|

Musul’a 4 jetle hava desteği

Türkiye’nin Musul operasyonuna çok yönlü destek verdiğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,''4adet F-16 jetimiz koalisyon güçlerinin hava desteğine katılıyor ''dedi. Çavuşoğlu, Musul operasyonunun başladığı günden bu yana oradaki kuvvetlerin fırtına obüsü, tank ve havan atışlarıyla 17 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 25/10/2016 Salı
Güncelleme: 05:59 - 25/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Jean Marc Ayrault ile biraraya geldi. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.



Türkiye ve Fransa'nın terör saldırılarından en çok etkilenen iki ülke olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, dolayısıyla terörle mücadele konusunda iki ülke arasında işbirliği ve dayanışmanın mevcut olduğunu ifade etti.


Türkiye'nin terörle mücadelesi ve özellikle Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik aldığı tedbirler konusunda mevkidaşına bilgi verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, bölgedeki gelişmeler konusunda Türkiye ile Fransa'nın görüş birliği içinde olduğunu söyledi.



KATKIMIZ ÇOK YÖNLÜ


Çavuşoğlu, Irak'taki gelişmeler konusunda Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:


“Şu anda devam eden Musul operasyonuna çok yönlü şekilde katkı sağlıyoruz. Kuzey Irak'ta eğittiğimiz Peşmerge güçleri aktif bir şekilde Musul operasyonuna katıldılar. Aynı şekilde Başika Kampı'nda eğittiğimiz ve Ninova Kuvvetleri dediğimiz yerel güçler de aktif şekilde DAEŞ'e karşı operasyonun içindeler. Diğer taraftan dört F-16 jetimiz de koalisyonun içinde yer alıyor hava operasyonlarına katılmak için.



ASKERİMİZ KARAR VERİYOR


Bu hava operasyonlarının ya da havadan desteğin nasıl yapılacağını koalisyon içindeki ülkelerle birlikte askerlerimiz karar veriyor. Başika Kampı'nda bulunan kuvvetlerimiz Musul operasyonuna kadar 700'den fazla DAEŞ teröristini etkisiz hale getirmiştir. Cerablus bölgesindeki katkımız da ortada. Sanırım hiçbir ülke tek başına bu kadar DEAŞ'a bağlı teröristi etkisiz hale getirmemiştir. Ve Musul operasyonunun başladığı günden bu yana oradaki kuvvetlerimizin fırtına obüsü atışları, tank atışları, havan atışlarıyla 17 teröristi öldürmüştür. Hepimizin ortak amacı Suriye ve Irak'tan DAEŞ'i temizlemektir."



2. KANDİL'E İZİN VERMEYİZ


Çavuşoğlu “Maalesef Irak'ın değişik bölgelerinden çok sayıda PKK teröristi ülkemize geliyor ve saldırıları gerçekleştiriyor. Şimdi de Sincar'ı ikinci bir Kandil yapmak istiyorlar ve biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve yetkilerimizi kullanarak PKK'nın Irak'taki yapılanmasına da bundan sonra daha aktif müdahale edeceğiz ve burada PKK yapılanmasına da müsaade etmeyeceğiz. Ve sınırımızda bizden tarafta ve diğer tarafta aldığımız ve alacağımız tedbirlerle de bu bölgenin bizim için güvenli bölge olmasını, sınırlarımızın daha güvenli hale gelmesini de sağlayacağız" dedi.



OHAL cevabı


Çavuşoğlu, OHAL nedeniyle Türkiye'yi eleştirmeye kalkışan Fransız Bakan Ayrault'a cevabını verdi. Fransız ordusunun kent merkezlerinde olmasını unutan Ayrault, Türkiye'yi OHAL konusunda eleştirerek “Fransadaki OHAL ve Türkiye'deki OHAL daha farklı. Bizde hala yargı bağımsız. Buradaki yargılama süreci adil bir süreçte yapılmalı" dedi. Bakan Çavuşoğlu'nun OHAL konusundaki cevabı ise net oldu. Çavuşoğlu, Fransa ve Türkiye'deki OHAL arasında hiç bir fark olmadığını belirterek şunları söyledi:





“Bize göre Türkiye'deki OHAL ve Fransa arasındaki OHAL arasında bir fark yoktur. İkisi de terör örgütlerini hedef almaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne getirdiğimiz kısıtlamalar da aynıdır. Fransa'yı hedef alan teröristler hangi muameleyi görüyorsa, Türkiye'de darbe yapmaya çalışan teröristlerde aynı muameleyi görmüştür. Hepsi yargıya teslim edilmiştir. OHAL vatandaşın hayatını kısıtlamamıştır. Atılan adımlar anayasa ve hukuk çerçevesinde olmalıdır. Çünkü biz devletiz, teröristler gibi davranmayız. Bu sürecin şeffaf olması önemli bu konuda Avrupa Birliğine de şeffaf bir şekilde değerlendirme yapıyoruz."




#Musul
#Türkiye
#PKK
#OHAL
7 yıl önce