|

Muğla'da tarihi eser kaçakçılığı

Milas'ta Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait ocakta mezar yapılarına rastlanmasının ardından başlatılan kazı çalışmalarında bir dönem çalışan arkeoloğun depo olarak kullandığı evde çok sayıda tarihi eser bulundu.

Aa
00:00 - 20/09/2012 الخميس
Güncelleme: 16:51 - 20/09/2012 الخميس
Yeni Şafak
Muğla'da tarihi eser kaçakçılığı
Muğla'da tarihi eser kaçakçılığı

Bir istihbaratı değerlendiren Milas Jandarma Bölük Komutanlığı'na bağlı ekipler, ilçeye bağlı Pinar köyünde muhtarlığa ait lojman olarak yapılan ve kaba inşaatı henüz tamamlanmış evde arama yaptı.

Milas Müze Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı aramada, kutular içinde küçük heykelcik, günlük yaşamda kullanılan eşyalar, 300'ün üzerinde sikke ve bir el yazması Kur'an-ı Kerim ele geçirildi. Evin, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait ocakta mezar yapılarına rastlanmasının ardından başlatılan kazı çalışmalarında 2010 ve 2011 yıllarında görev alan H.E. adlı arkeolog tarafından depo olarak kullanıldığı öne sürüldü. Ev içindeki tarihi eserlerin ise kutulandığı ve kutuların üzerine, içinde hangi parçaların bulunduğunun yazılı olduğu görüldü.

H.E'nin görevine geçen yıl son verildiği ve bunun üzerine işe geri dönmek için hukuki mücadele başlattığı öğrenildi. Jandarma ekipleri H.E'nin yakalanması için çalışma başlattı.

''Ortaya çıkan tablo bizi şok etti''

Pinar Köyü Muhtarı Ömer Kıvrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, H.E'nin daha önce Hüsamlar köyünde bir evde ikamet ettiğini anlattı. Kıvrak, H.E'nin kaldığı evin istimlak edilerek yıkılması yönünde karar alındığını, bunun üzerine H.E'nin kendisinden, köy lojmanı olarak yapılan ancak kaba inşaatı bitmiş evi depo olarak kullanmayı istediğini söyledi. Yardımcı olmak amacıyla evi H.E'ye tahsis ettiklerini belirten Kıvrak, ''Ortaya çıkan tablo bizi şok etti'' dedi.

Milas Müze Müdürü Sinan Özbey de eserler tek tek inceledikten sonra hangi döneme ait olduklarının belirleneceğini söyledi.  


٪d سنوات قبل