|

Pepee ile tüm dünya halay çekecek

Ekranların sevilen yerli çizgi filmi Pepee, 20 Ocak'ta beyazperdeye taşınıyor. Birlik temasının işlendiği film için senarist Ayşe Şule Bilgiç, "Senaryoyu yaklaşık bir buçuk sene önce hazırladık. 'Pepee Birlik Zamanı'nın gösteriminin ülke olarak kötü günler geçirdiğimiz bu zamana denk gelmiş olması büyük bir tevafuk. Farklı ülkelerde de vizyona girecek Pepee filmleri ile tüm dünya halay çekecek. Çünkü halay, omuz omuza vererek birliğimizi en güzel şekilde gösterdiğimiz yöresel bir oyunumuz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 21:21 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Sekiz yıldır ekranlarda olan Pepee, Türk kültürünü çok küçük yaşlarda çocuklara tanıtması açısından diğer çizgi filmlerden ayrılıyor. Farklı yörelerin halayını çeken, Türk yemeklerini çok seven Pepee, 20 Ocak'ta beyazperdeye taşınıyor. Filmin senaryosunu hazırlayan ve Şuşu olarak filmde seslendirme yapan Ayşe Şule Bilgiç, son 5 yıldır ebeveynlerin Pepee'nin sinema filmi olması için kendilerine talepte bulunduğunu söylüyor. "Birlik Zamanı" temasıyla seyirciyle buluşacak film için Bilgiç, "Filmin senaryosunu yaklaşık bir buçuk sene önce hazırladık. Ülke olarak son zamanlarda kötü şeyler yaşadık. Gösterimin tam da bu zamana denk gelmiş olması büyük bir tevafuk oldu. Ayrıca Pepee'nin bu yıl farklı ülkelerde gösterimi olacak. Pepee ile tüm dünya halay çekecek. Çünkü halay, omuz omuza vererek birliğimizi en güzel şekilde gösterdiğimiz yöresel bir oyunumuz" diyor. Seslendirmeleri çocuklarıyla birlikte yaptığı eşi Kıraç'ın ise film müziklerini üstlendiği Pepee sinema filmini Düşyeri Çizgi Film Animasyon Stüdyosu'da Ayşe Şule Bilgiç ile konuştuk.



Pepee'nin sinema filmi olması fikri nasıl ortaya çıktı?


Bu alanda bir ihtiyaç olduğunu hissettik. Çünkü kendi değerlerimizden, kendi kültürümüzden beslenen karakteri seyrediyor olmak bu ülkeye keyif veriyor. Bu sinema filmi, izleyici ve çizgi film sektörü açısından oldukça önemli. Biz yıllarca cadılar bayramı, noeller derken kendi kültürümüzde olmayan şeylere maruz kaldık ve bunları içselleştirdik. Başka kültürleri de öğrenmeliyiz ama bunu kendi kültürümüzü yok sayarak yapmamalıyız. Her şey zihnimizde çocukluk dönemimizde oluşuyor. Bu yüzden temeli de o değerlerden atarsak üstüne kendi değerlerimizden bir şey koymamız pek mümkün olmuyor. Pepee'nin sinema filmi kendi değerlerine sahip çıkan bir noktadan harekete geçti.



YETİŞKİNLER DE KEYİFLE İZLEYEBİLİR


Bu film sadece çocuklara mı hitap ediyor?


Hayır, bu film dizi kitlesini kapsamıyor. Pepee ile büyüyen, hayatında en az bir defa Pepee izlemiş ya da hiç izlememiş herkes bu filmi izleyebilir. Yani içindeki çocuğu öldürmemiş her yetişkin bu filmi keyif alarak izleyebilir.



Film nerelerde geçiyor?


Urfa Göbeklitepe, Adıyaman Nemrut ve Nevşehir Kapadokya'da geçiyor film. Özellikle kendi ülkemizdeki yerleri kullanmak istedim. Buralar akın akın turist çeken çok özel yerler. Film, ütopik bir yerde de geçebilirdi ama biz bunu yapmadık. Çocuklar bu filmle ülkemizin güzel yerlerini tanıma fırsatı yakalayacak. Çok detaylı bir anlatımımız yok ama çocuklar buraları merak edip araştırabilecekler. Örneğin Türkiye'de Göbeklitepe diye bir ye var ve burası 12 bin yıl önce var olduğu bilgisine sahip olacaklar.



AİLE İÇİ BİRLİK TEMASI İŞLENİYOR


Filmde neden "Birlik" temasını işlediniz?


