|

"Nitelik eksenli eğitim modeli: 3T formülü"

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Yusuf Kaplan köşesine "Önümüzü açacak bir eğitim sistemi önerisi" başlıklı yazısını taşıdı. Mehmet Acet, Zekeriya Kurşun, Aydın Ünal ve Erdal Tanas Karagöl de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:16 - 20/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:24 - 20/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Zekeriya Kurşun, Yusuf Kaplan, Aydın Ünal, Erdal Tanas Karagöl, Mehmet Acet
Zekeriya Kurşun, Yusuf Kaplan, Aydın Ünal, Erdal Tanas Karagöl, Mehmet Acet

Yusuf Kaplan, Mehmet Acet, Zekeriya Kurşun, Aydın Ünal ve Erdal Tanas Karagöl'ün yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Yusuf Kaplan: Önümüzü açacak bir eğitim sistemi önerisi

Bugüne kadar -son iki asırdır- İslâm’a bile hep Batılı kavramlarla ve bakış açılarıyla baktık. Bir arpa boyu yol alamadık, kaçınılmaz olarak.Oysa ulaşmamız gereken nokta şu olmalı: İnsanlığın tecrübesini de İslâmî kavramlarla, bakış açılarıyla, anlam haritalarıyla izah edebilmek. Bu yazıda Sünnet-i Seniyye üzerinden hem kısmen insanlık tecrübesini özlü bir şekilde özetleyeceğim hem de önümüzü açacak bir eğitim modelinin kilometre taşlarını ortaya koymaya çalışacağım. 

Hakikat, Kur’ân-ı Kerîm’de dercedilmiş, Sünnet-i Seniyye’de hayatlaştırılarak izah edilmiştir. Bu şu demektir: Sünnet-i Seniyye, hayata ve harekete geçirildiği zaman gün ışığına çıkabilir hakikat.  Hz. Peygamber (sav) boşuna gönderilmedi, değil mi? Üstelik de âlemlere rahmet olarak! Ayrıca Peygambersiz İslâm projesi adım adım boşuna hayata geçirilmiyor! 

Mehmet Acet: Ekonomide alarm zilleri mi çalıyor?

Ekonomide, 2016 kâbus yılının ürettiği sorunların azaldığı, 2010/2011’deki gibi yüksek oranlı büyüme hedeflerinin dillendirildiği bir ortamda, döviz kurlarındaki ani hareketlilik, endişe içeren soruları tekrar gündeme taşıdı.Birkaç ay içerisinde Türk Lirası’nın yüzde 10’luk değer kaybına uğramasının büyüme hedeflerini, enflasyonu olumsuz etkilemesi kaçınılmaz. Örnek vermek gerekirse, geçen yılki enflasyon oranının yüzde 3’ünün, döviz kurlarındaki yükselişten kaynaklandığını söylememiz yeterli olur diye düşünüyorum. Dün sabah, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile bir bölümü Kanal 7 canlı yayınında olmak üzere 2,5 saati bulan bir sohbetimiz oldu. Doğal olarak ekonominin durumunu, gidişatını konuştuk. Ekonomideki sorunların alarm verici düzeyde olup olmadığını anlamaya çalıştım.

Zekeriya Kurşun: Osmanlı coğrafyasının meseleleri İstanbul’da masaya yatırılacak

Yüz yıl önce tasfiye edilen Osmanlı devletinin egemen olduğu Kafkaslar, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın hâlâ istikrara kavuşmadığı dikkate alındığında bu kongrenin ne denli önemli bir işlev üstlendiği ortaya çıkmaktadır. Kuşkusuz bu toplantının amacı siyasi değildir. Ancak kongrede ele alınacak konular ve yapılacak tartışmalar tarihten bugüne intikal eden ve bir türlü sonuçlandırılamayan problemlerin çözümüne ışık tutacaktır.Dünyada sınırlı sayıdaki imparatorluklardan biri olan ve altı yüz yılı aşkın bir süre üç kıtada hükmeden Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında bugün yirmiden fazla ülke yer almaktadır. Bu ülkelerin hinterlandı ve Osmanlı devletinin ilişki içinde olduğu ülkeler dikkate alındığında Türkiye’de çeşitli arşivlerde mahfuz olan ve ayrıca söz konusu coğrafyalardaki ülkelerin arşivlerinde bulunan Osmanlı belgeleri bütün dünya tarihine kaynaklık edecek niteliktedir. Bugünkü kongreyi tertipleyenler amaçlarını şöyle açıklıyorlar:

Aydın Ünal: PKK solu da katletti

PKK’nın istihbarat örgütlerince kurulduğuna dair yaygın bir komplo teorisi vardır; bu, tamamen temelsiz bir teori de değildir.Öcalan’ın 1973’te SBF’de öğrenciyken tutuklanması ve üç ay hapis cezasından sonra serbest bırakılması, PKK’nın kuruluş hazırlıklarını istihbarat elemanı Pilot Necati ile yapması, evlendiği ilk eşi Kesire Yıldırım’ın MİT çalışanı Ali Yıldırım’ın kızı olması, 12 Eylül’ü önceden haber alıp Suriye’ye kaçması, Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar ve daha nice karanlık ilişki ve hadise, PKK’nın istihbarat örgütlerince kurulduğu, kullanıldığı ve beslendiği tezini güçlendirir. Aslında geçmişten ziyade bugüne, yani sonuca bakmak, PKK’nın uluslararası istihbarat örgütlerinin kullanışlı bir maşası olduğunu görmek bakımından net bir fotoğraf ortaya koyacaktır. PKK, Türkiye’nin ve dünyanın en güçlü sol örgütlerinden biri olarak görülüyordu. Türkiye ve dünyada solun özellikle silahlı örgütleri tek tek tasfiye edilirken, PKK ayakta kalabilmiş, hatta sürekli büyüyebilmişti. 1989’dan itibaren sosyalizm dünyanın her yerinde çökerken, PKK, “romantik devrimcilerin” hayranlıkla izlediği ve desteklediği bir örgüt olarak eylemlerini sürdürmüştü.

Erdal Tanas Karagöl: Kamuoyunda ve medyada İslâm iktisadı ve finansı algısı nasıldır?

Bu hafta sonu, İLKE Derneği bünyesindeki İslam İktisadı Araştırmaları Merkezi (İKAM) ve İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSİFAM)tarafından “Kamuoyunda İslam İktisadı Algısı” Çalıştayı düzenlendi. Bu çalıştaya İslam iktisadı üzerinde çalışmalar yapan iktisatçılar katıldı ve yapılan araştırmaların sonuçları paylaşıldı. Bugün, çalıştayda sunulan iki araştırmanın ilginç sonuçlarını paylaşacağım. İlk araştırma, Milli Savunma Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Savaşan ve Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu tarafından 1165’i öğrenci olmak üzere 2300 kişi ile yapılan “Kamuoyunda İslam İktisadı ve Finansı Farkındalığı ve Algısı”. Peki, bu araştırmada neler çıktı?

#​Yusuf Kaplan
#Mehmet Acet
#Zekeriya Kurşun
#Aydın Ünal
#Erdal Tanas Karagöl
6 yıl önce