|

Ortak çalışma

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dün resmi ziyaret için geldiği Ankara'da hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ağırlandı. Görüşmelerde, mülteciler, Suriye, insan kaçakçılığı, terör, Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs, bölgesel konular, ikili ilişkiler ele alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 02:32 - 9/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Davutoğlu ile Merkel, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı. Ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.


Görüşmelerin ana gündeminin mülteciler olduğunu belirten Davutoğlu, “Suriye konusunda herkesi kaygılandıran gelişmeler yaşanıyor. Rus savaş uçakları Halep, Azez ve civar bölgeyi çok yoğun bombardımana tuttu. Halep fiilen bir kuşatma altına alınmaya çalışılıyor. Sınırımızda 30 binine yakın Suriyeli birikmiş durumda. Halep ve civarında yaşayan milyonlarca Suriyeli için yeni ve büyük bir insani trajedinin eşiğindeyiz” dedi. Davutoğlu, “Kimse 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek, açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde süren Rus hava saldırılarını mazur göremez, tolerans gösteremez” diye konuştu.



ON KONUDA MUTABAKAT


Merkel'e, mülteciler konusunda duyarlılığı ve bu külfeti paylaşma konusunda gösterdiği siyasi irade dolayısıyla teşekkür eden Davutoğlu, insanlığın Suriye'de bir sınavla karşı karşı kaldığını ve bu sınavı hep beraber göğüslemek durumunda olduklarını ifade ederek, “Bugün bir araya geldiğimizde bütün bunları göz önüne alarak, yaklaşık 10 önemli konuda birlikte hareket etme noktasında mutabakata vardık. Bunların bir kısmı daha öncede üzerinde mutabık kaldığımız hususlardı” dedi.





SINIRDA BİRLİKTE ÇALIŞMA


Davutoğlu, AFAD ve Almanya yardım heyetleri kuruluşunun Türkiye-Suriye sınırında bulunan Suriyeli mültecilere yardım için birlikte işbirliği yapması ve çalışması konusunda mutabakat bulunduğunu belirtti. Türkiye sınırındaki Suriyeliler için Merkel'in her türlü yardımı yapmak istediğini ilettiğini dile getiren Davutoğlu, kuruluşların bu amaçla bir araya geleceğine işaret etti.



#Angela Merkel
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#Türkiye-Suriye sınırı
8 yıl önce