|

PETKİM kapasitesini yüzde 13 arttırdı

PETKİM Petrokimya Holding A.Ş. yıllık üretim kapasitesini yüzde 13 arttıran 115 günlük duruşunu tamamladı. Etilen ve PTA fabrikalarında toplam 144 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen kapasite artışı sonrası PETKİM’in yıllık brüt üretim kapasitesi 3,2 milyon tondan 3,6 milyon tona çıktı.

Yeni Şafak
10:40 - 19/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 08:44 - 19/11/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
VAHAP DABAKAN 

Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki PETKİM, yıllık üretim kapasitesini yüzde 13 arttıran 115 günlük duruşunu tamamladı. Etilen ve PTA fabrikalarında toplam 144 milyon dolar yatırımla gerçekleştirilen kapasite artışı sonrası PETKİM’in yıllık brüt üretim kapasitesi 3,2 milyon tondan 3,6 milyon tona ulaştı. Türkiye’nin 2 Numaralı Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni alan kapasite artışı yatırımları sonrası PETKİM, Türk sanayisine sağladığı hammadde desteğini arttırmış oldu. PETKİM Genel Müdürü Sadettin Korkut, yapılan kapasite artışı yatırımının bağımsız bir fabrika yatırımına yakın değere sahip olduğunu belirtti. 


CARİ AÇIĞA POZİTİF KATKI

Önemli bir yatırım ve tarihi bakım dönemini geride bıraktıklarını ifade eden Korkut, yapılan yatırımın etkisinin yılın son aylarından itibaren görülmeye başlayacağını dile getirdi. PETKİM’deki kapasite artışı ve duruş döneminin sanayiciler tarafından dikkatle takip edildiğini anlatan Korkut, “Sanayicimiz için ürettiğimiz hammaddenin Türkiye içerisinden sağlanma miktarını arttırmış oluyoruz. Türkiye'nin cari açığına pozitif katkı yaparak ekonomimize olumlu katkı sağlayacağız. Ayrıca daha az doğalgaz tüketileceği için yıllık doğalgaz faturamız da azalacak.” dedi.  


LİMANLAR 2015’TE BİTECEK

PETKİM’i daha fazla değer üreten bir şirket haline getirecek Rüzgâr Enerji Santrali ve PETKİM Konteyner Limanı için geri sayımın devam ettiğini belirten Sadettin Korkut, şunları söyledi: “Bölgenin tüm ticareti açısından büyük önem taşıyan Konteyner Limanı’na gelecek yıl Eylül ayında gemiler yanaşmaya başlayacak. Şu anda Faz-1 ve Faz-2’nin hafriyat, rıhtım dolgu ve kazık çakma çalışmaları yüzde 75 oranında tamamlandı. Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak. Ayrıca yarımadada 2015 yılı sonunda tamamlamayı planladığımız 51 Megavatlık PETKİM RES Rüzgâr Enerji Santrali ile enerji çeşitliliğine giderken ilk fazı tamamlandığında ihtiyacımız olan elektrik enerjisinin yüzde 12’sini de buradan karşılamış olacağız.” 

#liman
#PETKİM
#petrokimya
9 yıl önce