Bunu bir buçuk sene önce planlamıştık. O zamanlarda sosyal medyada ülkemizde son yaşanan olaylar gerçekleşmeden birlik ve beraberlik mesajları veriyordum. Çünkü bu duygular evrensel. Hayatımızda her şey iyi giderken de bizim bir ve beraber olmamız gerekiyor. Senaryo da bu duygularla ortaya çıktı. Zaten bir sinema filmi senaryosu dünden bugüne yazılacak bir şey değil. Gösterimin ülke olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde yapılacak olması da büyük bir tevafuk oldu. Bence bunu Yaradan istedi.



Bu tema filmde nasıl işleniyor?


Filmde herhangi bir siyasi söylem ya da ülke gündemine atıfta bulunan mesajlar yok. Biz burada ailesel birliktelikten bahsediyoruz. Filmde yanlış anlaşılmalar silsilesi oluyor. Bununla birlikte sevmenin ve bir olmanın ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor. Yani Pepee'nin ailesiyle yaşadığı bir olaydan dolayı bir ayrışma yaşamaları sonrasında tekrar bir araya gelmeleri söz konusu. Filmde ayrıca 9 şarkı yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de "Birlik zamanı" adlı şarkımız.



Filmin başka ülkelerde de gösterimi olacak mı?


Pepee'yi Türkiye pazarı için yaptık ama Pepee'nin dizi filmleri farklı ülkelerde yayınlanacak.Şu an Rusça, Arapça, İngilizce ve Almanca'ya çevriliyor. Yine Türk kültürünü işleyeceğiz. Başından itibaren dünya pazarı için yapacağımız kurgular da olacak. Tüm dünyaya halay çektireceğiz. Çünkü halayın içinde çok güzel bir birlik mesajı var. Omuz omuza verip gerçekten bir olup beraber olup bir şeyi başarma hissini dünyaya tanıtmalıyız.Çünkü bu bizim kültürümüzde var.





KIRAÇ'IN İÇİNDEKİ ÇOCUK ORTAYA ÇIKTI


Ne kadar sürede hazırlandı bu sinema filmi?


Senaryo dışında tam zamanlı olarak yaklaşık 7-8 ay içerisinde tamamladık. Pepee, tutumlu inovasyon çıktısı olan bir sinema filmi oldu. Tutumlu inovasyon kavramı daha hızlı, daha ekonomik ve daha iyi anlamına geliyor



Seslendirmeleri çocuklarınızla birlikte yapıyorsunuz ve eşiniz Kıraç bey de film müziklerini yapıyor. Tüm ailenin bu filmde emeği var. Hazırlık sürecinden bahseder misiniz? Neler yaşadınız?


Eşim Kıraç, hem maddi hem de manevi ilk günden beri bana destek veren tek kişi. Hiçbir beklentisi olmadan bana her zaman yardım etti. Bir keresinde ona Pepee şarkıları yaparken seni videoyaya çekeceğim dedim. Çünkü yüz ifadesi çok değişiyor, içindeki çocuk ortaya çıkıyor. Gerçekten hepimizin içinde bir çocuk var. Yetişkinlik aslında içimizdeki çocuğun hapishanesi. Tatlı ve güzel işler yaparken içimizdeki çocuk ortaya çıkıyor. Ben Kıraç'ın yüzünde onu görüyorum. Kızım Iraz da Pepee ile büyüdü ve benimle dublaja girmek istedi hep. Biz de Pepee'nin kardeşinin yaşını büyüttük ve o da Bebee'yi seslendirdi. Oğlum Çağrı da ablasının yolundan gidiyor. O da Şila'nın kardeşi Ekee'yi seslendiriyor. Özellikle bu filmde Ekee çok parlayacak. Çünkü Çağrı bu karaktere çok iyi oturdu.



Her Şubat'a bir film


Yeni çalışmalarınız olacak mı?


2017 yılının Aralık ayında da Aydamaya adlı filmimizin sinema filmi gelecek. Aydamaya, dizi olarak Planet Tv'de yayınlanıyor. Bu film 10-11 yaş grubuna hitap ediyor. Ayrıca her Şubat ayında Düşyeri olarak her sene bir film ve yıl içerisinde de bir film kurgusu içerisindeyiz. Pepee'de istediğimiz gişe başarısını sağlarsak yeni bir Pepee filmi yapacağız.



#Ayşe Şule Bilgiç
#Pepee
7 yıl önce