|

Mutabakat değil deklarasyon

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, terör örgütü PKK’nın silahları bırakması için HDP’li yöneticilerle Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya gelinmesinin bir mutabakat olmadığını söyledi: "İki siyasi partinin, ‘silahlara hayır’ diyen ve ‘demokratik siyasete evet’ diyen iki farklı deklarasyonu vardı orada."

Yeni Şafak ve
03:00 - 26/04/2016 Salı
Güncelleme: 07:00 - 26/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Dolmabahçe mutabakatı yok" açıklamasıyla ile ilgili soruları cevaplandırdı. "Evet orada bir mutabakat yok" diyen Ünal "İki Siyasi partinin 'silahlara hayır' diyen ve 'demokratik siyasete evet' diyen iki farklı deklarasyonu vardı orada. Yani HDP orada demokratik siyaset konusunda bir deklarasyonda bulundu. Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan da siyaset kurumunun sorun çözücü olarak demokrasinin asli unsuru olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı. Dolayısıyla orada bir mutabakat metni ve bir mutabakat olmadı" diye konuştu.



AMAÇ SİLAHLARIN BIRAKILMASIYDI


Dolmabahçe'deki HDP deklarasyonun amacının silahların bırakılması olduğunu vurgulayan Ünal, deklarasyondan sonra ise bunun olmayacağının görüldüğünü ve bu amacını kaybettiğini belirtti.



HALK HUZURU HİSSETTİ


"Terör örgütü ve HDP tarafından siyasetin bu hamlesi anlamsızlaştırıldı" diyen Ünal "Bize zaman zaman deklarasyonu yok sayma eleştirisi yapıyorlar. Bunu yok sayan Sayın Cumhurbaşkanımız değil, eylem ve söylemleriyle HDP ve terör örgütüdür" şeklinde konuştu. Çözüm süreci sırasında bölge insanının huzuru yaşadığını ve siyasi kurumların sorun çözücü yanıyla tanıştığını anlatan Ünal "Çözüm süreci bugün bölge halkının terör örgütünün yanında yer almasını engelledi" dedi.







ESED İÇİN İHANET ETTİLER


Örgütün, süreci sürekli olarak istismar ettiğini ve çeşitli nedenlerle çekilmeyi durduğunu vurgulayan Ünal şöyle devam etti "Ve acı olan şu: Bütün bunları örgüt niye yaptı? Esed'in rejimini korumak adına çözüm sürecine ihanet etti. Esed onlara dedi ki, 'Ben size kuzey Suriye'yi vereceğim' ama sonra da, 'Kusura bakmayın Suriye, federasyon için o kadar da büyük değil' dedi. Yani hem Dolmabahçe'yi bugün bahane olarak kullanıyorlar hem de zaten süreçte hiçbir zaman HDP kendi özgür iradesiyle, yani siyasetin ve seçmenin kendilerine emanet ettikleri irade ile hareket etmedi."



Muhatap bölge halkı


Bölge halkının artık meseleye sahip çıktığını ve sorundan etkilenen herkesin bu meselenin tarafı olduğunu söyleyen Bakan Mahir Ünal “O yüzden artık bölgede bu sorunun çözümüne ilişkin o şehirlerde yaşayan. Cizre'de, Sur'da, Silopi'de, İdil'de, Şırnak'ta, Silvan'da, Yüksekova'da yaşayan ve bütün bu terörün mağduru olan her bir vatandaş artık çözüm sürecinde meselenin tarafı ve muhatabıdır. Şu anda yaşanan ne? Şehirlerin birileri tarafından ele geçirilmesini devlet doğal olarak engellemek, o şehirlerde yaşayan kendi vatandaşının emniyetini ve güvenliğini sağlamak için mücadele yürütüyor. Şimdi şehirler bir bir güvenli hale geliyor. Terör unsurlarından temizleniyor" diye konuştu. Bölge insanlarının artık terör örgütünün çağrılarına kulak vermediklerini belirten Ünal "Biz büyüyen, gelişen Türkiye'den pay almak istiyoruz. Biz, işimize gücümüze bakmak istiyoruz' diyorlar. Yani çözüm sürecini sadece silahların bırakılmasından ibaret görmek yanlış olur" dedi.






#Mahir Ünal
#PKK
#HDP
8 yıl önce