|

Paralele tasfiye

Emekliye ayrılacak Orgeneral Necdet Özel’in son kez katılacağı Yüksek Askeri Şura, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında bugün toplanıyor. YAŞ’ta, paralel örgüt mensubu olduğu öne sürülen personelin tasfiyesi ile ilgili karar verilecek

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:04 - 3/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) olağan toplantısı, Genelkurmay Karargahı'ndaki Çakmak Salonu'nda bugün yapılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanacak olan YAŞ'ta, terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleriyle disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle görevleri bitecek personel ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) ilgilendiren diğer konular görüşülecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle son kez YAŞ'a katılacak. Özel, toplantının ardından emekliye ayrılacak. Özel'le birlikte, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da emekli olacak. TSK'daki teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Orgeneral Necdet Özel'in yerine yeni Genelkurmay Başkanı olacak. Orgeneral Akar'ın 2019 yılına kadar bu görevde kalması bekleniyor.


HAVA KUVVETLERİNE ABİDİN ÜNAL

Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu'ndan boşalacak göreve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin atanması bekleniyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk'ün emekliye ayrılmasıyla birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın getirileceği ön görülüyor. Jandarma Genel Komutanı Atay'ın yaş haddinden emekli olması ile birlikte Jandarma Genel Komutanlığı görevine Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin getirileceği belirtiliyor.


EN ÖNEMLİ GÜNDEM

'Paralel yapı', bu yılki YAŞ'ın en önemli gündem maddelerinden birisi olacak. TSK içinde paralel örgüt mensubu olduğu iddia edilen personelin durumları ele alınarak bir karar verilecek. 'Paralel personel'e yönelik alınacak tedbirler, tasfiye ile ilgili atılacak adımlar Şura'da değerlendirilecek. Şura'da ayrıca Türkiye'nin ulusal güvenliğini, güvenlik güçlerini hedef alan, sivil vatandaşlarının huzur ve emniyetini tehdit eden DAEŞ, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik yurtiçi ve yurtdışı operasyonlar, kamu düzeni ve ulusal güvenliğin muhafazası için alınacak tedbirler ile sınır güvenliği konusu da ele alınacak.


ŞURA'YA KİMLER KATILACAK

Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra toplantıya, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi katılacak. Şura üyeleri, bugünkü toplantı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret edecek.



14 gün önce emekli


1 Ağustos 2011 tarihindeki YAŞ öncesi Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının aynı gün emekliliklerini istemesi ile yaşanan krizin ardından göreve gelen Orgeneral Necdet Özel, 14 gün önce görevini bırakacak. Genelkurmay Başkanı Özel, görevde kaldığı süre içerisinde önemli değişikliklere ve ilklere imza attı. Orgeneral Özel'ın göreve gelmesinin ardından Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan 27 Nisan 2007 tarihli e-muhtıra olarak da tabir edilen bildiri kaldırıldı. Özel döneminde ayrıca orduevlerindeki düğünlerde, başörtüsü ve sakal yasak kaldırılarak bir ilke imza atıldı.



Kumpas mağduruna umut ışığı


Ergenekon ve Balyoz davalarından beraat eden 73 kişi görevine geri dönmüş, 46 kurmay albay ise YAŞ'te terfi sıralamasına girememişti. Bu nedenle General ve amiral terfisi bekleyen 46 kurmay albayın terfi kayıplarının da YAŞ'ta gündeme gelmesi bekleniyor. YAŞ'ta, Balyoz davasından yargılandığı için terfi ettirilemeyen kurmay albayların durumları da general ve amiralliğe terfi edilecek diğer albaylarla birlikte gündeme gelecek. Beraat etmeleri nedeniyle terfilerinin önünde yasal engel kalmaması da Şura'da değerlendirilecek.







-----------------------------------------------------------------


sorgulama


için tıklayınız



3 Ağustos

fiyatları


işlemleri



#YAŞ
#Orgeneral Necdet Özel
#Başbakan Ahmet Davutoğlu
9 yıl önce