|

Neden ‘Evet’

AK Parti, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişi öngören Anayasa değişikliğinin neler getirdiğini halka anlatmak için, “Halk oylamasına neden evet diyoruz?” broşürleri hazırladı. Broşürlerde vesayetin biteceği vurgusu ön plana çıkarken, yeni darbe girişimlerinin olmaması için güçlü siyasi irade vurgusu yapılarak, ‘Neden evet?’ denilmesi gerektiği sorusu cevaplandı

Yeni Şafak
04:00 - 25/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 04:02 - 25/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
AK Parti'den halkoylaması broşürü
AK Parti'den halkoylaması broşürü

Türkiye'nin parlamenter demokrasisi, darbeler, savaşlar ve muhtıralar nedeniyle sık sık kesintiye uğradı, Meclisin görev yapmasının önüne geçildi. AK Parti, halkoylaması için hazırladığı broşürlerle, 'halk oylamasına neden evet?' sorusuna cevap verdi. Broşürlerde, 'Vesayet dönemi izlerinden arınmak için', 'Mevcut anayasanın üzerinde hala 12 Eylül vesayetinin gölgesi bulunuyor. O gölgeden kurtulmak için' ifadeleri yer aldı.



PARLAMENTER SİSTEMİN SANCILARI BROŞÜRDE TEK TEK ANLATILIYOR


16 Nisan'daki referandum için kampanya sürecini bugün yapacağı gövde gösterisiyle başlatmaya hazırlanan AK Parti, sistemin gerekçelerini de tek tek muhalefete ve halka anlatacak, parlamenter sistemde yaşanan sıkıntılara da dikkat çekilecek. Bu kapsamda, parlamenter sistemde demokrasinin rafa kaldırıldığı süreçlere işaret edilecek.



DARBELERLE SANCILI SÜREÇLER YAŞANDI


Türkiye Büyük Millet Meclisi, açıldığı 23 Nisan 1920'den bugüne kadar birçok badire atlattı. Kurtuluş Savaşı sonrasına kadar, 1920-1924 arasında farklı özellikleri olan Meclis Hükümeti görev yaptı. 1924'ten sonra yaşanan gelişmelerle kurulan bütün partiler kapatıldı. 1950'ye kadar CHP'nin tek parti yönetimiyle geçildi.



1960 İHTİLALİ, 71 MUHTIRASI, 80 DARBESİ


Parlamenter sistemin iktidarı ve muhalefetiyle işlediği dönemlerden biri 1950-60 arası oldu. Ancak bu süreç de, 27 Mayıs 1960 ihtilali ve aralarında Başbakan Adnan Menderes'in de olduğu isimlerin idamıyla son buldu. Parlamenter sistem, 1965'te yeniden işlemeye başladı, ancak bu kez 12 Mart 1971'de muhtıra geldi. İki yıllık askeri kontrollü dönem sonrası, 1973'te sistem tekrar işletildi. Ancak bu dönem de, 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle sekteye uğradı.



'DARBELİ' PARLAMENTER SİSTEM BİTECEK


1980 askeri darbesi sonrası yönetim üç yıl Milli Güvenlik Konseyi'nce idare edildi. Daha sonra ANAP'ın tek parti iktidarı olsa da, 1989'a kadar Kenan Evren'in Anayasa'daki özel yetkileri hep kendisini hissettirdi. 28 Şubat 1997'de 'postmodern darbe' olarak nitelendirilen süreç yaşandı. Refahyol Hükümeti'nin sonu da, seçimlerle değil, tarihi MGK'da alınan kararlardan bir süre sonra geldi.



AK PARTİ DARBELERLE KARŞI KARŞIYA GELDİ


AK Parti'nin tek başına iktidar olduğu süreçte de, parlamenter sistem çeşitli darbe girişimlerine maruz kaldı. 2007'de AK Parti'nin reddettiği e-muhtıra verildi. 17-25 Aralık'ta hukuk darbesi yapılmaya çalışıldı. Son olarak 15 Temmuz 2016'da ülkeyi yönetenlerle birlikte, parlamentonun da hedef alındığı darbe girişimi yaşandı.



'NEDEN EVET?' BROŞÜRLERİ HAZIRLANDI


Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla partide oluşturulan Strateji Grubu'nun çalışmasıyla, vatandaşların Anayasa değişiklik paketiyle ilgili aklına takılan tüm sorulara cevap veriliyor. Yürütülen hazırlık kapsamında, AK Parti, “Halk oylamasına neden evet diyoruz?" broşürleri hazırladı. Broşürlerde vesayetin biteceği vurgusu ön plana çıktı.



12 Eylül gölgesinden kurtulmak için


AK Parti broşürlerinde, 'Neden evet?' sorusunun cevabı şöyle yer alıyor:


*Mevcut anayasanın üzerinde hala 12 Eylül vesayetinin gölgesi bulunuyor. O gölgeden kurtulmak için


*Vesayet dönemi izlerinden arınmak için


*Koalisyon ihtimali ortadan kalkacağı için


*Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığın kuvvetlenmesi için


*Meclis'in denetleme gücü artacağı için


*Yargının sivilleşmesi, tarafsız bir yargı için


*Meclisin daha etkin ve verimli çalışması için



MİLLİ BİRLİK VE DAYANIŞMA VURGUSU


*Siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması için


*Yasama ve yürütme kuvvetleri birbirinden ayrılacağı için


*Güçlü bir devlet için


*Milli birlik ve dayanışma bağlarını daha da sağlamlaştırmak için


*İleri demokrasi için







#AK Parti
#Cumhurbaşkanlığı Sistemi
#Anayasa referandumu
7 yıl önce