|

Özbek dramı

Göç İdaresi'nin hazırladığı mültecilere yönelik liste ve polisin Özbek operasyonları İstanbul’da mülteci eziyetine dönüştü. 48’i çocuk 138 kişi terör şüphesiyle gözaltına alınırken sadece 7’si sorgulandı. 78 yaşındaki Kulash Mırza Kalkaman 2 aydır nezarette.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:00 - 27/09/2016 Salı
Yeni Şafak

İstanbul'da yaşayan Özbek mültecilerin IŞİD terör örgütü ile bağlantılı oldukları iddiasıyla bir bir gözaltına alınması drama dönüştü. Göç İdaresi'nin 12 Temmuz'da hazırladığı 200 ailelik listeden şu ana kadar 138 Özbek gözaltına alındı. Karakollara götürülen 138 kişiden ise sadece 7'si sorgulanırken, en az nezarette kalan Özbek, 15 gün geçirdi. Özbeklerin operasyonlardan rahatsızlığı ise, sorgulama yapılmaması ve gerekçe gösterilmemesi. Polisin sadece parmak izi ve kan örneği alındığı öğrenilirken, 2 ay sorgusuz nezarette tutulan Özbeklerin nasıl bir uygulamaya tabii tutulduğu hakkında bilgi verilmiyor. 26 Eylül itibari ile nezarette kalan Özbek sayısının 17 olduğu belirtilirken, serbest bırakılanlar, yeni sorunlar ile karşılaşıyor.



YARDIM LİSTESİ GÖZALTI LİSTESİ OLDU


Türkistan Der Başakşehir Temsilciliği'nin yardıma muhtaç Özbekler için oluşturduğu liste, polisin gözaltı listesi ile bire bir aynı çıktı. Özellikle listede bulunan tüm kadınların polis tarafından gözaltına alınmış olması dikkat çekiyor. Yeni Şafak'a konuşan Özbekler, elleriyle hazırladıkları yardım listesinin daha sonra gözaltı listesi diye karşılarına çıkmasına anlam veremediklerini ve bu listenin polisin eline nasıl nasıl geçtiğini bilmediklerini söylüyor. Özbekler ile ilgili listenin Göç İdaresi tarafından 12 Temmuz'da hazırlandığı öğrenilirken, gözaltına alınan Özbeklerden açtıkları davayı kazananlara ikinci bir baskı yapıldığı ortaya çıktı. Mahkeme tarafından bırakılan mültecilerin, Türkiye'de kalmaları için gereken yenileme işlemlerinde sorun çıkarıldığı ifade ediliyor.



DOĞUM SKANDALI TUTANAKTA


Yine Kumkapı'da nezarette tutulan ve hamile olan Dilafruz Şemsittinova'nın geçtiğimiz günlerde sancılanmasının ardından acil olarak Haseki Hastanesi 29 Mayıs Ek Hizmet Binası'na getirildiği öğrenildi. Yeni doğum yapan kadının, karakoldan gelen polisler tarafından, doğumdan saatler sonra sabah erkenden bebeğiyle birlikte çıkarıldığı ifade edildi. Doktordan izinsiz yapılan ve anne ile bebek için tehlike oluşturan bu olaya dair, hastanenin polis hakkında tutanak tuttuğu belirtildi. Kadının doğumlu haliyle 1 hafta daha nezarette tutulduğu ve tek bir soru sorulmadan her gün imza atması şartıyla serbest bırakıldığı dile getirildi.



TUTUKLAMA VE SINIR DIŞI YOK


20 Temmuz'dan itibaren başlayan gözaltılar da süreç şu şekilde işledi. Gözaltına alınıp Başakşehir'de bulunan karakollara götürülen Özbekler, sorgulanmadan günlerce nezarette bekletildi. Daha sonra Kumkapı Geri Gönderme Merkezi'ne götürülen mülteciler, burada da çocuklarıyla birlikte yine günlerce bilgi verilmeden tutuluyor. Sonra bir kısmı serbest bırakılırken, bazılarının sınır dışı edilmesi isteniyor. Şu an ise 17 kişi nezarette.



78 yaşında nezarete atıldı


Özbek asıllı Kazakistan vatandaşı olan Kulash Mırza Kalkaman, IŞİD operasyonu kapsamında gözaltına alındı. 78 yaşında olan yaşlı kadın hiç sorguya çekilmeden 2 aydır Kumkapı Geri Gönderme Merkezi'nde nezarette tutuluyor. Mırza Kalkaman'ın yıllardır Türkiye'de yaşadığı ve 2 torun sahibi olduğu öğrenildi. Kızı ve damadından uzun süredir haber alamayan kadının, 2 torununa da bakmak zorunda olduğu ifade edildi. Özbeklere yönelik operasyonlar kapsamında gözaltı kararı verilen kişilerden 48'inin çocuk olduğu belirlendi. Yeni doğmuş çocukları olan 5 kadının 2 ay boyunca sorgusuz olarak nezarette tutulduğu ve daha sonra hiçbir açıklama yapılmadan serbest bırakıldığı ifade edildi.


#Göç İdaresi
#Özbek operasyonları
#Kulash Mırza Kalkaman
8 yıl önce