|

PDY’yle ilgili her adım atılacak

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, MGK’nın tavsiye kararıyla birlikte paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçildiğini söyledi. Kurtulmuş, “Bu kararın gerektirdiği her şey hem hükümet hem gerekli yargı birimleri tarafından yerine getirilerek, uygulama aksatılmadan sürdürülecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 23:19 - 30/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Bakanlar Kurulu, hükümetin güven oyu almasının ardından ilk toplantısını dün Çankaya Köşkü'nde yaptı. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki toplantıda, MGK'nın tavsiye kararı aldığı FETÖ için gerekli her adımın atılacağı vurgulandı. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, “MGK'nın tavsiye kararıyla birlikte paralel yapı ile mücadelede yeni bir safhaya geçilmiştir. Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ilk kez MGK toplantısında tavsiye kararı olarak, bir terör örgütü olarak nitelendirilmiş ve bundan sonraki mücadelenin ana çerçevesi de bir terör örgütüyle mücadele şekline getirilmiştir. Dolayısıyla bunun gerektirdiği her şey hem hükümet hem gerekli yargı birimleri tarafından yerine getirilecek, uygulama aksatılmadan sürdürülecektir” dedi.



5 İLÇEDE 855 MİLYON LİRA MALİYET


Toplantıda, terör operasyonlarının gerçekleştiği yerlerdeki tablo da değerlendirilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ilçe ilçe brifing verdi. Kurtulmuş, Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova'da yıkılan toplam bina sayısının 6 bin 320 olduğunu açıkladı. Daire ölçeğinde yaklaşık 11 bin birimin yıkıldığını belirten Kurtulmuş, “Bu yapıların yıkılması ve onarımıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise 855 milyon lira civarındadır” diye konuştu. Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nın aynen uygulanmaya devam edildiğini kaydeden Kurtulmuş, 80 maddelik plandan 34'ünün tamamen bittiğini vurguladı.



RUSYA'YA FAYDA SAĞLAMAZ


ABD askerlerinin YPG armalı görüntüleri için 'rencide edici ve dostluk ilişkisine zarar verici' diyen Kurtulmuş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yönelik son açıklamalarını da değerlendirdi:


“Ben Rusya tarafının da bu meseleyi daha fazla uzatmasının Rusya'ya bir fayda sağlamayacağı kanaatindeyim. Türkiye kendi sınırlarını, egemenliğini korumak için angajman kuralları içerisinde o günkü şartlarda gereğini yerine getirmiştir. Ama keşke böyle bir durum, gerilim ortaya çıkmasaydı. İki ülke arasında aşılmaz, çözülmez engeller yok.”



En kısa sürede Meclis'e gelecek


Kurtulmuş, hükümetin öncelikli adımlarından birinin yeni anayasa ve başkanlık başta olmak üzere siyasal reformlar olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “En kısa zamanda bizim başkanlık sistemi ile ilgili teklifimiz, TBMM'ye getirilecektir” dedi. MGK'da MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevden alınacağı konusunun konuşulduğu iddialarını da değerlendiren Kurtulmuş, toplantıda böyle bir konunun gündeme gelmediğini belirtti. Kurtulmuş, MİT Müsteşarı Fidan'ın MGK toplantısına başından sonuna kadar katıldığını belirtirken, kulis konuşmalarına göre hareket edilemeyeceğini kaydetti.



Terör gündemden çıkacak





AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanarak gündem maddelerini ele aldı. AK Parti Sözcülüğü görevine getirilen Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Toplantıda terör konusunun masaşa yatırıldığını ifade eden Aktay “Ramazanda, bilhassa terörle mücadele verilen, bu terörle mücadelenin yürütüldüğü güneydoğu bölgemizde özellikle yapılabilecek çalışmaları değerlendirdik” dedi. “Terörü Türkiye'nin gündeminden çıkarmaya azmetmiş bulunuyoruz” diyen Aktay, sözlerini şöyle sürdürdü: Operasyonların yol açtığı bir takım komplikasyonlar ve tahrip edilen şehirlerin onarılması yönünde bir takım çalışmalara ihtiyaç var. Nihayetinde güçlü bir toplum, devlet ve millet olma yolunda kendi milletimizle, insanımızla kucaklaşma yönünde bir toplumsal restorasyon sürecini yaşayacağız.





#MGK
#Binali Yıldırım
#FETÖ
8 yıl önce