|

Mustafa'nın şehadetine şaşırmadım

15 Temmuz gecesinde yaşananların hafızalarda canlı tutulması ve gelecek nesiller tarafından unutulmaması için şehit Mustafa Cambaz’ın üniversite arkadaşı Gültekin Alihocagil tarafından bir klip hazırlandı. Klibi çok sevdiği arkadaşı Cambaz’a ithaf eden Alihocagil “Mustafa’nın o gece en önde olacağını tahmin ediyordum. Şehadeti beni hiç şaşırtmadı. Bu klibi başta arkadaşım Mustafa olmak üzere şehitlerimize ve gazilerimize bir vefa borcu olarak hazırladık” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/10/2016 Pazar
Güncelleme: 19:44 - 22/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yüzlerce canın vatan toprağı için şehit düştüğü 15 Temmuz gecesi, Yeni Şafak Gazetesi Pazar Ekimizden gazeteci Mustafa Cambaz ağabeyimiz de sokaktaydı. Çengelköy karakolunun önünde cuntacıların mermisiyle şehadet şerbetini içen ağabeyimiz, vatanseverliğin ne demek olduğunu bizlere bir kez daha göstermişti. Mustafa ağabeyimizin üniversite arkadaşı olan Nüvaz Müzik Genel Müdürü Gültekin Alihocagil, 15 Temmuz gecesi yaşananları ortaya koyan görüntülerin yer aldığı bir klip hazırladı. Sanatçı Azerin tarafından seslendirilen “15 Temmuz Gecesi” adlı şarkıyla desteklenen klip, Mustafa ağabeyimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimize ithaf edildi. Alihocagil “Mustafa'nın o gece en önde olacağını tahmin ediyordum. Şehadeti beni hiç şaşırtmadı. Bu klibi başta arkadaşım Mustafa olmak üzere şehitlerimize ve gazilerimize bir vefa borcu olarak hazırladık” diyor.



Mustafa ağabeyimizle tanışma hikayenizden başlayalım...


Mustafa ile 1987 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Basın-Yayın okurken yani şimdiki adıyla İletişim Fakültesi'nde tanıştık. Onunla aynı sırayı paylaştık. Aynı okulun ötesinde aynı dünya görüşüne sahip bir grup arkadaştık.



TAM BİR DAVA ADAMIYDI


Cambaz'ı nasıl biri olarak tanımlarsınız ?


O, inandığı gibi yaşayan, hiçbir zaman eğilip bükülmeyen, vatansever, dava adamı ve iyi bir milliyetiçiydi. Mustafayla ilgili daha çok vasıf sayarım ama aklıma ilk gelenler bunlar. Hayatı boyunca içindeki heyecanı hiç kaybetmeyen bambaşka biriydi.







Neler yapardınız öğrencilik yıllarınızda?


Öğrenci olduğumuz yıllarda okulda devam zorunluluğu pek önemsenmezdi. Dolayısıyla okuldan ziyade dışarıda buluşurduk. Mustafa, okul yıllarında gazetecilik dışında başka işler de yapmıştı. Zeytinburnu'nda deri işiyle uğraşıyordu. Sadece kendi işiyle değil bizim işlerimize de sahip çıkardı. Hayatı boyunca bu böyle oldu. Bizim yaşadığımız heyecana ortak olurdu hep. O yıllarda halkın içerisinde olmayı isterdi. 80'li yılların devrim afişlerinden de çok rahatsız olurdu. Hatta bir keresinde fevri çıkışları olmuştu. Kavga boyutuna varacak kadar korkusuzca tepkisini ortaya koyardı. Bu toprakları çok seviyordu. Bu topraklar erken bağrına aldı Mustafa'yı.



TÜRK VATANDAŞI OLMADIĞINI BİLMİYORDUM


En son ne zaman görüştünüz peki?


