|

Pekin'den 'barış' mesajı

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) Beşinci Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi. Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen toplantının ardından taslak sonuç bildirgesi açıklandı.

Yeni Şafak
16:57 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:00 - 28/04/2016 Perşembe
AA
Bakan Çavuşoğlu, "AİGK'in bugünkü toplantısında  Tayland, Kamboçya, G.Kore, Sri Lanka, Filistin ve BAE'den gelen bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdim" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, "AİGK'in bugünkü toplantısında Tayland, Kamboçya, G.Kore, Sri Lanka, Filistin ve BAE'den gelen bakanlarla ikili görüşmeler gerçekleştirdim" dedi.

Sonuç bildirgesinde, bölgesel ve uluslararası konulara değinilirken, özellikle ülke veya ülke gruplarının, başka ülkenin iç ve dış meselelerine her ne sebep olursa olsun dolaylı veya dolaysız olarak karışmaya hakkı olmadığı belirtildi.



Bildirgede, küresel güvenliğin tüm toplumu kapsayan bir anlayış haline geldiği ve bölge ülkelerinin güvenlik ve barışçıl bir çevre inşa etmede ortak çıkarı paylaştığı vurgulanarak, bölgesel bütünlük, bağımsızlık ve birbirlerinin egemenliğine saygı gösterilmesinin yanı sıra ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir güvenlik arayışı içinde olunması gerektiğinin altı çizildi.






Ortadoğu barış süreci

Bildirgede, Ortadoğu barış sürecinde farklı pozisyonların göz önüne alınarak görüşmelerin sürdürülmesiyle bölgede kapsamlı bir şekilde kalıcı istikrar, güvenlik ve barışa ulaşılması için ilgili Birleşmiş Milletler (BM) çözümlerinin yerine getirilmesi noktasında tüm taraflara çağrıda bulunuldu.



Filistin-İsrail meselesine ilişkin de birbirleriyle barış ve güvelik içinde yaşayan iki devlete ulaşılması amacıyla uluslararası tanınan hukuk zemininde ve ilgili BM çözümünde Filistin devletinin kurulmasına dikkat çekildi.



Suriye krizi

Suriye'deki siyasi krizle birlikte 12 milyon insanın yerinden edildiği ve 5 milyon Suriyelinin Türkiye ve Lübnan gibi komşu ülkelerde kamplarda ikamet ettiği ön plana çıkarılarak büyük insani trajedinin yaşandığına işaret edildi.



Suriye'deki 27 Şubat'ta alınan geçici ateşkesten memnuniyet duyulduğu belirtilerek tüm taraflara taahhütlerini sürdürmesi çağrısı yapıldı.



Kuzey Kore nükleer sorunu

Bildirgede Kuzey Kore'nin 6 Ocak'taki nükleer denemesi ile 7 Şubat, 15 Nisan ve 23 Nisan'daki balistik füze denemeleri kınandı. BM Güvenlik Konseyi'nin 2270 sayılı kararında Kuzey Kore'nin daha fazla nükleer deneme yapmaması konusundaki kararının memnuniyetle karşılandığı bildirildi.



Çin dönem başkanlığını sürdürecek

Bildirgede, Çin'in 2014'te 2 yıl süre için devraldığı AİGK dönem başkanlığının iki yıl süre için daha uzatıldığı ve bu durumun memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.



Çin, 2014'te Şanghay'da düzenlenen AİGK Devlet Başkanları Zirvesi'nde, 2010-2014 dönem başkanlığı görevini üstlenen Türkiye'den devralmıştı.



Belarus gözlemci ülke olarak AİGK'ye katıldı

Bildirgede, Belarus'ın AİGK'nin yeni gözlemci ülkesi olduğu açıklandı. Bütünüyle dünyada ve Asya'da sürdürülebilir gelişim, istikrar, güvenlik ve barışın teşvik edilmesinde daha fazla çaba yapmak için AİGK üyesi ülkelerin, Asya'daki kuruluşlarla işbirliğini güçlendirilmesinin yanı sıra diğer bölgelerdeki uluslararası kuruluşlarla ortaklıklarının artırılması uyum içinde çalışması gerektiği kaydedildi.


#Çin
#Dışişleri
#Ortadoğu
8 yıl önce