

FETÖ ve PKK/PYD’ye verilen destek nedeniyle gerilen Türkiye-ABD ilişkileri, skandal bir kararla uçurumun eşiğine geldi. FETÖ’cülerle yakın ilişkide olduğu belirlenen konsolosluk görevlisi Metin Topuz’un tutaklanmasını bahane eden ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’deki tüm vize işlemlerini askıya aldığını duyurdu.

Terör örgütü PKK/PYD’ye bin 500 TIR’ı aşkın silah gönderen ve Fetullah Gülen dahil FETÖ’nün bütün elebaşlarına ev sahipliği yapan ABD, skandal bir kararla iki ülke ilişkilerini çıkmaza soktu. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’deki vize hizmetlerinin süresiz askıya aldığını açıkladı.

DEĞERLENDİRECEKLERMİŞ!

Elçilikten yapılan açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.


ELÇİ DE KÜSTAHLAŞMIŞTI

Kararın FETÖ soruşturmalarında adı geçen 121 isimli irtibatlı olduğu belirlenen ABD Konsolosuk çalışanı Metin Topuz’un ‘casusluktan’ tutuklanmasının ardından gelmesi dikkat çekti. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Topuz’un tutuklanmasının ardından küstahça açıklamalarda bulunmuştu. ‘Hükümetten bazı isimlerin intikam peşinde olduğunu’ iddia eden Bass, casus Topuz’a arka çıkmıştı: “Kendisine yöneltilen suçlamaların dayanıksız olduğuna ve bu suçlamaları destekleyecek delillerin ortaya çıkmayacağına inanıyorum”

  • Ajanlarına sahip çıktılar
  • 1993 yılından beri ABD Konsolosluğu’nda çalışan Metin Topuz, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilen sevk yazısında Topuz’un, Kumpasçı eski Savcı Zekeriya Öz, 17/25 Aralık girişimini planlayıp icra eden eski polis şefleri Mutlu Ekizoğlu, Mahir Çakallı, Yakub Saygılı, Nazmi Ardıç ve Yasin Topçu ile sık sık görüştüğü belirtilmişti. 15 Temmuz'da jandarmaya silah dağıtarak darbe girişimine katılmalarını sağlayan Yarbay Oktay Akkaya ve Ankara’da “darbeye direnen herkesin vurulması” talimatını veren eski Emniyet Müdürü Zeki Taşkın’ın da Topuz’un irtabatta olduğu isimler arasında olduğu vurgulanmıştı. Topuz’un görüştüğü toplam FETÖ'cü sayısının 121 olduğu belirlenmişti. Savcılık yazısında Topuz’un FETÖ şüphelileri ile eylemin asıl faili konumundaki dış istihbarat ve ülkeler arasında “aracılık görevini” yürüttüğü dile getirilmişti. ABD’nin vizeleri süresiz askıya alma kararının Topuz’un tutuklanmasının hemen ardından gelmesi “Washington ajanına sahip çıktı” yorumlarına neden oldu.

Anında karşılık

ABD’nin Türkiye’ye yönelik skandal vize kararına Ankara anında karşılık verdi. Vize kararını ABD’nin Ankara Büyükelçiliği aldığı için, karşılıklılık esası gereği misillemeyi de Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği yaptı. Washington Büyükelçiliği, “Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya alındı. Sınırda vize ve e-vize uygulaması askıya alındı” açıklamasında bulundu. Büyükelçilik’ten yapılan açıklama şöyle:

AYNI İFADELERLE YANIT

“Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk hükümetini, ABD hükümetinin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Söz konusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır.”

#Türkiye
#ABD
7 yıl önce