|

Mültecilerin yüzde 80’i kalacak

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Suriyeli mültecilerin yüzde 80’inin Türkiye’de kalacağını söyledi. BM'nin bu tür göç ve nüfus hareketlerinden sonra geriye dönüşlerin çok az olduğu yönünde istatistiklerinin bulunduğunu belirten Malkoç “Bu konuda tedbirlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2017 Salı
Güncelleme: 01:41 - 17/01/2017 Salı
Yeni Şafak

Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) hazırlıklarına başladığı ancak 15 Temmuz darbe girişimi yüzünden basımı ertelenen “Göç ve Mülteciler" raporundaki bazı rakamların güncellenmesi için, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet mülteci kamplarının yoğun olduğu Gaziantep'e geldi. Gaziantep Valiliği'ni ziyaret eden heyet, kamu kurum ve kuruluşlarının daire müdürleri ve amirleriyle toplantıda bir araya geldi.



4 MİLYON MÜLTECİ VAR


Burada konuşan Malkoç Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısının 3 milyon civarında olduğuna, buna Pakistan, Irak, Afganistan, Somali veya diğer Afrika ülkelerinden gelenler de dahil edildiğinde rakamın 4 milyona çıktığını söyledi.



ANTEP MODEL ŞEHİR OLDU


Malkoç, Birleşmiş Milletler'in bu tür göç ve nüfus hareketlerinden sonra geriye dönüşlerin çok az olduğu, yüzde 80'inin gittiği ülkede kaldığı yönünde istatistikleri bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Dolayısıyla baştan geçici olarak baktığımız bu sorun belli bir noktaya geldi. Bu noktaya kadar çok güzel idare edildi. Özellikle Gaziantep Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, belediye başkanlarımıza ve ilgili birim amirlerine teşekkür ediyorum. Gaziantep bu konuda model oldu. Belli ki Allah nasip ederse Astana Buluşması'ndan sonra olağanüstü bir değişiklik olmazsa Suriye'de belli bir uzlaşma, ardından da çözüme doğru yol alınacak ama sorun bitmiyor."



KUDRETİMİZ VAR


Göçün eğitim, sağlık ve güvenlik gibi boyutları bulunduğunu hatırlatan Malkoç, "Biz devlet olarak, millet olarak valisinden en alttaki birimine kadar bu tedbirleri alacak güçte, iradede ve kudretteyiz. Bütün mesele iyi koordinasyon kurmak, iyi organize olmak. Bu konuda zaten devletin ilgili birimleri var. Bu konudan sorumlu, insan haklarından sorumlu bir Başbakan Yardımcılığımız da var" diye konuştu.


#Şeref Malkoç
#Mülteciler
#BM
7 yıl önce