|

Ortak mirasın zararı üzüyor

Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültür Bakanları Konseyi toplantısı Türkiye’nin dönem başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, "Maalesef hem Irak'ta hem Suriye'de insanlığın ortak kültürel mirasının zarar görmesi hepimizi üzüyor." dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2016 Cuma
Güncelleme: 22:34 - 25/02/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültür Bakanları Konseyi toplantısına ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin göstermiş olduğu başarılara vurgu yaparak, bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Toplantımızın teması olan 'Kültür Varlıklarının Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi' konusu, kültür varlıklarının sayısı ve niteliği itibariyle eşsiz bir zenginliğe sahip olan Güneydoğu Avrupa coğrafyasında, çok özel bir ilgiyi ve özeni hak ediyor” dedi.



UNESCO İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ


İnsanlığın ortak mirası olan kültürel değerlerin Irak ve Suriye'de zarar görmesinin bütün ülkeleri ciddi anlamda üzdüğünü dile getiren Bakan Mahir Ünal, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin kültür bakanlarıyla, terörün kültürel mirasa verdiği tahribat konusunda görüşmelerde bulunuyoruz” ifadesin kullandı. Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültür Bakanları ve UNESCO stratejik konularda birlikte hareket ettiklerini söyleyen Ünal, “Gerçekleştirdiğimiz toplantı vesilesiyle altı ülkenin Kültür Bakanları ile ikili görüşmeler yapma fırsatımız olacak. Bu görüşmelerde, ülkelerimiz arasındaki kültürel işbirliği alanlarında görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bölgesel ve küresel gelişmeleri de karşılıklı olarak değerlendirme fırsatı bulacağız” dedi.





TERÖR ORTAK KAYGIMIZ


Ünal, "Kültürel mirasın hem korunması hem de kaynak ülkeden kaçakçılık yoluyla çıkarılan kültürel varlıkların tekrardan kaynak ülkeye, menşei ülkeye dönüşümü konusunda güçlü bir işbirliği kararı aldıklarını ifade etti.



Yeniden inşa edeceğiz


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır Belediyesi ve kendi bakanlığının bir çalışma yürüttüğünü anlatan Bakan Ünal, “Diyarbakır Sur 'daki Fatih Paşa Camii, 4 ayaklı minare zarar gördü. Biz Diyarbakır'daki ilgili müdürlüğümüz, koruma kurulları, vakıflar bölge müdürlüğü ve bakanlık tespitlerini yaptı. Bu konuda UNESCO temsilcisini de bilgilendirdik. Şehrin hafızasını, şehrin kimliğini, dolayısıyla şehrin tarihi dokusunu yeniden inşa etmek ve şehirlerimizi kültür ve sanat üreten şehirler haline getirmek için başlattığımız sürdürülebilir kültürel kalkınma programımızıSayın Başbakanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak” dedi.


#Kültür Bakanları Konseyi
#Irak
#Güneydoğu Avrupa ülkeleri
#Mahir Ünal
8 yıl önce