|

Paris, ilişkilerin tamiri için fırsat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’ya “gelin bu meseleyi aramızda çözüme kavuşturalım. Konuyu ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi sevindirmeyelim” çağrısında bulundu. Erdoğan, “Paris’te yapılacak BM İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/11/2015 Pazar
Güncelleme: 09:58 - 29/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Balıkesir Burhaniye Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu ile yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ile gerginleşen ilişkiler ve Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:



Hatay'ın yanı başındaki Bayırbucak Türkmenleri zulüm altında ezilirken Türkiye yüzünü başka tarafa çevirip oturamaz. Türkiye elinden gelen her türlü yardımı yaptı ve yapacak. Ama birilerinin, Milli İstihbarat Teşkilatımızın kalkıp da Bayırbucak Türkmenlerine, Özgür Suriye Ordusu'na götürmekte olduğu yardımları ihbar etmek suretiyle adeta Milli İstihbarat Teşkilatımızı sanki bir düşman güç, kurum gibi gösterme gayretlerini görmezlikten gelemeyiz.



DAİŞ BİR PROJE ÜRÜNÜ


Bugün Suriye halkı bir taraftan Esed rejiminin diğer yandan DAİŞ ve diğer terör örgütlerinin, bunlarla birlikte bölge üzerinde farklı hesapları olan çeşitli güçlerin zulmü altında adeta inim inim inlemektedir. Rejimin 380 bin masumu alçakça katletmesi karşısında seslerini çıkarmayanlar proje ürünü olduğu her halinden belli olan bir örgütü bahane ederek bu suça ortak olacak bir tavır içerisine girmektedirler.





KÜRESEL HESAPLAŞMA


Esed rejimi ile DAİŞ terör örgütü arasında hiçbir fark yoktur. Aynı şekilde, Esed rejimi ile PYD, YPG terör örgütleri arasında hiçbir fark yoktur. El Nusra arasında hiçbir fark yoktur. Bunların hepsi de Suriye halkına karşı işlenen insanlık suçlarının ortaklarıdır. Kimse kimseyi aldatmasın. Bugün artık Suriye'de DAİŞ ile mücadele değil, bu örgüt üzerinden küresel bir hesaplaşma söz konusudur.



ART NİYETLİ EMELLERİ VAR


Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölgede, Lazkiye'nin kuzeyinde DAİŞ bulunmuyor. Amaçları o bölgeyi boşalttıktan sonra da art niyetli emelleri için orayı kullanmaktır. Suriye'ye yönelik müdahalelerin amacı DAİŞ'i bitirmek değil, bu bahane ile bölgede söz sahibi olmaktır.



ÜZÜCÜ NETİCELER DOĞURMASIN


Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinden dolayı gerçekten üzgünüz. Biz, böyle olmasını arzu etmezdik. Rusya ile aramızda baş gösteren meselenin büyümesi, yıpratıcı bir hal alması belki de geleceğe yönelik 'bizleri üzücü neticeler doğurmasın' diyoruz. Bu noktada tarafların çok daha olumlu bir şekilde yaklaşım göstermesini de özellikle istiyoruz. Rusya'ya diyoruz ki 'gelin bu meseleyi de aramızda kendi sınırları içinde konuşalım ve çözüme kavuşturalım.



KİMSEYİ SEVİNDİRMEYELİM


Konuyu tüm ilişkilerimizin zarar göreceği bir boyuta vardırıp, kimseyi de sevindirmeyelim'. Pazartesi günü, Paris'te yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi, ilişkilerimizin tamiri için bana göre bir fırsat olabilir. Bunu fırsata dönüştürmek suretiyle orada bu görüşmeleri yapma imkanımız da olabilir. Rusya, Türkiye için önemli olduğu kadar, unutmayalım Türkiye de Rusya için o denli önemli bir ülkedir. Her iki ülkenin, diğerini gözden çıkarma lüksü yoktur. Biz, bu konuda istekli ve ümitliyiz. Rus tarafının da en kısa sürede bu çizgide olmasını, bu çizgide buluşmamızı ümit ediyorum.



Amaçları yardım değil iyi biliyoruz


Türkiye'nin insani yardım faaliyetlerini anlatan ve ülkemizdeki yardım kuruluşlarının faaliyetlerine dikkati çeken Erdoğan, “Ecdadımızın bize bıraktığı en önemli miras, dünyanın neresinde olursa olsun mağdurun, mazlumun yanında olmaktadır. Dünyada bizim kadar geniş bir alanda insani yardım faaliyeti sürdüren herhalde pek nadirdir. Bugün Suriye'den gelen göçmenlerle ilgili olarak ülkemiz topraklarında belki 100'e yakın ülkeye mensup yardım kuruluşunun faaliyeti var ama biz bunların çoğunun geri planda başka hesapları bulunduğunu gayet iyi biliyoruz. Buna rağmen güvenliğimizi tehdit edecek bir durum ortaya çıkmadıkça onlara engel olmuyoruz" dedi.



Sonuna kadar mücadele


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Burhaniye Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu ile yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenindeki konuşmasının başında Diyarbakır'daki terör saldırısını kınadı. Erdoğan, “Sözlerimin hemen başında bir üzüntümü ifade etmek istiyorum. Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Sayın Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet yaralılara şifalar diliyorum. Bu olay, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz" diye konuştu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'yi telefonla arayarak taziyelerini iletti.



Kimse bu vatana operasyon yapamaz




Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Burhaniye Belediyesi ziyaretinde halka hitap etti. Erdoğan, "Paralel yapı Bayırbucak Türkmenlerine giden yardımları deşifre ettiler. MİT'in faaliyetini casus gibi dünyaya duyurdular. Bir ajan marifetiyle MİT tırlarının içinde ne var ne yok kontrol etmek suretiyle dünyaya ifşa ettiler. Şimdi kaçıyorlar, imamlar kaçıyor. Devlet, hukuk içinde gereğini yapmaktadır. Kimse bu vatana operasyona kalkışmasın, karşılarında bizi bulurlar" diye konuştu.



KAÇARAK KURTULAMAZLAR


“Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste'. Bunlar mazlumlarla uğraştılar, mağdurlarla uğraştılar. Halen bununla devam ediyorlar" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Neler yaptılar neler. Bitti mi? Bitmedi. Daha yapacağımız çok iş var. Ama bak şimdi kaçıyorlar. İmamlar kaçıyor imamlar. İmam kaçar mı? Ama bunlarınki kaçıyor. Fakat kurtulamayacaklar. Onlar kaçacak, biz kovalayacağız. Hatırlayın ne demiştim. 'İnlerine gireceğiz' demiştim. Girdik mi? Girdik. Şu anda devletimiz, gereği neyse hukuk içerisinde bunu yerine getirmektedir."










#Esed rejimi
#pkk
#ışid
#erdoğan
#Paralel yapı
#Bayırbucak Türkmenleri
8 yıl önce