|

”Moskova geri dönülmez adımlar atıyor”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Özdağ, ”Moskova, sürecin kontrol dışına çıkmasına ve geri dönülmez noktaya ulaşmasına neden olabilecek adımlar atmaktadır” dedi. Putin'in 'Türkiye IŞİD petrolünü satın alıyor' iddiasına karşılık olarak ise Özdağ, “Bu sadece bir iddia. Kanıtlardan bahsediyor. Hangi kanıtının olduğunu ortaya koyması gerekir" cevabını verdi.

Yeni Şafak
17:11 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 15:14 - 1/12/2015 Salı
IHA

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Özdağ, Ankara'nın Rus yetkilileri üç kez uyarmasına, Rus Devlet Başkanı Putin'in G20 Zirvesi'nde uyarılmasına rağmen Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlale devam ettiğini kaydederek, “Türk Hava Kuvvetleri'nin Rus savaş uçağını düşürmesi; Devletler Hukuku açısından kabul edilebilir bir harekettir ve Milliyetçi Hareket Partisi AKP'nin Suriye politikası konusundaki ve dış politikasındaki bütün eleştiri haklarını saklı tutmakla birlikte mevcut süreçte Türkiye'nin birliği ve güvenliği söz konusu olduğu zeminde AKP hükümetine destek verdiğinin sayın genel başkan tarafından açıklanmıştır. 24 Kasım sonrasında gerçekleşen gelişmeler, 25 Kasım'dan başlayarak Milliyetçi Hareket Partisi'nin yapmış olduğu soğukkanlılık çağrılarını da kabul görmediğini göstermektedir. Moskova, sürecin kontrol dışına çıkmasına ve geri dönülmez noktaya ulaşmasına neden olabilecek adımlar atmaktadır” değerlendirmesini yaptı.



24 Kasım'da gazetelerin Türkiye aleyhtarı haberleri ve Rus yetkililerin Türk vatandaşlarını karşı yapılan baskılara dikkat çeken Özdağ, “İki ülke arasındaki gerginlik şu an Rusya sınırlarında bulunan ya da orada bir şekilde iş yapan Türk vatandaşlarını olumsuz etkilemektedir. Bunların başında can ve mal güvenliğini tehlikede olduğunu ifade eden Türk öğrenciler geliyor. Günlerdir bize birçok şikayet, yardım çağrısı ve yaşadıkları sıkıntıları anlatan öğrenci mesajları ulaşıyor. Örneğin Ufa'daki öğrencilerin kendi evlerine gitmelerine izin verilmediği, üç gündür yurtlarda zorlu tutuldukları, dışarı çıkmalarına izin verilmediğini öğreniyoruz. Yine Başkurdistan'da devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerin aynı şekilde polis tarafından sorgulandıklarını ve yurtlara yerleştirildiklerini öğreniyoruz. Irkçı saldırıların gerçekleştiğini görüyoruz. Öğrencilere vize bakımından sorun çıkarıldığını, her bir öğrencinin ülkeden atılma korkusu yaşadığını anlıyoruz” ifadelerini kullandı.



Üniversite hocalarının Türk öğrencilerin derslerine gitmediğini kaydeden Özdağ, bunun uzun vadede sorun oluşturacağına dikkat çekerek, “Türk öğrenciler can ve mal güvenliğinden endişe eder hale gelmişler. Benzeri olaylar nedeniyle Türk öğrenciler artık toplu taşıma araçlarını kullanmadıklarını ifade ediyorlar. Türkiye- Rusya arasındaki gerginlikten özel bir dikkat sayesinde en son etkilenmesi gereken hiç şüphesiz Rusya'da üniversitelerde okuyan Türk öğrencilerdir. Ne var ki, aksine Rusya'da okumakta olman öğrenciler gerek devlet gerek polis ve benzeri güçler, üniversite hocaları ve bir kısım Rus vatandaşları tarafından hedef alınmış durumdalar” şeklinde konuştu.



Putin'in 'Türkiye IŞİD petrolünü satın alıyor' iddiasına karşılık olarak ise Özdağ, şunları dedi:



“Bu sadece bir iddia. Kanıtlardan bahsediyor. Hangi kanıtının olduğunu ortaya koyması gerekir. Kanıtı olmadan bu tür iddialar hele uluslararası ilişkilerde sadece havada kalan laflardan ibarettir. Rusya, Rus savaş uçağının düşürülmesine kadar geçen sürede yanlış bir Türkiye algısından hareket ettiği ve kendisini büyük devlet, süper güç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni de hava sahası ihlal edilebilecek ve dikkate alınmayacak bir ülke olarak gördüğü için bir yanlış yapmıştır. Bu yanlış sonucu uçağı düşürülmüştür. Devletler hukuku açısından Türkiye haklı durumdadır.”

#Milliyetçi Hareket Partisi
#Ümit Özdağ​
#TBMM
#IŞİD
#Türk Hava Kuvvetleri
#G20 Zirvesi
8 yıl önce