|

Öldüren müdahale

ABD vatandaşı kadının, Atatürk Havalimanı’nda kendisini etkisiz hale getirmek isteyen polislerin, sırtına 17 dakika dizleriyle baskı uygulamaları sonucunda nefessiz kalarak yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/09/2015 Cumartesi
Güncelleme: 19:16 - 4/09/2015 Cuma
Yeni Şafak

İstanbul'daki Atatürk Havalimanı'nda ABD vatandaşı bir kadının 2013 yılında polislerin müdahalesiyle öldüğü ortaya çıktı. Tracey Lynn Brown (48), Chicago'ya gitmek üzere Özbekistan'dan geldiği Atatürk Havaalanı'nda aktarma için 13 saat bekledi. Bekleme sırasında kadın, Pasaport Kontrol Büro Amirliği'ne ait kısım odasında polislerle tartıştı. Polisler, kadını iki elinden oturduğu sandalyeye kelepçeledi, ancak kadın bir dakika bile geçmeden kelepçelerden kurtuldu.



17 DAKİKA EZİYET


Bunun üzerine 6-7 polis, yüzü koyun yere yatırdıkları kadının ellerini arkadan kelepçeledi. Kamera görüntüsüne göre polisler, 17 dakika boyunca kadının sırtına, ayaklarına ve ellerine, dizleri ile baskı uyguladı. Bir süre sonra polisler, hareketsiz kalan kadının sırtından dizlerini çekti. Kadının nabzının atmadığı fark edilince çağırılan doktor, yaklaşık 7 dakika boyunca kadına kalp masajı yaptı. Ancak hastaneye kaldırılan kadın, 13 gün sonra hayatını kaybetti.





DAVA AÇILDI


Adli Tıp Kurumu, “Kişinin ölümünün, göğüs ve boyun bölgesine uzun süreli baskı uygulanması sonucu meydana geldiği"ni belirtti. Olaya karışan 12 polis ve doktor hakkında "ölüme neden olma" suçundan dava açıldı.



Erçıktı korudu


Olayla ilgili soruşturmanın 2 yıl boyunca sümenaltı edildiği belirtildi. Dönemin Asayiş Şube Müdürü ve halen paralel yapı soruşturmasından tutuklu olan Ertan Erçıktı'nın soruşturmaya konu 12 polisi kayırdığı öne sürülüyor.


#Lynn Brown
#Adli Tıp Kurumu
#Atatürk Havalimanı
#paralel yapı
#Ertan Erçıktı
9 yıl önce