|

Mobilyacılar KDV düşsün istiyor

İthal hammadde bağımlılığı ve kalifiye elaman açığı Konya mobilya sektörünün gelişimini engelliyor. Konya Ticaret Odası tarafından düzenlenen 18. Meslek Komitesi İstişare Toplantısı'nda katılımcılar, mobilya sektöründe uygulanan yüzde 18 KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesini talep ettiler.

Yeni Şafak
10:37 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 08:47 - 18/11/2014 Salı
Yeni Şafak

Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından sektörel sorunların tespiti ve çözümü için düzenlenen meslek komiteleri istişare toplantıları yoğun katılımla devam ediyor. 18. Meslek Komitesi İstişare Toplantısı KTO Başkanı Selçuk Öztürk, meslek komitesi üyeleri ve komiteye bağlı çok sayıda oda üyesinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Öztürk, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gündemdeki ekonomik konular ve sektör ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öztürk, “Türkiye dünya ortalamasının üzerinde büyüme göstermesine rağmen en büyük sorunu olan cari açık devam etmektedir. Cari açığının en büyük sebebi ise ithal hammadde bağımlılığıdır. Mobilya sektörünün de hammadde ithalatı hem sektörde maliyeti artırmakta hem de dış ticaret açığına sebep olmaktadır. Aslında tüm imalat sektörleri için sorun teşkil eden bu konuda hükümetimiz de adım attı" dedi.


YERLİ ARA MADDE ÜRETİMİ ARTACAK

Ekonomide dönüşüm programının ilk 9 maddesinin özel sektörün dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik hazırlandığını da dile getiren Öztürk, şunları kaydetti: "Özellikle 'İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı' ile yerli ara madde üretiminin arttırılması hedeflenmektedir. Mobilya sektörü temsilcilerimiz de bu programa verecekleri destekle sektörün yüksek katma değer üretimini arttıracaklardır. Sektörümüzün en önemli sorunlarından birini de kalifiye eleman açığı oluşturmaktadır”


'KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR'

Konuşmaların ardından söz alan katılımcılar, mobilya sektöründe uygulanan yüzde 18 KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi taleplerini dile getirerek, böylelikle sektörde yüksek oranda görülen kayıt dışılığın da önüne geçileceğini ifade ettiler. Yurt içi ve yurt dışı pazarlama için Konya’nın lojistik imkânlarının arttırılması gerektiğini belirten katılımcılar, markalaşmanın da sektörün geleceği açısından zorunlu olduğunun altını çizdiler. 

#mobilya
#KDV
#KTO
9 yıl önce