|

O mektup yazılı taahhüt

Milli Savunma Bakanı Işık, ABD'li meslektaşı Mattis'in Suriye PKK'sına gönderilen silahların geri alınacağı sözünü verdiği mektubu yorumladı: "O mektupla ABD'nin yazılı taahhüt vermesi olumlu. Dağıttıkları silahları toplayabilirler ama isterlerse... Ayrıca gönderilen mühimmatla ilgili basına yansıyan bilgilerle bize iletilenler arasında fark var. Brüksel'de Mattis'le bunu da konuşacağız..."

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:22 - 24/06/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Suriye’de terör örgütü PKK/PYD’ye ABD’nin gönderdiği silahlara ilişkin ABD’li meslektaşı Jim Mattis’ten kendisine gelen mektubu değerlendirdi. NTV canlı yayınında açıklamalarda bulunan Işık, mektubun gönderilmesini ‘olumlu bir adım’ olarak gördüklerini, ABD’nin Türkiye’nin hassasiyetini dikkate almaya başladığını kaydetti. Mektubun PYD’ye verilen silahların geri toplanması konusunda ‘yazılı bir taahhüt’ anlamına da geldiğini dile getiren Işık, şunları söyledi:

YAPMAK İSTERLERSE...

“ABD’nin bu noktada kendisini bir taahhüt altına yazılı olarak almasını biz olumlu karşılıyoruz. Ama tabii ki bütün sonuçları sahada göreceğiz. Eğer ABD bu işi yapmak isterse, yüzde 100 başarılı olmazsa bile büyük oranda başarılı olur. Burada önemli olan, isteyip istemediği. Eğer ABD dağıttığı silahları toplamak isterse, bunu yapabilecek imkanı var. Ama dağıttıktan sonra birtakım bahanelerle bizi ‘ya işte şöyle oldu, böyle oldu, yan yattı, çamura battı’ gibi bir yaklaşımla oyalarsa, bu hiçbir zaman olaya iyi niyetli yaklaşım anlamına gelmez. Eğer ABD, ‘ben bu silahları Rakka operasyonuyla ilgili işim bittikten sonra toplayacağım’ diyorsa, bunu yapmak durumunda. Yani sözünü tutmak isterse büyük oranda tutar. Belki yüzde 100 olmaz ama büyük oranda tutar. Bunu da uygulamada göreceğiz. Biz bunun takipçisi olacağız.”

SİLAH SAYISI FARKLI

“PYD’ye verilen silahlara ilişkin basındaki listelerle ABD’nin bize gönderdiği envanter farklı. Gelecek hafta çarşamba günü Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları toplantısında ABD Savunma Bakanı James Mattis ile biraraya geleceğim. Orada uzun bir görüşmemiz olacak. Basına yansıyanlarla bize gelen mektubu karşılaştıracağız. Zırhlı araçlar konusunda basına yansıyan adetlerle bize gelen adetler arasında tutarsızlık var. Bunları konuşacağız. Sizin bir kere bu taahhütten sonra bize gönderdiğiniz bilgiyle, basına yansıyan bilgiler arasında fark var. Bundan sonra da belki PYD’ye verilen silahların toplanmasına yönelik birlikte bir mekanizma oluşturabilir miyiz, ona da bakacağız.”

Vururuz

Bakan Fikri Işık, ABD destekli terör örgütü PKK/PYD’ye karşı operasyon sinyali verdi. Işık, “Türkiye, bölgede PYD’nin şımarık çocuk olmasına müsaade etmeyecek. Böyle ben her istediğimi yaparım, istediğim zaman şunu yaparım, bunu yaparım. Türkiye’ye yönelik en küçük bir tehdit, angajman kuralları gereğince karşılanacak, karşılığını bulacak. Hiç orada tereddüt yok. Burada PYD, YPG terör örgütünün Türkiye’ye yönelik en küçük bir hareketi anında cezalandırılacak. Eğer bu bizim kendi sınırlarımız içerisinde karşılanmıyorsa, o zaman gereği yapılacak. Bunu biz ABD dahil, herkese söyledik. Bu konuda herkesin dikkatli olması ve kesinlikle terör örgütünün Türkiye’ye yönelik hasmane bir tavrının en sert şekilde cezalandırılacağının bilinmesi gerekiyor. Şu andaki bütün hazırlıklar buna yönelik” diye konuştu.


YAŞ’ta FETÖ ihraçları olabilir
Bu yılki Yüksek Askeri Şurâ’nın (YAŞ) sekreteryasını Milli Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğünü hatırlatan Fikri Işık, “Hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Bu, sivillerin sorumluluğundadır. Ama siviller bu kararları kesinlikle askeri gereklilikleri dikkate alarak almak durumundadır. Şu anda da iyi bir koordinasyon, güçlü bir çalışma var aramızda” değerlendirmesinde bulundu. Kuvvet Komutanlarının görev süresini uzatıp uzatmama yetkisinin hükümette olduğunu anımsatan Işık, hükümetin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuyu değerlendirerek karar alacağını dile getirdi. TSK içindeki FETÖ yapılanmasının belinin kırıldığını, örgütün sistematik faaliyet gösteremeyecek hale getirildiğini belirten Işık, “Ancak bu temizliğin tamamen bittiği anlamına gelmez. Her gelen yeni bilgiyi değerlendiriyoruz. YAŞ’ta yeni ihraçlar olabilir. TSK’da bir harekat kabiliyetleri kalmadı ama temizlik süreek” diye konuştu.

ETS 3 aya tamam

Şırnak’ta 13 askerin şehit düştüğü helikopter kazasının ardından gündeme gelen ‘Engel Tanıma Sistemi’ne ilişkin yaptığı açıklamada Bakan Fikri Işık, sözkonusu projenin aslında 2005 yılında başladığını, ancak ‘mükemmelini yapalım hastalığı’ nedeniyle projelerin sürekli geciktiğini söyledi. Şırnak’taki kaza sonrası projenin son durumunu yeniden ele aldıklarını bildiren Işık, “Helikopterlere takılacak bir sistem var. Hemen talimat verdik; ‘Bu sistemi, önce tablet bilgisayarlara aktaralım. Tablet bilgisayarlara, GPS modüllerini yükleyelim. Helikopterlere portatif olarak hemen koyalım.’ Bunu 3 ay içerisinde yapacağız” diye konuştu.

MiLGEM iftarı
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Milli Gemi Projesi’nin (MİLGEM) ilk yerli korveti TCG Heybeliada’da bahriyelilerle birlikte iftar yaptı. Tasarımından donanımına milli imkanlarla üretilen gemideki iftara Işık’ın yanısıra Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ile Donanma Komutanı Veysel Kösele de katıldı. Heybeliada’nın Ege Denizi’nde seyri sırasında yapılan ‘TCG Heybeliada için iftar vakti’ anonsunun ardından Işık ve beraberindekiler oruçlarını açtı.

#Milli Savunma Bakanlığı
#Fikri Işık
#PKK
#YAŞ
#FETÖ
7 yıl önce