|

Ölü canlanınca haber veren morg

"Öldü sanılıp morga konan bebek yıkanırken canlandı" gibi haberlerin bir daha yaşanmaması için sistem geliştirildi.

Cihan
00:00 - 20/11/2009 Cuma
Güncelleme: 14:14 - 20/11/2009 Cuma
Yeni Şafak
Ölü canlanınca haber veren morg
Ölü canlanınca haber veren morg

"Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde öldü sanılıp morga konan bebek yıkanırken canlandı.", "Kırıkkale Devlet Hastanesi'nde bir kadının ölmeden morga konulduğu iddia edildi.", 'Trafik kazasında öldü sanılıp morga kondu, kendi çabasıyla çıktı." gibi haberlerin bir daha yaşanmaması için sistem geliştirildi.

Özel bir şirket, öldüğü sanılan insanların canlandığında haber veren sistemi, Türkiye'deki hastanelerin yüzde 75'ine kurdu. Sistem, cenaze kabini içerisindeki hayat belirtilerini algılayarak, görsel ve işitsel olarak görevli personelleri uyarıyor. Sağlık çalışanları da anında müdahale edip bir insanın ölmeden mezara konulmasının önüne geçiyor.

İlginç projeyi hayata geçiren BNT adlı şirketin Genel Müdürü Tuncer Okur, sistemle ilgili CİHAN'a bilgi verdi. Gazete ve televizyonlarda çıkan haberlerle karşılaştıklarında sistemin gerekliliğini anlayarak çalışmalara başladıklarını söyleyen Okur, "Bu sistem cenaze kabini içerisindeki yaşamsal belirtiyi algılayarak, görsel ve işitsel olarak görevli personelleri uyarıyor. Böylece çok nadir de olsa meydana gelebilecek olumsuzluklar önleniyor." dedi.

Üretici firma olarak taklitlerinin yapılmasını önlemek amacıyla patent aldıklarını kaydeden Okur, Türkiye'deki yüzde 70-75 kurumda BNT'nin ürettiği ölünün yaşadığını haber veren 'morg üniteleri'nin kullanıldığı bilgisini verdi. Yeni yapılanan ya da morgunu yenileyen kurumların da yüzde 70'inin kendilerinin ürettiği morg sistemini kullandığını ifade eden Okur, hastanelerin yüzde 100'ünde söz konusu sistemin kullanılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Ölünün yaşadığını haber veren morgun şu ana kadar kaç kişiyi kurtardığına yönelik soruya Okur, "Şu ana kadar bize bir bilgi gelmedi, ya da biz duymadık." cevabını verdi.

14 yıl önce