|

Paralel emniyet çökertildi

Ankara Başsavcılığı, FETÖ’ye yönelik en büyük operasyon için düğmeye bastı. Emniyet içinde alternatif bir yapı oluşturmaya çalışan FETÖ’cüler için gözaltı kararı verildi. Örgütün emniyet yapılanmasındaki 4 bin 672 mahrem imamı tek tek deşifre edildi. İmamlardan bin 448’inin FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu olduğu belirlenirken, geriye kalan 3 bin 224’ü hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 8 bin 500 polisin katılımıyla 81 ilde eş zamanlı olarak yapılan operasyonda bin 121 şüpheli yakalandı.

Yeni Şafak
04:00 - 27/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:00 - 27/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Ankara merkezli yurt genelinde gerçekleştirilen operasyon kapsamında Samsun'da 25 şüpheli gözaltına alındı.
Ankara merkezli yurt genelinde gerçekleştirilen operasyon kapsamında Samsun'da 25 şüpheli gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’ye yönelik en geniş kapsamlı operasyon için düğmeye bastı. Başsavcılık, FETÖ’nün emniyet yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında alınan tanık ve gizli tanık ifadeleri üzerine örgütün mahrem yapılanmasında görevli 4 bin 672 ismi belirledi. Yapılan incelemede bu şüphelilerden bin 448’i hakkında diğer FETÖ soruşturmaları kapsamında işlem yapıldığı ve şu anda cezaevinde oldukları belirlendi. Savcılık, hakkında işlem yapılmayan diğer 3 bin 224’ü şüpheli için dün harekete geçti ve gözaltı kararı çıkardı.

EN KAPSAMLI
OPERASYON

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda polis ekipleri, önceden belirlenen şüphelilerin adreslerine dün sabah baskın yaptı. FETÖ’ye yönelik en kapsamlı operasyonda 81 ilde 8 bin 500 polis görev aldı. Ankara merkezli 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonda şu ana kadar bin 121 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin arasında yurt dışına kaçanların da olduğu belirtilirken, diğerlerinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

POLİSLERDEN
SORUMLUYDULAR

Operasyonla FETÖ’nün emniyetteki yapılanmasının çökertileceği belirtilirken, gözaltı listesindeki şüphelilerin arasında polis adayları ve mesleğe yeni başlamış polis ile 1’inci sınıf emniyet müdürleri de dahil her rütbedeki personelden sorumlu imamların yer aldığı öğrenildi. Bu imamlardan bazılarının hala kamuda görevli olduğu anlaşıldı.

ÜST DÜZEY İSİMLER ANKARA’YA GETİRİLDİ

Emniyetin mahrem imamlar operasyonunda gözaltına alınan ve yönetici pozisyonunda olan şüphelilerin Ankara’ya getirildiği ve işlemlerinin burada yapılacağı kaydedildi. Diğer mahrem imamların işlemlerinin ise gözaltına alındığı il başsavcılıklarınca yapılacağı ifade edildi.

HİMMET LİSTELERİ ÇIKTI

Şüphelilerin ev, iş yeri ve araçlarında yapılan aramalarda, sahte kimlik ve sürücü belgeleri, dijital materyal ve örgütsel iletişimde kullanılan cihaz ve aparatlar, örgütsel doküman ve himmet listeleri ile örgüte ait altın, döviz ve para ele geçirildi.

İşin seyri değişecek

Başbakan Binali Yıldırım, katıldığı bir televizyon programında, FETÖ’ye ilişkin çok önemli tespitler yapıldığını belirterek, “Baştan beri söylediğimiz bir şey var. Bu, çok karmaşık bir yapı. İlişkileri, ilişki ağı, günden güne daha çözülmemiş ilişkiler var. Şu ara çok önemli bir tespit yapılmış durumda. Bu tespitin sonuçları, FETÖ ile mücadelede bize ciddi imkan sağlayacak. İşin seyri değişecek. Bunlarla ilgili detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek, bu kadar söyleyeyim” demişti.

9 bin polis
açığa alındı

FETÖ’nün mahrem imamlarına yönelik dün sabah düzenlenen operasyonlarının ardından polisteki FETÖ temizliği hızlandı. Emniyet’te akşam saatlerinde tüm birimlerinde yapılan operasyonda örgütle iltisakı veya irtibatı olduğu değerlendirilen 9 bin 103 polis açığa alındı. Açığa alınan polislerden 2 bin 500’ünün İstanbul’da, bin 350’sinin de Ankara’da görev yaptığı belirtildi.

12 BİN KİŞİ
UZAKLAŞTIRILMIŞTI

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 667 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname”nin 2’nci maddesinde zikredilen ve milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçesiyle 9 bin 103 emniyet teşkilatı mensubunun görevden uzaklaştırıldığı kaydedildi. FETÖ/PDY soruşturmasında 4 Ekim 2016 tarihinde de 2 bin 523’i amir olmak üzere 12 bin 801 polis açığa alınmıştı.

İstanbul’da 172 kişi
yakalandı

Operasyon kapsamında İstanbul’da haklarında gözaltı kararı bulunan 390 kişiden 172’si yakalandı. Soruşturmanın İstanbul ayağında, Organize Suçlarla Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube müdürlükleri koordinasyonunda 2 bin polisle 417 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 390 şüpheliden 172’si yakalandı. Hakkında gözaltı kararı bulunan 218 zanlını yakalanması için çalışmalar sürüyor.



Paralel
emniyet
çökertildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da operasyona ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Emniyetimize maalesef sızmış ve emniyetimizi dışarıdan yönetmeye çalışan adına mahrem imamlar dediğimiz ve neredeyse alternatif bir emniyet yapılanması ortaya koymaya çalışan, devletin kendi kurallarını hiçe sayan ve bu konuda kendi gündemini ve kendi taleplerini ve kendi iddialarını dile getirmeye çalışan bir yapıyı hem açığa çıkartmanın hem deşifre etmenin hem de çökertmenin çalışmasının en önemli adımı Adalet Bakanlığı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 81 ilde yapılan bir operasyon gerçekleştirilmiştir. Bu, Türkiye Cumhuriyeti devleti açısından önemli bir adımdır.”

ByLock’çu
imamlar

FETÖ’nün emniyetteki yapılanmasını koordine eden sivil imamların farklı meslek gruplarından olduğu kaydedilirken, önemli bir kısmının ise öğretmen olduğu vurgulandı. Bunların arasında memurların da olduğu ifade edildi. Gözaltı listesinde bulunan şüpheli mahrem imamlarının arasında FETÖ’nün haberleşme programı ByLock’u kullananların da olduğu belirtildi.




#Ankara Başsavcılığı
#FETÖ
#Operasyon
#ByLock
7 yıl önce