|

O köyle işimiz daha bitmedi

PKK’nın Dürümlü’de gerçekleştirdiği saldırı, teröristlerin telsiz görüşmelerine yansıdı. Konuşmalarda kaybolan köylülere ilişkin, “Belalarını bulmuşlar, o kadar patlayıcıyla belki toz olmuşlardır” deniyor. PKK'lıar “O köyle daha işimiz bitmedi” tehdidini de savuruyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 00:02 - 21/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında PKK'lı teröristlerce 15 tonluk patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı hain saldırı sonrası bölücü terör örgütünün etkin konumdaki iki sözde sorumlusu arasında geçen telsiz konuşmaları ortaya çıktı. Telsiz konuşmaları köylülerin kahramanlığını, teröristlerin ise “acımasızlığını” gözler önüne serdi.



KAHRAMANCA KARŞI ÇIKTILAR


Telsiz konuşmasında hain saldırı sırasında köylülerin, bomba yüklü kamyonun gitmesine engel olduğu, bu nedenle teröristlerin kendilerini kurtaramadığı, ayrıca köy sakinlerinin araca ateş açtığı yönünde bilgi geldiği şeklinde ifadeler de yer aldı. “Aliser” kod adlı teröristin, “Yani arkadaşlar diyor ki: 'Biz arkadaşız, dostunuzuz' diyorlar. 'Sizdeniz, özgürlüğünüz için, sizin için eylem yapıyoruz.' diyorlar. Köylüler, küfür ediyor, vazgeçmiyorlar. Arkadaşların kendisinden tam bilgi alamadık, çok bahsediliyor, silahla aracı falan vurmuşlar. 'Araç patlayabilir.' diye bizim arkadaşlar, atlayıp uzaklaşmaya çalışıyorlar.” sözleri üzerine diğer PKK'lı gülmeye balıyor.



BELKİ TOZ OLMUŞLARDIR


“Rezzan” kod adlı terörist, “Ama arkadaş, yani nasıl ya? 6-7 tane araba yok. 15-20 tane insan kaybolmuş. Nasıl kaybolmuşlar ya. Bu ne biçim şeydir ya? Belalarını bulmuşlar, o kadar patlayıcıyla belki toz olmuşlardır.” karşılığını veriyor. Aynı terörist, “O köyle daha işimiz bitmedi. O patlayıcı ile biz şehirde stratejik eylem yapacaktık. Çok kötü, çok kötü oldu.” diyerek örgütün amacını da ortaya koydu.



Patlama sonrası kahkaha


  1. Teröristlerin telsiz konuşmalarında şu diyaloglar yaşandı:
  2. *Rezzan: Arkadaşların durumları nasıl?
  3. *Aliser: Arkadaşlar iyiler, genel iyidir.
  4. *Rezzan: İyi mi?
  5. *Aliser: Hani bu olayda kopan arkadaş vardı ya, o arkadaşlara ulaştı, sağlamdır.

Bunlar devlet yanlısı


Teröristler arasında olayın gerçekleştiği köyün sakinlerinin devleti sevdiği ve terör örgütünü desteklemediği yönündeki konuşmalar dikkati çekti.



  1. Söz konusu diyaloglar şöyle:
  2. *Rezzan: O olay nasıl olmuş? Tam anlamadım. O nedir, ne olmuş? (Kahkaha ile gülüyor)
  3. *Aliser: Biz de tam bilgi alamadık, arkadaşlardan.
  4. *Rezzan: Peki bu köy vatansever mi?
  5. *Aliser: Bahsettiklerine göre vatansever değil, T.C. yanlısıdır. Allah hepsinin belasını versin.

16 kişi için gıyabi cenaze namazı




Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının mensuplarınca terör örgütü PKK'nın Dürümlü'deki katliamında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, katliam protesto edildi.



Ailelere maaş ve tazminat


Tanışık köyünde, 12 Mayıs gecesi terör örgütü PKK mensuplarınca Dürümlü mezrasında 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirilmesi sonucu ölen köy sakinlerinin yası tutuluyor. Her gün yüzlerce kişinin taziye ziyaretinde bulunduğu köyde, terör mağdurlarının yaralarının sarılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor.



BİRER KİŞİYE İSTİHDAM


Katliamda hayatını kaybeden 16 kişinin yakınları, "sivil terör mağduru" olarak devlet desteğinden faydalanacak. Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, "sivil terör mağduru" olarak değerlendirilerek mağduriyetlerinin giderilmesi için devlet tarafından destek sunulacak. Yasal prosedürlerin yerine getirilmesi ile patlamada hayatını kaybedenlerin mirasçılarına 30 bin lira tazminat, 2 bin lira da cenaze masrafı ödenecek. Hayatını kaybedenlerin ailelerinden birer kişi istihdam edilecek, ayrıca her aileye maaş bağlanacak.


Maddi desteğe ek olarak yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için ailelere psikolojik destek veriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca psikososyal destek sağlarken, Diyanet İşleri'ne bağlı kadın vaizler de mağdurlarını ziyaret ederek, görüşüyor.


#Dürümlü
#PKK
8 yıl önce