|

Müzik barışı inşa eder

Ünlü İngiliz müzisyen Yusuf İslam, dünyada hızla yayılan İslamofobiye karşı Müslüman sanatçıların harekete geçmesi gerektiğini söylüyor. 'Terörist müslüman' imajını yıkmak için sanatçılara büyük görev düştüğünü dile getiren İslam, "Müslümanlar iyi müzik yapmalı,iyi şarkı söylemeli, iyi kitap yazmalı ve iyi film çekmelidir" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/05/2017 Pazar
Güncelleme: 02:42 - 21/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Yusuf İslam
Yusuf İslam

1960’lı ve 70’li yılların en önemli müzisyenleri arasında gösterilen Cat Stevens, yani nam-ı diğer Yusuf İslam, 1977 yılında İslamiyet’i seçip eski hayatından koptu. Onun bu bilinçli tercihi büyük ses getirdi. Önceleri müziğe ilahiler söyleyerek devam eden İslam, 2013 yılında tekrar müzik dünyasına dönme kararı aldı. Geçtiğimiz hafta İstanbul'a gelen Yusuf İslam, Türk hayranlarının karşısına bu defa bir sürprizle çıktı. Geçmişten bugüne uzanan hayat hikayesini ve müzik serüvenini “Neden Hala Gitar Taşıyorum” adlı kitabında anlatan Yusuf İslam, Türk okurlarıyla buluşmanın heyecanını yaşıyordu. Bu vesileyle bir araya geldiğimiz İslam, tüm dünyada hızla yayılan İslamofobiye karşı Müslüman sanatçıların harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek "Müslümanlar iyi müzik yapmalı,iyi şarkı söylemeli, iyi kitap yazmalı ve iyi film çekmelidir" diyor.

Geçtiğimiz günlerde “Neden Hala Gitar Taşıyorum” adlı bir kitabınız yayımlandı. İlk olarak böyle bir kitap yazmaya nasıl karar vediniz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu kitabı sadece Türkiye için yazdım. Ayrıca kitap, sadece Türkçe basıldı. İçimde neler olup bittiğini açıklayacak sözlerim olmadığında şarkı yazdım. Şimdi daha fazlasını açıklayacak sözlerim var. Yeniden gitar çalmaya başladığımda Müslümanların kafasında soru işaretleri vardı ve sürekli bu konuda bana sorular yönetilyorlardı. Müslümanlara gitarı ne zaman bıraktığımı ve tekrar niye elime aldığımı anlatabilmemin en iyi yolunun kitap yazmak olduğunu düşündüm.

Kitbınızda Yusuf’a ruhani yolculuğunuzu anlatıyorsunuz. Nasıl bir yolculuk bu... Yusuf İslam’a dair bilmediğimiz neler öğreneceğiz bu kitapta?

İslam konusundaki anlayışım son on yıllarda oldukça gelişti. Değişim oldukça önemli ve yadsınamaz. Allah’ın bize o bilge kitabında söylediği gibi “Kesinlikle aşamalardan geçiceksiniz” Kitabımda İslam’ı benimsedikten sonra neden gitar çaldığımı anlattım. 2003 yılından sonra yine pek çok şey oldu hayatımda. İslam’ı benimsedikten sonra hayatımda meydana gelen birçok şeyi kitabımda kaleme aldım. Kitap, benim kararlarımın arka planını açıklıyor. Ama bunu yüzeysel bir şekilde yapmıyoruz.


BARIŞI İNŞA EDEBİLİRİZ
2006 yılında “Bir Fincan Daha” isimli albümünüzle bıraktığınız müziğe tekrar geri dönmüştünüz. Bu dönüşünüzü İslamofobiye karşı çıkmak için yapmıştınız. Tüm dünyada özellikle Avrupa’da hızla yükselen İslamofobiye karşı yine müziğinizle mücadele edecek misiniz?

Müzik, içimizdeki ruhun ifade biçimidir. Ayrıca müzik kültürü de yansıttığı için biz müzik sayesinde farklı düşüncelerle daha kolay bir şekilde iletişim kurabiliriz. Çünkü müzikle iletişim kurulduğunda daha az engelle karşılaşırsınız. Müzikte duvarlar yok. Müzik duvarların üzerinden atlar. Yani sınırları müzikle aşabiliriz.