Alvarlı Efe Hazretleri'nin eserlerini içeren bir albüm yapmıştık. Kendisi de vakfın başkanı Hüseyin Kutlu hocayla röportaj yapacaktı. Mustafa, evi yakın olduğu için bizden erken gitmişti. Hava soğuk olmasına rağmen dışarıda kedilerle koyu bir muhabbete dalmıştı. Mutluluğu yüzünden okunuyordu. Onunla yüz yüze en son Alvarlı Efe Hazretleri Vakfı'nda görüşmüştük.







Birlikte yapmak istediğiniz fakat gerçekleştiremediğiniz planlarınız var mıydı?


Vardı tabii. Onunla Azerin'in Sivas ve Erzurum'da verdiği konsere gidecektik. Yine işi çıkmış ve konsere katılamamıştık. Hatta konser için rezervasyon yaparken Mustafa'nın Türk vatandaşı olmadığını öğrendim. Çok şaşırmıştım. Bu durumdan bir kez olsun bahsetmez, durumundan şikayetçi olmazdı. Tam bir tevekkül sahibiydi.



VEFA BORCU OLARAK KLİP ÇEKTİK






Mustafa ağabeyimizin şehadet haberini nasıl aldınız?


15 Temmuz gecesi ben de Beylikdüzü'nde Emniyet Müdürlüğü'nün oradaydım. Sonra eve gittim ve Mustafa'nın şehit olduğu haberini aldım. Hiç şaşırmadım. Çünkü Mustafa'nın o kavganın içinde en önde olacağını tahmin ediyordum. Ama telefona da elim gitmiyordu. Yeni Şafak'tan birkaç arkadaşla görüştüm ve haberi üniversitedeki arkadaşlarımızla paylaştım. O, şehadeti en fazla hak eden arkadaşımızdı. Hak ettiği yere gitti.



Böyle bir klip hazırlama fikri nasıl ortaya çıktı?


Toplumun o gece yaşadıklarını unutturmamak, hafızasını canlı tutmak adına böyle bir çalışma ortaya çıktı. Klibi başta üniversiteden arkadaşım Mustafa Cambaz olmak üzere bu vatan, bu bayrak için can veren şehitlerimize ve gazilerimize bir vefa borcu olarak hazırladık. Klip, 15 Temmuz'un görüntülerinden oluşuyor. Klipte sözleri Emekli Asker Cengiz Numanoğlu tarafından yazılan “15 Temmuz Gecesi” adlı şarkı sanatçı Azerin tarafından seslendirildi. Aranjörlüğünü ise Agah Bey yaptı. Agah da Mustafa'yı tanırdı. Klip, yaklaşık bir aylık süreçte hazırlandı. Ayrıca klip, İngilizce alt yazılı olarak da önümüzdeki günlerde Youtube kanalıyla yayınlanacak.



AZERBAYCAN O GECE UYUMADI






Klipteki “15 Temmuz Gecesi” adlı şarkıyı seslendiren sanatçı Azerin, o gece Azerbaycan'da olduğunu ve Azerbaycan halkının sabahlara kadar uyumayarak Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyerek “Başta Ankara olmak üzere Türkiye'deki arkadaşlarıma ulaşıp bilgi almaya çalıştım. Şükürler olsun ki, sabaha karşı Türkiye'den iyi haberler almaya başladık. Türk halkının darbeye darbe yaptığını öğrendik. Türk milletinin büyük bir kahramanlık gösterdiğine, darbeyi engellediğine ve yeni bir tarih yazdığına şahit olduk” diyor. Darbe girşiminden sonra Türkiye'ye gelip Türk halkıya birlikte meydanlarda olduğunu dile getiren Azerin “Klipteki eseri okurken o gece yaşananlar gözlerimin önünde canlandı. O geceyi kalben hissettim ve hissettiklerimi sesimle ifade etmeye çalıştım. Aynı zamanda, sadece o geceyi anlatan bir eseri değil de gelecek nesillere miras bırakılacak bir zaferi anlattığımı hissettim” şeklinde konuşuyor.


#Mustafa Cambaz
#Gültekin Alihocagil
7 yıl önce
default-profile-img