|

Mücadele küresel olmalıdır

İngiltere’deki terör saldırısını lanetleyen Başbakan Yıldırım, teröre karşı en fazla bedel ödeyen ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Yıldırım, “Terör küresel bir tehdittir, dolayısıyla terörle mücadele de küresel olmalıdır. Bundan böyle terörle mücadelede yakın iş birliğini arttırmamız gerekiyor” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 05:12 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Mücadele küresel olmalıdır
​Mücadele küresel olmalıdır

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) ikinci toplantısının ardından Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, toplantıda önemli kararların alındığını, bu kararların sonuçlarının önümüzdeki günlerde çok daha açık anlaşılacağını belirtti. Yıldırım, “Soğuk Savaş döneminde birbirine rakip iki blok içinde yer alan Türkiye ve Gürcistan, 25 yıl gibi kısa süre içinde başka ülkelerin yüzyıllar boyunca ulaşamadığı noktaya, hakiki dostluğa ve stratejik ortaklık seviyesine ulaştı. Bugün iki ülke arasında hemen hemen hiçbir siyasi sorun bulunmamakta ve birçok alanda da kapsamlı iş birliği mevcud” dedi.

GÜRCİSTAN’IN TOPRAK
BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ

Yıldırım, “Türkiye, Gürcistan ile ilişkilerinde iki şeye çok önem verir; birincisi: Gürcistan’ın toprak bütünlüğü, ikincisi: Gürcistan’ın egemenlik haklarına herhangi bir zarar gelmemesi. Bu çerçeve içinde mevcut olabilecek sorunların mutlaka bir çözümünün olduğuna inanıyoruz. Özellikle Abhazya ve Güney Osetya gibi sorunların çözümünde de bu ana ilkenin göz önünde bulundurulmasını önemsiyoruz” diye konuştu. Yıldırım, Ahıska Türklerinin de iki ülke arasındaki önemli bir bağı teşkil ettiğini, bu konuda Gürcistan’ın olumlu yaklaşımını takdir ettiklerini belirtti.

EN FAZLA BEDELİ BİZ ÖDEDİK

İngiltere’nin Manchester şehrindeki terör saldırısına ölenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyen Yıldırım, şunları söyledi:

“Saldırıyı en kuvvetli ifadelerle lanetliyorum. Terörün ne olduğunu iyi bilen ülkeyiz, terörden en fazla bedel ödeyen bir ülkeyiz. Dolayısıyla baştan beri söylediğimiz bir şey var. Terör küresel bir tehdittir, dolayısıyla terörle mücadele de küresel olmalıdır. Teröristler arasında herhangi bir sınıflandırma yaparsak ve teröristlerin bir kısmını ‘kötü’, bir kısmını ‘daha az kötü’ diye kategoriye tabi tutarsak, terörle mücadelede zaafiyet devam eder.

İŞ BİRLİĞİMİZ ŞART

Gördüğünüz gibi güvenlik noktasında artık yaşadığımız bugünlerde, her yerin güvenliği hemen hemen aynı; her yerle ilgili tehdit de aynı. Hiç kimse ‘Benim ülkem daha güvenli’ diyemez. Böyle deyince de terörle mücadelede zaafiyet yaşanma ihtimali ortaya çıkar. O bakımdan bundan böyle terörle mücadelede yakın iş birliğini arttırmamız gerekiyor. Bu anlamda Gürcistan ile bizim zaten süregelen güzel bir iş birliğimiz var, bundan sonra da aynen devam edeceğiz.”


Anlaşmalar tamam

Başbakan Yıldırım ile Kvirikaşvili’nin bir saat süren baş başa görüşmesinin ardından Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına geçildi. İki saat süren toplantıda, iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı. Gürcistan Başbakanlık Binası’ndan düzenlenen imza töreninde, ilk olarak Yıldırım ile Kvirikaşvili, Tiflis Bildirisi’ne imza attı. Türkiye-Gürcistan 2017-2021 yılları için Kültürel İşbirliği Programı’nı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gürcistan Kültür ve Anıtları Koruma Bakanı Mikheil Giorgadze, iki ülke adalet bakanlıkları arasındaki iş birliğine dair ortak açıklama ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Gürcistan Adalet Bakanı Thea Tsulukiani tarafından imzalandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Gakharia, Türkiye ve Gürcistan arasında Karma Ekonomi ve Ticaret Komisyonu kurulmasına ilişkin bildiriyi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gürcistan Adalet Bakanı Thea Tsulukiani de Siber Savunma Mutabakat Muhtırası’na imza koydu.

#Mücadele
#Küresel
#ingiltere
#Terör saldırısı
#Binali Yıldırım
7 yıl önce