|

TUSKON'da hesap zamanı

FETÖ’ye finansman sağlamak suçlamasıyla TUSKON üyesi şirketler ve işadamlarının yargılandığı dava başladı. Aralarında eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın da bulunduğu 33’ü tutuklu sanık duruşmada hazır bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 07:33 - 24/10/2017 Salı
Yeni Şafak
FETÖ'nün iş dünyası yapılanması davasında yargılamalar başladı.
FETÖ'nün iş dünyası yapılanması davasında yargılamalar başladı.

Fetullahçı Terör Örgütü’ne finansman sağladıkları gerekçesiyle aralarında eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın da bulunduğu 33’ü tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlandı. TUSKON ve üye şirketleri ile ünlü baklavacı Faruk Güllü’nün da yer aldığı işadamlarının hakim karşısına çıktığı duruşmada, kimlik tespitlerinin ardından iddianame okundu. Bakırköy Kadın Tutukevi’nde bulunan 3 kadın sanığın getirilmesini bekleyen mahkeme, yaklaşık 1,5 saat geç başladı.

5 FARKLI SUÇTAN YARGILANIYORLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, firari sanıklardan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Muhammet Günay’ın “anayasayı ihlal”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek” ve “özel belgede sahtecilik” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 16 yıldan 25 yıl 6’şar aya kadar hapisleri istenmişti.


ARŞİV YALAN SÖYLEMEZ

Duruşma öncesi Kavurmacı’nın hazırladığı önce sürülen 9 sayfalık savunma da gün yüzüne çıktı. 1 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen 5. TUSKON Olağan Genel Kurulu’nda Başkan Rızanur Meral’in hükümete yönelik sarf ettiği sözleri hararetle alkışlayan Kavurmacı ifadesinde çark etti. Kendisine yönelik eleştirileri kumpas olarak niteleyen Kavurmacı şunları söyledi: “Genel kurulda başbakanımız hükümetimiz aleyhindeki sözleri ayağa kalkmayarak ve alkışlamayarak protesto ettim. Fakat medyada ses ve görüntü senkronizasyonu bağlamından koparılarak alkışlamış gibi gösterildim. Halbuki servis edilen rutin akış görüntüsü toplantının açılış aşamasındaki genel konuşmaya ilişkin görüntüydü” iddiasında bulundu.

ÜÇ KARDEŞE İHRAÇ

İddianamenin tamamlanması ile tutuklu sanık Ramazan Alpay'ın sorgusuna geçildi. Sorgusunda bir kardeşinin havacı, bir kardeşinin savcı, bir kardeşinin de devlet kurumunda çalıştığını, savcı olan kardeşinin geçtiğimiz aylarda ihraç edildiğini söyleyen Alpay, "Ben kesinlikle ByLock kullanmadım. O telefonu (ByLock tespit edilen telefon) aylar sonra satın aldığıma ilişkin faturayı avukatım sunacaktır" dedi.

MEMLEKETİNE GİDİYORMUŞ

15 Temmuz darbe gecesi eşi ile birlikte memleketi olan Afyonkarahisar'a gitmek için Otogar'a gittiğini anlatan Alpay, darbe girişimini televizyondan öğrendiğini, darbe girişimi nedeni ile seferler durduğu için diğer güne kadar otogarda kaldığını söyledi.

  • Deliller ortada
  • İddianamede, sanıklarla ilgili sunulan deliller olarak bir çok rapor da sunuldu. MASAK raporları, şüpheli ifadeleri, sorgu tutanakları ile "Boran", "Demir" ve "Berat" kod adlı gizli tanık anlatımları, TUSKON 5. Olağan Genel Kurulu sandık kayıt ve hazirun listeleri, iletişim dinleme tutanakları, tanık Yüksel Yılmaz'ın beyanları, ihbar tutanakları, kayyum olarak atanan TMSF raporları, "ByLock" raporları, Bank Asya hesap dökümleri, Digitürk cevap yazısı, il dernekler müdürlüğünce gönderilen dernek üye kayıt listeleri ve sosyal paylaşım tespitleri yer alıyor.
İkinci kez tutuklanmıştı

8 Eylül 2016'da tutuklanan sanıklardan Ömer Faruk Kavurmacı'nın avukatları, 1 Mayıs 2017'de 5. Sulh Ceza Hakimliğine tutukluluğa itiraz başvurusunda bulunarak tahliye talep etmişti. İtiraz dilekçesini değerlendiren hakimlik, dilekçe ekinde sunulan özel bir hastanenin 18 Nisan 2017 tarihli sağlık raporundaki tespitleri değerlendirerek, Kavurmacı'nın tahliyesine karar vermişti. Silivri Devlet Hastanesi'nin "mahkumun hayatı için kesin bir tehlike arz etmediği" şeklindeki sağlık raporu üzerine gözaltına alınan Kavurmacı, 17 Haziran 2017'de tutuklanmıştı.

#FETÖ
#TUSKON
#Kadir Topbaş
#Ömer Faruk Kavurmacı
6 yıl önce