|

Operasyonlarda Türkiye de olmalı

ABD Savunma Bakanı Carter, Musul harekatına ilişkin, “Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Türkiye’nin DAEŞ’e karşı icra edilecek harekatlara katılmasını istiyoruz” dedi. Carter, Dabık’ın kurtarılmasından dolayı bütün dünyanın Türkiye’ye müteşekkir olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:33 - 21/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, dün Ankara'da bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşen Carter, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.


Carter'in ilk durağı Milli Savunma Bakanlığı oldu. Heyetlerarası görüşmede, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir de hazır bulundu. NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesi yapılan görüşmelerde ana gündem maddeleri, bölgesel güvenlik, Suriye ve Irak'da DAEŞ ile mücadele çabaları oldu.



DAEŞ İÇİN PRESTİJ KAYBI


Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede, Türkiye'nin Suriye'den kaynaklanan ciddi tehditleri bertaraf etmek üzere son dönemde çok önemli adımlar attığını belirten Işık, bu adımlardan birisini teşkil eden Fırat Kalkanı Harekatı'nın son derece etkili olduğunu vurguladı. Bakan Işık, görüşmede şunları söyledi:


“Bizim ve koalisyonun desteğini alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından son olarak Dabık'ın da kurtarılması, buraya özel bir önem atfeden DAEŞ için ciddi bir prestij kaybı ve moral bozukluğu oldu.



ABD'YE SÖZÜNÜ HATIRLATTI


Böylece, desteklendiği takdirde ÖSO'nun Suriye'de DEAŞ'a karşı etkili olabileceği görülmüş oldu. ABD'nin, bu harekatın sağladığı olumlu ivmeyi Rakka'ya yönlendirmek istediğini anlıyoruz. Münbiç'te kalan PKK/PYD/YPG unsurlarının söz verildiği gibi Fırat'ın doğusuna çekilmesini bekliyoruz. Terör örgütlerinin sözlerine güvenilmez, PKK/PYD/YPG'nin yarın ne yapacağı kestirilemez.”



DÜNYA MÜTEŞEKKİR


Carter da DAEŞ'in özel bir önem verdiği Dabık'ın Türkiye'nin desteklediği ÖSO güçlerince kurtarılmasından dolayı tebriklerini iletti ve “Bütün dünya bunun için müteşekkirdir” dedi. Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan kaynaklanan milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparak büyük yük taşıdığını gördüklerine dikkati çeken Carter, şu ifadeleri kullandı:



MUSUL MESAJI


“Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. Türkiye'nin DAEŞ'e karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de prensiplerde daima mutabıkız. Terörizmin her türlüsüne karşı çıkmak da bu prensipler arasındadır. Neticede, aynı amaçlara nasıl ulaşılabileceği hususunda izlenecek yöntemlerde farklılıklarımız olabiliyor ama iki yakın müttefik olarak her konunun üzerinde çalışarak bunları aşabiliriz.”



Üçlü çalışma modeli önerisi


Musul Operasyonu'nda Türkiye'nin yer alıp almayacağı tartışmaları sürerken, Türkiye ile Irak arasında yaşanan gerilimin giderilmesi için ABD'den üçlü çalışma modeli önerisi geldi. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, dün Ankara'da gerçekleştirdiği ziyaretlerde, “Türkiye, ABD ve Irak'ın içinde yer alacağı üçlü çalışma modeliyle sorunlarımızı çözebiliriz” teklifini getirdi. Edinilen bilgiye göre görüşmelerde Türkiye Musul Operasyonu konusundaki hassasiyetlerini net bir şekilde iletti.



Beyaz Saray ağız değiştirdi


Daha önce Başika'daki üs için “Türk askeri problem olur” imasında bulunan ABD ağız değiştirdi. ABD yönetimi, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığıyla Irak hükümetinin prensiplerine aykırı bir harekette bulunmadığını bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest günlük basın toplantısında DAEŞ operasyonlarının Irak merkezi hükümetiyle koordine edilmesi gerektiğini daha önce açıkça ifade ettiklerini belirterek "Bu zamana kadar da Musul yakınlarındaki varlıklarıyla Türklerin bu prensibi ihlal ettikleri endişesine neden olacak bir hareket görmedik” dedi.



Erdoğan kabul etti


ABD'li Bakan Carter, Bakanı Işık ile görüşmesinin ardından sırasıyla Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı da ziyaret etti. Carter'ın Yıldırım ile görüşmesi yaklaşık 1 saat, Erdoğan ile görüşmesi ise yarım saat sürdü. Bu ziyaretlerde de Carter'ın Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürütülen operasyonlarda yer almasını istedikleri mesajını yinelediği öğrenildi. FETÖ terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi de görüşüldü. Carter, ardından Meclis'i ziyaret etti. TBMM Şeref Holü'nde, 15 Temmuz darbe girişiminde bombalanan alanı gezen Carter, ABD'nin Türkiye'nin dostu ve müttefiki olduğunu vurguladı ve “Güçlü demokrasinin ve Türkiye'nin destekçisiyiz” ifadelerini kullandı.


#DAEŞ
#Özgür Suriye Ordusu
#Musul harekatı
7 yıl önce