|

Koalisyon istikrarsızlıktır

Sandıkton çıkan koalisyon tablosu iş dünyasını sevindirmedi. Koalisyon hükümetlerinin geçmişte Türkiye'ye yaşattığı zorlukları hatırlatan iş dünyası temsilcileri, kurulacak muhtemel bir koalisyonun ekonomiye yansımalarının kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak
04:00 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:29 - 7/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

Koalisyon ihtimalini güçlü kılan seçim sonuçları, 13 yıldır tek parti istikrarıyla büyüyen Türkiye ekonomisi için 'iyi bir sonuç' olarak yorumlanmadı. Sandıktan çıkan oy oranlarını Yeni Şafak'a değerlendiren iş dünyası temsilcileri, sağlıklı bir koalisyon hükümeti kurulmaması halinde erken seçimin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor. Ekonominin kesintisiz büyümesinin en önemli dinamosunun siyasi istikrar olduğuna dikkat çeken iş dünyası temsilcisi isimler, işlerinin bundan sonrasının eskisi kadar kolay olmayacağını kaydetti. İş dünyası temsilcileri, koalisyon kurulması durumunda bile Türkiye ekonomisine ilişkin dinamiklerin eskisi kadar zayıf olmadığına da dikkat çekti.



BÜYÜKEKŞİ: BEKLEYİP GÖRMEK LAZIM


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, seçim sonuçlarına ilişkin gelişmelerin yeni olduğunu söyledi. Büyükekşi, : “HDP barajı geçti. AK Parti milletvekili sayısı ise tek başına hükümet kuracak sayıda değil. Dolayısıyla bir partinin tek başına iktidarı da mümkün görülmüyor. Gelişmeleri beklemek lazım. Dışarıdan destekli bir azınlık hükümeti mi olur, yoksa koalisyon mu olur? Bütün bunlar daha çok yeni gelişmeler. Kim olursa olsun Türkiye için bundan sonraki dönem için hayırlı olsun” dedi.



İSTİKRAR İÇİN TEK PARTİ


SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ise AK Parti'nin liderliğini devam ettirdiğine vurgu yaptı. Yavuz, “AK parti liderliğinde Türkiye'nin, yeni bir siyasi dengeye oturacağını düşünüyorum. Erken seçim ihtimali, anayasal olarak mümkün olabilir. Partiler arası bir koalisyon ihtimalinin çıkması durumunda…” Olası koalisyonun piyasalar üzerindeki etkisine ilişkin ise Yavuz, “AK Parti'nin tek başına iktidar olarak kurguladığı bu yapının devam etmesi lazım, piyasalarda istikrar için.”







EKONOMİYE YANSIYACAK


Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, olası koalisyon durumunda, koalisyonla ilgili süreçteki gelişmelerin piyasalar ve elini taşın altına koyan iş dünyasını bir şekilde etkileyeceğini ifade etti. Kibar, “Beklentileri belirgin olmayan her ortamda birçok farklı perspektifler oluşur” dedi. Seçim öncesi siyasetçilerin birçok sözler de verdiğini hatırlatan Kibar, “Bu sözlerin hangileri yapılabilecek. Yeni bir dengesini bulmak durumunda ekonomi” diye konuştu. Erken seçim ihtimaline ilişkin bir soruya Kibar, “Bence olur, ancak buna siyasetçiler karar verecek, herşey ihtimal dahilinde” yanıtını verdi. Kibar, yüzde 41'lik oranın da iyi bir oran olduğuna vurgu yaptı.



TÜRKİYE KOALİSYONLA SIKINTI YAŞAYABİLİR


Batman TSO Başkanı Abdulkadir Demir ise AK Parti'nin tek başına iktidar olmasının, ekonomi ve barış açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Demir, “Gönül arzu ederdiki AK Parti tek başına iktidar olsun. Tabii HDP'nin bu seçimlerde barajı aşmasının, barış açısından büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. HDP'nin yüzde 10'luk barajı aşmasına neden olan oyların bu barışın sağlanması adına verilmiş ödünç oylar olduğunu düşünüyorum” dedi. Türkiye'de ve Ortadoğu'da huzur ile barışın gelmesinde tek parti iktidarının öneminin farkında olduklarını kaydeden Demir, “Bölgemizde yatırım olması için huzur ve güvenin önemi çok büyüktür. Tek parti iktidarında bunu yaşamaya başladık. Umarım Türkiye, koalisyonlarla tekrar o eski sıkıntılı günleri yaşamaz” diye konuştu.



DÖRT PARTİLİ MECLİS İRADESİ


Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, genel seçim sonuçlarını, şöyle değerlendirdi: “Türkiye seçmeni, dört partili bir meclis oluşturma yönünde irade ortaya koymuştur. Bu, Türkiye demokrasisi açısından barış ve uzlaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”



Sonuçların ilk etkisi dolarda


Yurt dışı piyasalarda seçim beklentileri ilk neticelerini verdi. Seçimin kesinleşmeyen sonuçlarına göre, tek parti hükümeti olasılığının son bulmasının ardından cuma günü 2.6615 seviyesinde işlem gören dolar/TL düşük hacimli işlemlerde 2.7996'ya kadar yükseldi. Dolar/TL dün akşam saatlerin itibarıyla 2.7700/2.7775 seviyesinde işlem gördü. İşlemler hacimciz bir piyasada gerçekleşti.


#koalisyon
#Türkiye İhracatçılar
#seçim sonuçları
#Yurt dışı piyasalar
9 yıl önce