Müzikle nasıl bir bağınız var şuan? Yeni çalışmalarınız var mı?

Şu sıralar müzikle daha ilgiliyim. Müziğin barışın yollarını inşa etmek, ahlaki bir mesaj vermek ve cehaletten kurtulma niyetinin pozitif bir devamı olarak görüyorum. Şunu açıkça söyleyebilirim ki İslam’da sanat ve müzik hakkında tolerans vardır. Bunu söylememin nedeni, Kur’an ve hadise dayanan kaynaklarda yasaktan çok, tolerans gösteren daha fazla kanıtın bulunmasıdır.

MÜSLÜMAN TERÖRİSTİR İMAJINI YIKMALIYIZ
Müslümanlar sanat ve müzik alanından neler yapmalı? Müslüman sanatçılara bir çağrınız var mı?

Sanatçıların ilk olarak kendilerine bakması lazım. Özellikle şöhret olmadan önce. Örneğin Justin Bieber... O binlerce kilometre hızla seyahat ederken bile çalışmalarıyla uğraşıyor. Ayrıca medya da çok önemli. Medya, iyi fikirleri yaymada ve daha iyi bir dünya kurmada bizlere yardımcı olmalı. Müslüman sanatçılar iyi bir şarkı söylemeli, iyi bir kitap yazmalı ve iyi bir film çekerek hikayeler anlatmalı. Böylece terörist Müslüman imajının yıkılmasına da katkı sağlamış oluruz.

Mülteciler konusunda oldukça hassassınız. Şuan mülteciler için çalışmalar yürütüyor musunuz?

Bu alandaki organizasyonlara destek veriyoruz. Bu konuda yeni fikirlerimiz var. Barış treni bunlardan biri... Ayrıca mülteci kamplarının etrafına taşınabilir okulların yapılması için fikirlerimiz var.

BENİ TARTIŞMALARIN İÇİNE ÇEKMEK İSTİYORLAR
Sizce özellikle Batı'da İslam neden tehlike olarak algılanıyor?

İslam ile ilgili hiçbir tehlike yoktur. O mükemmeldir. Fakat tehlike Müslümanları ve onun dinamiklerinin anlaşılmamasıdır. Bunun anlaşılmaması ise cehaletten kaynaklanıyor. Bunun tedavisi ise eğitimdir.

Çevrenizde son zamanlarda İslamofobik tepkilerle karşılaştınız mı? Geçmişten bugüne size gösterilen olumlu olumsuz nasıl tepkiler oldu?

Ne zaman Amerikan vizesine başvurmak zorunda kalsam hep gecikmelerle karşılaştım. Bu aramalar çok sinir bozucu ve hala devam ediyor. Ben iyi düşünüyorum ve iyi şeylerin olacağına inanıyorum. Batı basını beni hala tartışmalara teşvik etmeye çalışıyor ancak tartışmalar öncelikle onlar tarafından yaratılıyor.

Türkiye bence kıskanılıyor

Geçtiğimiz aylarda Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etmiştiniz. 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle milletin ve demokrasinin yanında olduğunuzu söylemiştiniz. Sizce Türkiye, dünya için ne ifade ediyor?

Bence bazı ülkelerin kafasında Türkiye’de yapılan gelişmeler karşısında kıskançlık var. Umarım Türkiye gelecekte de daha güçlü kalabilir ve diğer ülkelere de rehber olur. Türkiye’nin kuvvetli ve birleştirici bir ülke olmasını isterim. Çünkü Türkiye’nin konumu göz önüne alacak olursak bu konu çok önemli.

İngiltere’de Cambridge Camii’nin yapılmasını çok önemli buluyorsunuz. Şuan İngiltere’de Müslümanlar ibadetlerini yaşama noktasında sıkıntılar yaşıyor mu?

Evet, bu konu çok önemli. İngiltere birçok Avrupa ülkesinden daha dostça davranıyor. 1997’de Müslüman Okulu’nu ilk kez desteklemişlerdi. Cambridge, İngiltere’nin önemli bir entelektüel merkezi. Bu ruhunu yaşatmak için çalışmamız lazım.


#Yusuf İslam
#İslamofobi
#Mülteciler
7 yıl önce